Аронията - черната суперхрана, която вдига имунитета
Може да се консумира прясна и изсушена, като сок, сироп, смути и чай, да се добавя към мюсли и в печива
Малки по размер, но с огромна сила – плодовете на аронията са едни от най-ценните, с които природата ни е дарила. Те укрепват имунната система, предпазват от настинки и вируси, подпомагат сърдечната дейност и регулират кръвното. Неслучайно все по-често наричат аронията “черната суперхрана” или “черния диамант на здравето”.
Този суперплод е истински концентрат от витамини, антиоксиданти и енергия. Но какво всъщност представлява аронията и защо си спечели славата на природно чудо?
Какво представлява аронията
Аронията е малък, тъмнолилав или яркочервен плод, който расте на храсти от семейство Розоцветни (Rosaceae). Родината ѝ е Северна Америка, но от 70-те години на миналия век успешно се отглежда и в България. Плодовете ѝ имат характерен стипчив вкус, който не всеки харесва, но именно той подсказва високото съдържание на полезни вещества.
Съществуват два основни вида арония:
Черна (Aronia melanocarpa) – с наситено тъмнолилави до почти черни плодове и тръпчив вкус. Използва се в сокове, конфитюри, желета и сладкарски изделия.
Червена (Aronia arbutifolia) – с яркочервени плодове, по-малко сладки, често отглеждани и за декоративни цели заради красивата зеленина и плодовете си.
Хранителна стойност и активни вещества
Въпреки че аронията е нискокалорична, тя е изключително богата на полезни вещества. В нея се съдържат фибри, витамин C, манган, витамин K, фолиева киселина, желязо, както и витамини A и E.
Тя е сред най-мощните естествени източници на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Именно високото съдържание на антоцианини придава на аронията характерния ѝ тъмносин до черен цвят – знак за изключителна антиоксидантна активност.
Ползи за здравето
Богата на антиоксиданти
Аронията съдържа големи количества полифеноли, антоцианини и флавоноли – вещества, които намаляват оксидативния стрес и предпазват от хронични заболявания като сърдечни болести и рак (учените смятат, че са нужни още доказателства за противораковия ефект при хора). Според лабораторни изследвания антиоксидантите в аронията потискат активността на свободните радикали по-ефективно от тези в повечето други плодове.
Ползи за чревното здраве
Полифенолите в аронията стимулират растежа на полезни бактерии в червата, подобрявайки храносмилането и състоянието на чревната флора. Този ефект може да окаже благоприятно влияние върху сърдечносъдовата система и да намали възпалението в червата.
Ползи за сърцето
Благодарение на своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства аронията спомага за понижаване на кръвното налягане и холестерола особено при хора над 50 години. Проучвания показват, че тя подобрява съдовата функция и намалява риска от метаболитен синдром – състояние, свързано с наднормено тегло, високи липиди и риск от диабет.
Подкрепа за имунната система
Аронията е богата на витамин C и има силна антибактериална активност срещу вредни бактерии като Escherichia coli и Bacillus cereus.
Редовната ѝ консумация може да намали възпалението, да ограничи инфекциите на пикочните пътища, да потисне отделянето на вещества като TNF-alpha и IL-6 и дори да прояви антивирусен ефект. Изследване при млади спортисти показва, че приемът на екстракт от арония подобрява антиоксидантната активност в кръвта и спортните постижения.
Още ползи от аронията
- Поддържа здравето на мозъка, паметта и концентрацията;
- Забавя процесите на стареене и предпазва кожата;
- Подпомага зрението и здравето на очите;
- Регулира теглото и обмяната на веществата;
- Подобрява функцията на черния дроб.
Как да я включите в храненето си
Аронията може да се консумира по различни начини – прясна, сушена, като сок, смути, конфитюр, пюре, сироп или чай.
Ето няколко идеи:
- Прясна или сушена – директно или в комбинация с мед;
- В смути – с ананас, ябълка или ягода;
- В закуска – с йогурт, мюсли или овесени ядки;
- В печива – добавете я в мъфини или сладкиши;
- В чай или домашно вино – за аромат и ползи.
Може да я намерите и под формата на прах или капсули. Препоръчителната доза е около една чаена лъжичка прах дневно, добавена в сок или йогурт. Винаги е добре да се консултирате с лекар, преди да започнете прием на добавки.
Домашна рецепта
Тръпчивият вкус на аронията я прави идеална за сосове и сиропи. Сосът от арония чудесно подхожда на свинско или птиче месо, а сиропът може да се използва върху палачинки, вафли и десерти. И сосът, и сиропът са добър миксер за коктейлни и безалкохолни напитки.
Най-вкусен е домашният сироп от арония. Ето как се прави той:
1 кг прясна арония се посипва със 700 г захар и се оставя да престои 48 часа в хладилник. След това се прецежда през тензух, налива се в бутилки и се стерилизира за 3–4 минути. Съхранява се на хладно и се разрежда с вода по вкус. За свежест може да се добави прясно изцеден лимонов сок.

