Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мистериозната смърт на сина на Цезар и Клеопатра Това е сред малкото изображения на младия Цезарион.

До днес не е ясно как Октавиан е примамил момчето да се отклони от пътя си към Индия

До днес не е ясно защо последният Птолемей, 17-годишният фараон се е отклонил от пътя си към Индия и се е върнал в Александрия, за да бъде убит от заварения си брат Октавиан.

Убиецът решава, че Цезарион винаги ще бъде пречка за възкачването му на египетския трон и на 23 август 30 г. преди Христа решава да прободе момчето с нож.

Цезарион е роден през 47 г. в Египет. Има убедителни данни, че е син на Цезар и Клеопатра, тъй като по всеобщо мнение приличал на този най-известен римски пълководец.

В подкрепа на това има още един аргумент. Именно Юлий Цезар разрешил детето да носи името му.

Няма данни да го е признал за свой син, както е направил с осиновения си племенник Октавиан. Въпреки това в Рим Цезар живее заедно с Клеопатра и Цезарион до смъртта си. Той е убит от конспиратори заради поредните боричкания около трона.

Веднага след убийството Клеопатра обявява 3-годишния си син Птолемей V за цар на царете, с което още тогава е подписала смъртната му присъда.

Това вбесява Октавиан, който се смята за законният наследник. Причината да не активира плана си е зараждащата се връзка между Клеопатра и Марк Антоний, който е втори братовчед на Цезар. Той е влиятелен римски генерал и първоначално Октавиан се съюзява с него.

Враждата между двамата избухва, когато и Марк Антоний провъзгласява Цезарион за цар на царете. Тогава Октавиан разбира, че бъдещето му на трона е под голям въпрос.

Това е причината конфликтът между Октавиан и Антоний да ескалира.

На 2 септември 31 г. е най-тежкият сблъсък между флотилиите им. Край Гърция армията на Антоний и Клеопатра е разгромена.

Победеният лидер предпочита да сложи сам край на живота си и се пробожда в меч, умирайки в ръцете на любимата си Клеопатра.

Тя подготвя бягството на сина си към Индия и когато е сигурна, че е достатъчно далеч също се самоубива.

По всяка вероятност Октавиан е примамил 17-годишния си брат Цезарион с някакво предложение за сътрудничество. Младежът се връща, за да бъде убит.

Това слага край на дисастията на Птолемеите, управлявала Египет над 330 години след смъртта на Александър Велики.

Коментара ()

Вашият коментар