Защо баба ви е нямала алергии
Забелязали ли сте колко хора около вас имат алергии към храни? А дали и баба ви е имала? Май не помните такова нещо.
Тези алергии са нараснали с 50% от 1997 до 2011 г. и продължават да се увеличават, обяви СЗО. Само в Европа от тях страдат 17 млн. души. А по времето на баба ви те са били непознати. Защо?
1. Живот на открито
Допреди 30 г. хората прекарваха много повече време навън в работа или за забавление. Не си играеха с електронни устройства и поемаха повече слънце, чрез което синтезираха витамин Д. Той предпазва от алергии.
2. Далечен доктор
Когато баба ви се разболявала, е прибягвала до домашни илачи, пилешка супа, почивка. Не е тичала на доктор. Не пиела хапчета при всяко дребно неразположение. Виждала е лекар само ако има нещо счупено или ако животът й е в опасност.
3. Храна според сезона
Допреди 30 г. българите консумираха храни, отгледани наблизо и дори в собствения двор. А не на другия край на света. Те бяха без консерванти, които да ги запазват, ако се доставяха отдалече. Бяха с висока хранителна стойност, тъй като се изяждаха само ден-два след брането. (На петия ден тя разко спада.) Бяха храни според сезона.
4. Без модни диети
Баба ви не е скачала от диета на диета според модата. Яла е с каквото има и каквото й харесва. Днес храната е обявявана било за враг, било за забавление, но не и за нещо насъщно.
5. Домашна храна
Баба ви е щяла да купува само готови храни, стига да ги е имало. Удобни са и пестят време. Тя обаче е била лишена от този лукс и всичко е приготвяла вкъщи на печката. Тя би използвала и микровълнова фурна. Но тогава храната й щеше да е с изменена молекулярна структура, каквато е сега вашата храна заради електромагнитното лъчение.
Кои са останалите фактори, поради които предишните поколения не са страдали от алергии, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства"