Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: АРХИВ
СНИМКА: АРХИВ

Жената на служител от посолството ни в Кайро се оказала с половин килограм злато, без да подозира какво пренася през границата.

Случката се развива през 70-те години. Когато тръгнала на почивка в България, човек от търговското ни представителство я помолил да занесе на семейството му пакет. Както обяснил той, вътре имало лекарства, които у нас не може да се намерят. Жената му се доверила, тъй като го познавала. Такива услуги се правели често в посолствата и затова въобще не се усъмнила в думите му.

Когато стигнала на летището, митничарите я попитали дали носи чужд багаж. Въпросът е част от рутинна процедура в целия свят.

Дамата била с дипломатически паспорт и въобще не било нужно да обяснява каквото и да било. Но тя не се притеснила и казала, че носи пакет с лекарства, предаден й от служител от българското търговско представителство.

Митничарите веднага поискали да го отворят, ако пътничката не възразявала. Тя кимнала, защото била убедена, че носи лекарства. Въпреки че имала право да откаже проверката като притежател на дипломатически паспорт.

Отваряйки пакета, самата жена се изненадала, когато видяла златни накити, тежащи половин кило.

Четете още:

Наш посланик влиза с пълни гащи при етиопския император

Нахлуват в мисията ни в Египет. Радистът чупи машината с кода