Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неназована група пое отговорност за акцията Снимка: Pixabay
Неназована група пое отговорност за акцията Снимка: Pixabay

Пет провокативни графити се появиха днес по улиците на Париж. Петте графити са изрисувани с червена боя с размери 30 на 30 см, изобразяващи ковчези с надпис: „Френски войник в Украйна“, съобщи полицейски източник пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве.

Графитите са били изрисувани със спрей на няколко места в 7-и район на френската столица, включително върху стена на жилищен блок.

Според източник от съдебната система щетите от подобни действия се считат за незначителни и затова се наказват с глоба. Ето защо на този етап не е започнало разследване.

Неназована група пое отговорност за акцията и съобщи за наличието на подобни графити и на други места в Париж.

Групата посочва, че е изрисувала графитите в отговор на "неадекватните действия на френските власти спрямо активистите, поставили ковчези в подножието на Айфеловата кула", пише БТА.

Пет ковчега бяха открити миналата събота в подножието на Айфеловата кула, с френски трикольори и надпис: „Френски войници, загинали в Украйна“. Разследващите установиха пряка връзка между случая с червените ръце в мемориала на Холокоста и този с тези ковчези. По случая с ковчезите бяха задържани трима души, сред които и един българин.

В последно време се увеличават предупрежденията за руска намеса в Европа, включително в избори. Тази година се разпространяват и фалшиви твърдения за присъствие на френски войски в Украйна - нещо, което Париж отрече.

Иначе дипломати заявиха по-рано тази седмица, че Франция може да изпрати скоро в Украйна военни инструктори.

В началото на миналия месец френският президент Еманюел Макрон повтори идеята си от февруари за евентуално разполагане на западни войски в Украйна, ако Русия постигне пробив на фронта и Киев поиска да бъдат изпратени военни.