Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сдружението им поръчва неактуални въпросници и офис мебели, докато Петър Москов иска с Румъния да дезинфекцираме брега срещу зика

Асоциацията на дунавските общини е решила да се бори с комарите не чрез дезинфектанти, а със социологически проучвания и офис мебели. Харчат пари за несвойствени дейности, а в същото време с писмо са поискали поне 1 милион лева от правителството, за да пръскат против насекомите, уплашени от вируса зика.

За нестандартния подход става ясно от обявени от организацията обществени поръчки, които не включват пръскане против насекоми. А само преди две седмици здравният министър

Петър Москов призова румънския си колега за

общи мерки за пръскане

против комари по Дунав, за да се предотврати зараза с вируса зика.

Вместо да отделят пари за препарати срещу комарите, крайречните общини дават близо 100 хиляди лева за две социологически проучвания.

Още по-екзотичното е, че срокът за изпълнение на обществената поръчка е 2 г., което изобщо

не прилича на оперативен подход в битката

с преносителите на заразата.

В продължение на 24 месеца избраната от Асоциацията на дунавските общини социологическа агенция ще задава въпроси на чиновници от общински и областни администрации в района по имейла. Като те са формулирани по-общо, а не конкретно свързани с насекомите. Асоциацията ще пита дали има добра система за управление на риска.

Поръчката е част от проект на организацията, озаглавен "Разработване и приемане на съвместно институционализирано партньорство за управление на риска от прекомерна популация на насекоми, които засягат общественото здраве и безопасност в рамките на трансграничния регион Румъния - България”.

Интересно е, че стойността на поръчката за социологически проучвания горе-долу

покрива цената на пръскане против комари в две общини

от региона миналата година. Но Асоциацията на дунавските общини се опитва да се бори с вредителите по нестандартен начин.

Освен за социологически проучвания тя обявява обществени поръчки за офис мебели. Комарите вероятно ще бъдат смачкани от офис бюра тип президентски с дълбочина 64 см, с люлеещ се механизъм със застопоряване на люлеенето според тежестта във вертикална позиция и механична настройка на силата на люлеене. Освен това са лесни за почистване като материя, а инструкциите за сглобяване са на български език.

Предимствата на люлеещите се столове не спират дотук

Посетителските столове пък са с европейски сертификат. Има поръчка за софтуер с конзола за управление, базирана в облака.

И социологическите изследвания, и офис мебелите са поръчани по проект "Разработване и приемане на съвместно институционализирано партньорство за управление на риска от прекомерна популация на насекоми, които засягат общественото здраве и безопасност в рамките на трансграничния регион Румъния - България". Средствата по него са отпуснати по договор за безвъзмездна финансова помощ по програма "Интеррег Румъния - България 2014-2020 г.".

Освен тези обществени поръчки Асоциацията на дунавските общини се е погрижила и за изработката на технически спецификации и документации за обявяване на обществени поръчки по проекта. И всичко това е уж за борба с комарите.

Само преди няколко дни кметът на Русе Пламен Стоилов и председател на УС на АДО "Дунав", заяви, че с европейско финансиране ще се подобри капацитетът на институциите за овладяване популацията на комарите.

Кога и как ще се проведе съвместна акция между България и Румъния за пръскане против комари, не се знае.

Според експерти най-застрашени са малките общини, които нямат достатъчно финансов капацитет.

Миналата година са започнали дезинфекцията на 1 април, но тази година се затопли по-рано.

Досега съвместна акция между България и Румъния не е е имало. Здравният министър Петър Москов заяви, че ведомството му има готовност да изпрати и хеликоптери, ако се наложи.

Тигровите комари, разпространяващи опасния вирус зика, се срещат и у нас. По информация на националния консултант по заразни и паразитни болести д-р Ангел Кунчев тях най-вече ги има в Северозападна България, пренесени чрез декоративни растения от Индия преди няколко години.

Мария Цанкова, изпълнителен директор на АДО "Дунав":

Проектът не включва дезинфекция срещу насекоми

- Г-жо Цанкова, предвижда ли се пръскане против комари в общините край Дунав във връзка с предотвратяване на вируса зика?

- Не се предвижда. Третирането с препарати против насекоми е в компетенциите на местните власти. Проект УРазработване и приемане на съвместно институционализирано партньорство за управление на риска от прекомерна популация на насекоми, които засягат общественото здраве и безопасност в рамките на трансграничния регион Румъния - БългарияФ има за цел подобряване на съвместното управление на риска в трансграничния регион чрез разработване на съвместно институционализирано партньорство. Предвижда се формулирането на устойчива съвместна българо-румънска политика за управление на риска, с ясни ангажименти на компетентните институции, както и механизъм за актуализация и усъвършенстване на политиките за управление на риска.

Целите на проекта са да подпомогне създаването на съвместни трансгранични механизми за управление на риска, което да бъде ефективно, ефикасно и базирано на експертиза и интелигентни технологии.

Резултатите от проекта ще допринесат за ефективно справяне с актуални рискове в трансграничния регион Румъния - България, какъвто несъмнено е разпространението на вируса зика.

- Защо са необходими социологически проучвания по този въпрос?

- Провеждането на социологически проучвания е по методика на програмата и чрез тях се измерва постигането на своите индикатори за резултат, както и на тези на проекта.

- Какво е взаимодействието ви с Министерството на здравеопазването за пръскане против комари тази година?

- Асоциацията на дунавските общини УДунавФ комуникира своите действия във връзка с искане от името на дунавските общини на целево финансиране на дезинсекционните мероприятия през 2016 г. Министерството на здравеопазването, Националният център по заразни и паразитни болести и регионалните здравни инспекции са изразили готовността си да окажат необходимата експертна помощ при определяне на рисковите места за обработка, подбора на най-ефективните препарати, начините и сроковете за обработка на площите, както и да контролират качеството и ефективността на осъществените мероприятия.