Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С мумифицирането египтяните се готвели за отвъдния си живот, където трябвало да са щастливи и радостни

В цялата си история древните египтяни са били убедени, че след смъртта също има живот.

За да са готови за него, телата трябва да бъдат бъдат добре запазени чрез процеса на мумификация. Това е подчинено на основната цел - в отвъдното починалият да е винаги радостен. За древните египтяни щастието било задължително във вечността. Това обаче няма как да стане, ако там болното или остаряло тяло създава проблеми. Затова се правело всичко възможно, за да може то да е в идеална форма чрез мумифицирането.

Именно това е причината за старателната подготовка на телата за отвъдното - балсамиране, мумифициране, поставяне на различни магически предмети в гробниците дават допълнителна информация за вярванията, че смъртта не е краят. За древните това е само преход към друга реалност, в която няма болести, няма страдания, оскъдица или бедност.

Египтяните били убедени, че за да постигнат вечното щастие в отвъдното, трябва да са добри хора преживе. Те спазвали богоцентричния модел, при който всяка секунда се държиш така, че Бог да е доволен от теб. Мнозина свързват именно с това невероятния просперитет на тази древна цивилизация.

Домовете за отвъдното разбира се се различавали - заможните си изграждали пирамиди и големи гробници, а по-бедните използвали един саркофаг за цялата фамилия.