Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Избори СНИМКА: Архив
Избори СНИМКА: Архив

Възможността за съставяне на правителство след изборите 2 в 1 на 9 юни зависи от това дали ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще са на една ръка разстояние, или между тях дистанцията ще е по-сериозна. Около този извод се обединиха повечето от участниците в предизборната сбирка на анализаторския клуб "Екзаминър" - политолози, социолози, журналисти.

Според Боряна Димитрова, съуправител на "Алфа рисърч" вариантите след вота са да имаме или 5-партиен парламент, или такъв от 6-7 формации. Вторият вариант обаче би намалил гласовете от първите две по резултати формации за 50-тото НС. При влизане на "Има такъв народ" става спорно съставянето на коалиция от само две формации, прогнозира социоложката.

ГЕРБ няма да прави сглобка, а ПП-ДБ няма да може да не участва в управлението, прогнозира пък социологът Андрей Райчев.

Не вярвах, че сглобката ще се разпадне и ротацията няма да се осъществи, каза социологът Юри Асланов. Според него не е изключено прогнозната логика да се счупи или на самите избори, или след тях, или заради появата на неочаквана формация. Социологът се усъмни във влиянието на президентските избори в САЩ наесен върху българския вот. "Елитът ни е научен да хитрува и да маневрира", обясни той. Убеден е, че резултатите от вота 2 в 1 на 9 юни и посоката им може да ни изненадат.

Социоложката Елена Дариева, шеф на социологическата агенция "Насоки" подозира интересни размествания заради малките формации. Прогнозира също под 40% активност, като обясни, че разочарованието на хората не ги мотивира да гласуват, а ги отказва от вот.
    Няма политическа сила, която да предизвика приливна вълна, а от предишни вотове познаваме поведението на различните електорати, така че не очаквам изненади, заяви политологът от "Тренд" Димитър Ганев. Той изброи три варианта за изход от вота. Първият е коалиция между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, която е римейк на сглобката с доминация на ГЕРБ и подписване на коалиционно споразумение. Вторият е коалиция ГЕРБ, ДПС и трета формация. Третият - нови предсрочни избори.

В момента тече рязка мобилизация на електората, който е гневен на елита заяви социологът Добри Живков от "Маркет линкс".

Проф. Румяна Коларова отбеляза, че електоралното пространство е фрагментирано, националистическият вот също.

По думите на директора на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов няма повод за сигурност в прогнозите за изхода от вота. И може да станат неподозирани изненади.
Според социолога Юлий Павлов при нови предсрочни избори наесен парламентът ще е с повече партии. "Трудно си представям коалиционно споразумение между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС", добави още той и прогнозира 2,5-2,6 млн. активност на парламентарните избори и под 2,4 млн. - на евровота.

"По-голямо доказателство от пропадането на ротацията за това, че не зависим от чужди посолства, едва ли може да се намери", заяви политологът Светослав Малинов. "Защо тогава политическата ситуация у нас да е зависима от президентските избори в САЩ на 5 ноември?", попита той.

"Най-неудобният за ГЕРБ резултат е да има мнозинство с ДПС. А най-неудобният за ПП-ДБ - да няма мнозинство от първия, втория и третия", заяви Малинов. Според политолога днешното ограничаване на гласуването на избори в един ден е безплодно и ретроградно. Гласуването трябва да се разшири в повече дни, да може и по пощата, предложи Малинов.

"Всяко разтягане на изборния ден създава проблеми", контрира политологът Даниел Стефанов. "Българите имат проблем с гласуването с преференциите. В момента гласуваме по два метода, добавим ли други въведения при тази администрация, ще се закопаем", категоричен бе политологът.