Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От афера с имоти изплува семейство Цоневи СЛУЧАЙНОСТИ: Един от съдружниците във фирма с името на виртуалния проект е женен за братовчедка на Пролетина Цонева, съпруга на депутата Йордан Цонев.

 

Бивш висш дипломат в Сингапур и родственици на Пролетина Цонева, съпруга на депутата от ДПС Йордан Цонев, изплуват в афера с измамени англичани. Британците са подведени да си купят несъществуващи имоти на морето край Бургас. Досега е доказано, че във виртуалното вилно селище са потънали над половин милион лева. Това са парите само на петима купувачи, подали жалби за капарирани вили. Имотите са рекламирани от нищо неподозиращи брокерски агенции във Великобритания. Предполага се, че парите, налети във виртуалния проект са много повече.
Вече втора година следствието в Бургас разплита скандала и кой знае защо, истината не може да излезе на бял свят. Миналото лято англичаните пристигат на крак в Бургас, за да дадат показания пред съдия. Днес те почти са изгубили надежда за справедливост заради бавния ход на разследването.
Главни герои в тази  

мистериозна история

са баща и син - Красимир и Александър Грудови от Бургас. Красимир Грудов е известен човек. Бил е шарже д'афер на дипломатическата ни мисия в Сингапур през 1992-1995 г. Участвал е в Управителния съвет на Национална компания "Пристанища", а преди това е бил изпълнителен директор на "Свободна безмитна зона-Бургас" АД. Синът му Александър е възпитаник на престижния лондонски Кингс колидж според професионалната мрежа LinkedIn.
Преди да се завърти схемата с виртуалния комплекс, младежът продава вили на англичани. Имотите са във ваканционно селище на фирма "Солт лейк дивелопмънтс" ООД край бургаското село Рудник. "Солт лейк дивелопмънтс" ООД е собственост на юриста Румен Илиев. Няколко сайта за имоти от Великобритания и България го рекламират като "уникален ваканционен комплекс на 10 минути път от летището в Бургас, в близост до Слънчев бряг, със спираща дъха гледка към морето".
Александър Грудов и Румен Илиев прекратяват деловите си отношения през 2006 г. "Не желая да коментирам нищо за бащата и сина Грудови - казва днес Румен Илиев. - Бизнесът ми беше съсипан, не желая да имам повече проблеми."
Веднага след това се ражда идейният проект "Солт лейк кънтри клуб - фаза 2". В британски сайтове се появяват обяви за новото ваканционно селище. На страниците на компанията за недвижими имоти Bulgarian Abodes Ltd то е рекламирано като

много по-хубаво

от предишното. Някои от старите клиенти на Румен Илиев се преориентират към новия проект. Джейсън Чърч, съсобственик в регистрираната в Кент фирма, капарира около 100 вили. Той превежда 40 хил. лири според осведомени. Други клиенти от кралството са привлечени чрез брокерската компания "Макларън", известна в бранша.
Клиентите, "уловени" като рибки от изгодната оферта, плащат на зелено. Те сключват договори за имотите си в Солт лейк кънтри клуб с офшорка, регистрирана на бул."Куба" 34 в Панама. Пълномощник е синът на Красимир Грудов - Александър, чрез компанията CIC International с регистрация на Маршаловите острови. Адресът за кореспонденция, посочен в документите, е krasimir.cic@gmail.com. В договорите с английските граждани е посочен адрес в Бургас. Проверка на "168 часа" показа, че това е домашният адрес на семейство Грудови.
По времето, когато англичаните сключват договори за своя "втори дом" на морския ни бряг, бащата Красимир Грудов е все още служител в държавната администрация. Клиентите не се срещат очи в очи с продавача на "Фаза 2". Цялата комуникация е пощата. Доверчивите чужденци получават

документация по пощата

Подписват и я връщат на българския адрес, посочен в договорите.
Първоначалната авансова вноска от 30% от стойността на целия имот се превежда, след като документите са парафирани. Парите постъпват по сметка в бургаски клон на българска банка.
Тази история започва в навечерието на приемането на България в ЕС, когато страната ни е рекламирана като перспективна дестинация за инвестиции. Минава време и имотите край морето остават само мечта.
Един ден в офиса на адвокат Пепа Грошкова се обаждат клиенти, които вече се съмняват, че ще видят къщичките си на живо. Те упълномощават бургаската юристка да провери дали е издадено строително разрешение за вилното селище "Солт лейк кънтри клуб - фаза 2". Сред клиентите са Барбара и Гордън Мур, Адел и Марк Торингтън, Греъм Пол Стивънсън и други.
През лятото на миналата година измамените англичани кацат в Бургас. Пристигат и дават

показания пред съдия

в Окръжния съд.
Разследване продължава да циркулира между следствието и прокуратурата. Англичаните се убеждават, че от виртуалния проект "Солт лейк кънтри клуб - фаза 2" няма и помен - няма земя, няма строителни разрешения, няма проект. Няма ги и парите им, а изгледите да си ги върнат стават все по-малки заради проточилото се разследване. Не е ясно дали парите, събрани от англичаните, са все още в банката в Бургас или са отлетели към някоя офшорна сметка, признават близки до разследването.
"Не мога да дам никаква информация за хода на разследването - отсича пред "168 часа" следователката Караджова от Бургас. - Не сте страна по делото" - допълва тя. Според магистрати подобни разследвания продължават с години. Дори най-елементарните експертизи по тях се бавят с месеци.
Самият Красимир Грудов отрича да има какъвто и да е бизнес с недвижими имоти. На джиесема на сина Александър Грудов, даден от негови познати, отговаря младежки глас:

"Имате грешка!"

В Търговския регистър съществува фирма, която е със същото име като непостроеното селище, за което са събрани пари от доверчиви англичани - "Солт лейк кънтри клуб - България". Александър Грудов е един от съдружниците в тази компания. Тя е регистрирана през 2006 г. и е заличена през 2009 г.
"Общото събрание на съдружниците взе това решение - казва пред "168 часа" Иван Манолов, който е неин управител и ликвидатор. - Не съм чувал за никакви измамени чужденци. Нямаме задължения нито към кредитори, нито към бюджета."
Сред съдружниците във фирмата е и кметът на с. Рудник Коста Иванов.
"Поканиха ме да участвам с 10% срещу ангажимента да намеря терен за ваканционно селище - обяснява той. - Намерих земя, но те не проявиха интерес. Нямам никаква представа кой на кого е плащал. Досетих се, че има някакви проблеми, когато ме извикаха на разпит."
Жителите на с.Рудник са чували за измамените англичани. Посредническите агенции са имали проблеми. Фирмата на Джейсън Чърч в Кент, чийто сайт все още съществува, е с изключен телефон. Неговият български съдружник също е неоткриваем. От интернет вече са заличени обявите за продажбите в мистериозния комплекс край Бургас.

* Разследването е осъществено със съдействието на Европейския фонд за разследваща журналистика (www.journalismfund.eu)


Кметът Коста Иванов:
Купих земя, не проявиха интерес

Кметът на с. Рудник Коста Иванов, който е от ГЕРБ, има своята малка одисея около несъстоялия се проект. Той се оказва съдружник на Александър Грудов в "Солт лейк кънтри клуб - България".
"Покани ме Красимир Грудов - спомня си той. - Щяхме да направим вилно селище. Грудови доведоха в селото Джон Морган, който продавал имоти в Англия. Той каза, че има голям интерес към нашия край. Тогава се появи и третият съдружник Валентин Борисов от Варна, който аз до този момент не познавах. Той трябваше да строи вилите. Разтичах се, намерих им 25 декара частна земя."
Кметът твърди, че е платил капарото със собствени пари. "За най-голяма изненада съдружниците не проявиха никакъв интерес" - продължава Коста Иванов.

Бургаски обръч

Проучване на "168 часа" показва интересни връзки между Александър Грудов и хора от фамилията на депутата от Бургаския край Йордан Цонев. През 2007 г. Грудов-младши регистрира "ВИЕИ" - ООД, в която негов съдружник е депутатският син Валентин Цонев. По това време тройната коалиция, в която участва ДПС, е на власт.
Само няколко месеца по-рано е регистрирана "Солт лейк кънтри клуб - България." Един от съдружниците в нея - Валентин Борисов е женен за братовчедка на Пролетина Цонева, съпруга на депутата Йордан Цонев.
Валентин Борисов е и сред управителите на фирма "Трансстрой - Бургас", която според медии е близка до депутата Цонев. В ръководството на дружеството е и Алина Диева, известна с близките си връзки с ДПС.
Бащата на Александър - Красимир Грудов, е директор и на корпорация "Силвър Сървис лимитед", регистрирана на Маршаловите острови. През 2007 г. Грудов получава съгласие компанията в офшорната зона да учреди ново юридическо лице - Силвър сървис Бургас. През март 2010 г. същата панамска фирма участва в създаването и на компания за изграждане на голф игрища. Управлението й е поверено на Грудов младши. Пред бургаски вестник точно преди година Красимир Грудов твърди, че започва със сина си да изгражда възобновяеми енергийни източници в района на Бургас с голяма фирма от Дания.