Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Продават апартамента на мъртъв англичанин ДОМ: В тази нова сграда е апартаментът на Мак Калъм.

 

Мамят украинец със стар нотариален акт
 

Галина Атанасова от Варна ще лежи две години в затвора, след като се опитва да измами бизнесмена Игор Раскевич. Тя се представя за собственик на 1000 кв. м в местността "Планова" във варненския жк "Възраждане". Получава 100 евро капаро, след като двамата с украинеца сключват предварителен договор. По-късно се оказва, че тя не е собственица на имота.
В далечната 1972 майка й придобива земята, която по онова време е лозе. През 1989 г. въпросният декар е отчужден. Галина Атанасова и близките й са обезщетени с апартамент в жк "Възраждане". Жилището е ипотекирано няколко пъти, а през 2001 г. го продават.
Въпреки че няма никакви права върху парцела, Галина пуска обява, че го продава. Пред брокерите на недвижими имоти, които проявяват интерес към имота, показва стария нотариален акт от 1972 г., издаден на името на майка й. Украинецът Раскевич решава да купи терена. Галина го води и му показва мястото. Представя му не само нотариалния акт, но и стара данъчна оценка и извадка от общия регулационен план. С тези документи бизнесменът отива в кметство "Младост" и разбира, че върху мястото наистина може да се строи.
Малкото препъникамъче на продажбата се оказва предвидливостта на украинеца. Той ангажира опитни адвокати да финализират сделката. Тогава измамата лъсва, а Галина Атанасова отива в затвора, където ще излежи и старата си условна присъда, отново за имотна измама.

*Разследавнето е осъществено с подкрепата на Европейския фонд за разследваща журналистика