Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Причината - запушен стент или “преден” инфаркт

“Внезапно спиране на сърцето след остър миокарден инфаркт” - това е записала лекарката от Центъра за спешна помощ във Велико Търново д-р Станка Димитрова Гавова в известието за смърт на Трифон Иванов. Легендарният футболист издъхна в дома си, а екипът на Бърза помощ само констатира смъртта му.

Смъртният акт е издаден от кмета на с. Самоводене Николай Милаковски. А часът на смъртта е точно 10 на 13 февруари.

Тъй като приятелката на Туньо Валя Панова отказа аутопсия, сред приятелите на футболиста се прокрадват

съмнения дали лекарите са

приложили адекватна терапия

още при първия му инфаркт

през август миналата година.

“Поставянето на стент е единственият признат метод в света при такива състояния”, категоричен бе д-р Хараламби Бенов, завеждащ кардиологичното отделение в търновската болница. Той разказа, че тогава пациентът дошъл с характерните гръдни болки и даже бил малко позакъснял, защото ги имал от предишния ден, но всичко минало добре. Трифон бил доволен от положените медицински грижи в Търново. Нито той, нито приятелката му са искали да бъде изпратен във високоспециализирана кардиоклиника.

“Установи се, че има исхемична болест и миокарден инфаркт, и се наложи да му се направи коронарография. Тъй като имаше запушване на дясната коронарна артерия, му бе сложен стент и бе възстановен кръвотокът”, обясни д-р Бенов. Инвазивната процедура била извършена през дясната ръка на пациента от специалиста в тази област д-р Николай Илиев.

Лекарите не скриха, че е имало сериозна опасност за живота му и трябва да пие лекарства до живот. Предписаха на Трифон да отслабне, да спре цигарите и да върне спортната форма. Железният защитник обаче се оплаквал, че след като отказал тютюна, доста напълнял.

При последния контролен преглед преди

около месец кантарът ударил 150 кг

“Не успя да свали килограми, дори напротив, защото при първия инфаркт бе 130 кг. Но пиеше редовно лекарствата си за холестерола, за високото кръвно налягане, за стента. Чувстваше се сравнително добре, каза, че няма задъхване при извършване на обичайните си дейности. Нямаше стягане, болки в гърдите или други симптоми, които да са предвестници на нещо лошо”, каза лекуващият го кардиолог.

Според него футболистът е имал малшанса да направи втори инфаркт. “Тъй като е издъхнал вкъщи, където няма медицинско лице, не е било възможно дори да му се направи кардиограма. Така остава неясно какъв е инфарктът, дали се е запушил стентът, или е “преден” инфаркт вследствие на прекъснат кръвоток на лява коронарна артерия”, обясни д-р Бенов. (24часа)

Бил спокоен и ведър във Враца

Последната публична поява на Трифон Иванов бе във Враца миналия петък. Като председател на Зоналния съвет на БФС в Търново той се включи в съвещанието на ръководството на областния футболен съвет с ръководителите на отбори от регионалната мъжка “А” група.

Според присъствали на срещата Иванов бил ведър и спокоен, разказал за златното време на 1994 г. Бързал да се прибере по светло, за да има време да се подготви за посрещането на Трифон Зарезан в неделя, когато очаквал много гости за имения си ден. (24часа)

Подредиха траурен кът за Трифон Иванов на стадион “Ивайло”

Замислят детски футболен турнир на името на железния защитник

Траурен кът, с който се отдава последна почит на починалия легендарен футболист Трифон Иванов, подредиха на стадион “Ивайло” във Велико Търново.

За идеята президентът на шампионския “Етър” Иван Ангелов е предоставил две фланелки с №3, които е обличал железният защитник. Екипите са от 90-те години на миналия век, а с едната Трифон е излизал срещу “Кайзерслаутерн” през 1991 г.

Тогава непреодолимият защитник получава червен картон, защото

казал “магаре”

на португалския

рефер,

който дал две дузпи за германския тим. По това време Трифон Иванов е играч на “Бетис”, но е преотстъпен за кратко на виолеовите, припомниха спортни хронисти.

В къта има също снимка на Трифон с фланелката на националния отбор, некролог и ваза с цветя. Горят свещички за светлата памет на бронзовия медалист от САЩ'94.

Кътът е оформен по инициатива на “Спортни имоти” в града. “Подредили сме го до вратата на съблекалните на представителния отбор на “Етър”, откъдето е започнала голямата кариера на Туньо”, каза шефът на общинското предприятие Петко Павлов.

В Търново вече се обмисля провеждането на международен детски футболен турнир на името на Трифон Иванов. “Той искаше да организира такъв като председател на Зоналния съвет на БФС”, обясни Павлов.

Има идея и новият изкуствен терен, който ще се прави в спортното училище в града, където е учил Иванов,

да носи името му

“Трифон го няма вече. Тъжно е на всички ни, които го обичахме и бяхме до него”, коментира първата съпруга на Трифон Иванов - Марияна, с която имат две дъщери - Галина и Марина.

“Разведохме се преди време, но не сме спирали да се уважаваме. За мен той си остава добряк, страхотен баща. Нямате представа колко много обичаше двете ни момичета и правеше всичко за тях. Обичаше и внуците си - големия Красимир и малката Никол, която е само на 4 месеца.

За съжаление,

така и не можа

да види малката

внучка Никол,

тя живее в Германия с майка си и баща си. Трябваше да я види за Великден, но... Господ го прибра на небето. И вместо децата да дойдат на светлия празник, за да се радват на татко си и дядо си, сега идват за погребението му”, каза още Марияна.