Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Прокуратурата обвини в умишлено убийство сириеца, който дълго лъжеше, че е непълнолетен
  • Роднините на загиналите настояват за доживотна присъда
  • Летящият срещу униформените рейс бил пълен с мигранти

111 свидетели и 19 вещи лица да бъдат разпитани по време на съдебния процес срещу Омар Аднан, обвинен за смъртта на двама бургаски полицаи.

Това поиска във вторник защитата на сириеца по време на разпоредителното заседание в Бургаския окръжен съд.

Аднан, който дълго време твърдеше, че няма 18 г., но прокуратурата направи и невъзможното, за да докаже, че е пълнолетен, ще бъде съден на общо основание. И ако бъде признат за виновен, може да получи от 15 до 20 години лишаване от свобода или дори доживотен затвор.

За най-тежкото наказание настояват семействата на двамата полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Родители и деца на убитите бяха конституирани като частни обвинители

по делото. Граждански искове обаче няма да се разглеждат по наказателното дело. Това ще бъде направено в отделни дела срещу Гаранционния фонд на България, тъй като автобусът с мигрантите не е имал застраховка, обясни пред "24 часа" адвокат Петър Димитров, който представлява семейство Градеви.  

"Въздържам се да обявя за какво наказание ще пледира прокуратурата, нека видим всички доказателства в хода на съдебното следствие. Установените факти водят до категоричен извод за умишлено извършено престъпление.

Няма по-тежко престъпление от това да убиеш двама полицаи, които изпълняват служебния си дълг,

съвсем умишлено и хладнокръвно", коментира наблюдаващият прокурор Димитър Узунов. И допълни, че деянието представлява особено тежък случай.

"Прокуратурата се постара да изясни всички факти от момента на влизането на подсъдимия на територията на България до момента на престъплението.

По несъмнен начин бе установено, че извършителят е пълнолетен. Бе изпратена вербална нота на посолството на Сирийска арабска република, направена беше тройна съдебномедицинска експертиза, имаше и други данни по делото", каза още прокурор Узунов.  

Той определи като право на защитата да лансира своя версия - че сириецът се е опитал да направи спасителна маневра, завивайки надясно.

"Клиентът ми не е спрял заради стрес, мислел е, че ще го убият, все пак е бил в чужда държава", коментира адвокат Калин Янев, който наскоро пое защитата на Аднан. И поиска обвинението да бъде преквалифицирано в по-леко - "убийство по непредпазливост".

Самият Омар не каза нищо по време на разпоредителното заседание, но след кратки реплики, разменени със съдия Цвета Попова, стана ясно, че

той разбира някои думи на български език

Въпреки това му бе назначен адвокат и се очаква да бъде изслушан на някое от следващите заседания. Първото по същество бе насрочено за 24 юни и ще започне с разпит на 15 свидетели.

"Каквото реши съдът! Голяма мъка, голямо нещастие ни се случи", промълви в кулоарите бащата на Асен Градев Панайот, който е бивш полицай. Останалите близки не пожелаха да говорят пред репортерите.  

ЙОРДАН ИЛИЕВ
ЙОРДАН ИЛИЕВ

Кървавата касапница, отнела живота на Йордан Илиев и Асен Градев, стана призори на 25 август 2022 г. на най-оживеното бургаско кръстовище "Трапезица", през което минава трафикът за Южното Черноморие.

Само ранният час – около 5 сутринта, е причина да няма още жертви. Освен полицейския патрул рейсът с мигрантите помита павилион и автобусна спирка в пешеходната зона на кръстовището.

Вместо да спре, Омар, който бил зад волана в рейса, в който имало 47 мигранти, връхлита върху полицейската кола.

Разследването е установило, че автомобилът на МВР е бил с включена светлинна сигнализация и оборудван с всички необходими реквизити.

Автобусът се е движил с превишена скорост от
около 78 км/ч

Тежкият инцидент в Бургас става след дълго преследване, започнало още по пътя Малко Търново - Бургас.

47-те мигранти, сред които и деца, са били качени в автобуса край странджанското село Стоилово и накарани да седнат на пода с наведени глави. 

АТАНАС ГРАДЕВ
АТАНАС ГРАДЕВ

В района на созополското Крушевец рейсът минава покрай полицейски КПП, граничари правят опит да го спрат за проверка, но Омар не се подчинява на стоп палката и натиска газта.

Граничните служители сигнализират колегите си от КПП Пода – пункта, който се намира непосредствено преди Бургас. Там вече очакват автобуса беглец, но той отново не се подчинява и продължава с бясна скорост към града.

Започва преследване – два полицейски автомобила са по петите на мигрантите, а рейсът лети към Бургас.

Минути по-късно стига до "Трапезица" и гази полицаите

Пред "24 часа" разследващи разкриха, че разполагат с видеоклипове, от които се вижда, че докато се приближава към полицейския патрул, Омар крещи "Джихад" и "Аллах", окуражаван от съучастника си Ахмат Муфат.

Клипчетата са открити в телефоните на двамата каналджии. Ахмат окуражавал Омар и с репликата: "Давай, изкорени блокадата".

Преди година Омар, Ахмат и третият им съучастник Абдулах Абдулахед, осигурил рейса, бяха осъдени за каналджийство и получиха ефективни присъди.

Омар, който се разкая, бе осъден на 4 г. и 10 месеца затвор и глоба 11 хил. лв., а Абдулах бе наказан с 4 г. и 4 месеца затвор и глоба от 18 хил. лв.

Най-леко се отърва непълнолетният Ахмат с присъда от 1 г. и 10 месеца и обществено порицание.