Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елиуд Кипчоге
Елиуд Кипчоге
  • Легендата Елиуд Кипчоге беше обвинен и „осъден" в интернет, че е платил за убийството на талантливия си сънародник Келвин Киптум, който мечтаеше да надмине успехите му

Бяха го нарочили за галеник на съдбата. Може би и защото даваше вид на момче, което може да покори целия свят с едно мръдване на малкия си пръст. Появи се на спортната сцена в началото на 2023 г. и само за някакви си 12 месеца започна да печели състезания, да чупи рекорди и да гребе с пълни шепи от възхищението на фенове и рекламодатели. Келвин Киптум беше само на 24, но вече мечтаеше да е легенда в маратонското бягане.

И после всичко свърши за по-малко от минута. Келвин и треньорът му Жерве Хакизимана загинаха в катастрофа на някакъв прашен път в Западна Кения на 11 февруари. Жестоката развръзка предизвика сериозен отзвук в спортния свят. Тези, които довчера завиждаха за успехите на 24-годишния лекоатлет, шумно започнаха да го оплакват след внезапната му гибел. Още по-лошото е, че професионалните оплаквачи постепенно бяха изместени от професионални тролове, които атакуваха социалните мрежи с версията, че смъртта на кенийския лекоатлет не е била плод на трагичен инцидент.

„Келвин е убит от своя сънародник и конкурент Елиуд Кипчоге", крещяха в интернет анонимните конспиратори, опитвайки умело да натъкмят фактите в своя полза. А какви всъщност са фактите?

Както вече стана дума, Келвин Киптум нахлува с гръм и трясък в световния спорт, след като през октомври 2023 г. в Чикаго успява да подобри рекорда на своя сънародник Кипчоге, пробягвайки 42 километра и 195 метра за 2 часа и 35 секунди. Всички тупат по гърба новобранеца, а той си поставя още по-амбициозната цел да избяга маратонската дистанция за по-малко от два часа. Младокът се отдава на жестоки тренировки и се заобикаля с възможно най-квалифицираните специалисти, за да направи своя опит за историята на състезанието в Ротердам.

„Спя, тренирам, ям и после пак тренирам. Това е моето ежедневие, но не се оплаквам. Ще опитам да направя нещо, което никой преди това не успял да постигне в открито състезание. Стискайте ми палци", пише в социалните мрежи Киптум няколко дни преди да загине под смачканите ламарини на автомобила, който самият той е управлявал. Усилията му да постигне непостижимото до този момент съвсем естествено щяха да бъдат удар по самочувствието и легендарния статут на голямата звезда в маратона Елиуд Кипчоге, който години наред диктува модата в този изключителен спорт. Може би и заради това конспираторите толкова лесно намират плодородна почва, за да посеят отровните си семена. 39-годишният кениец е обвинен и „осъден" в интернет, че е платил на хора, които да предизвикат смъртоносния автомобилен инцидент.

Келвин Киптум
Келвин Киптум

Колкото и да звучи безумно, версията очевидно се харесва на голяма част от интернет потребителите и на свой ред те насочват агресията си към двукратния олимпийски шампион. Кипчоге и семейството му са подложени на жесток тормоз. Стига се до там, че дори съотборниците му от кенийския национален отбор по лека атлетика започват да го отбягват.

„Шокът ме връхлетя, когато прочетох за себе си, че съм замесен в смъртта на това момче. Не, аз нямам нищо общо с това и скърбя за него. За съжаление, някои хора се оказаха способни да повярват на тази ужасна лъжа", започва своята изповед Кипчоге пред BBC Sport Africa. Първоначалният му гняв много скоро е заместен от страх за собствената му сигурност и тази на семейството му.

„Започнаха да ме заплашват, че ще изгорят тренировъчния ми център, че ще изгорят дома ми, че ще изгорят семейството ми. Никой не може да остане безразличен към подобни послания. Аз не мога да си стоя затворен у дома, защото спортът изисква от мен да изляза и да тренирам на открито. Но се притеснявам за децата ми. Те искат да са навън и да карат колела, но бях принуден да променя ежедневието им. Вече ги карам с колата до училище, а после ги взимам. Дъщеря ми е в интернат и там няма достъп до социалните мрежи, но двете ми момчета са чули в училище: „Баща ти е убил човек!". Тази ужасна история и стигнала дори до майка ми, въпреки че тя живее в отдалечен район. Тя се обажда и ме предупреждава да се пазя много. Всички членове на семейството ми страдат дори повече от самия мен", заявява двукратният олимпийски шампион, който беше планирал да спечели безпрецедентен трети златен медал на игрите в Париж.

Организираната атака в социалните мрежи обаче се отразява сериозно на спортната му форма. На маратона в Токио в началото на март той остава едва на десето място, застрашавайки по този начин мястото си в олимпийския отбор на Кения.

„Резултатът ми беше напълно очакван, при положение че предишните три нощи не съм мигнал заради психическия тормоз, на който съм подложен", обяснява кениецът.

В крайна сметка е включен в състава за игрите, но никой не знае дали ще успее да се събере психически, за да направи своето шампионско бягане по улиците на Париж.

„Тъжната истината е, че загубих 90 процента от приятелите си. Много от моите съотборници започнаха да ме отбягват, сякаш вярват на глупостите, които се пишат по мой адрес. Ужасявам се от мисълта - колко лесно е да се съсипе доброто име на човек. Достатъчно е да седнеш пред компютъра и да започнеш да си измисляш. Аз самият не знам как да се защитя. Не мога да отида в полицията и да се оплача, защото едва ли ще ми обърнат внимание. Докладвам профилите, които ме злепоставят, но процесът по тяхното заличаване е твърде бавен, а през това време са се открили още стотици нови. Никой не е в безопасност", предупреждава двукратният олимпийски шампион. Самият той отказва да изтрие профилите си в социалните мрежи. „Ако го направя, ще изглежда, че крия нещо. Ще опитам да си върна нормалното ежедневие и да се подготвя за олимпийските игри. Ще разчитам единствено и само на себе си за добро представяне в Париж. Защото случилото се през последните седмици ме накара да не вярвам на никого. Не мога да вярвам дори на собствената си сянка", отсича Кипчоге.