Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Всички нейни братя са убити или изчезват мистериозно от хрониките след поражението на майка й и баща й Марк Антоний
  • С нейния брат близнак са взети от Октавиан в Рим като трофеи след самоубийството на родителите им
  • Омъжена е за "брат" по съдба -  Гай Юлий Юба. Той е син на краля на Нумидия, самоубил се след разгрома си от Цезар

Самата Луна потъмня, изгрявайки при залез слънце, прикривайки страданието си в нощта, защото видя красивата си съименница Селена, бездиханна, да се спуска към Хадес, с нея тя споделяше красотата на светлината си и сега смеси тъмнината си с нейната смърт . (Възпоминателна епиграма, написана от Кринагор от Митилена).

На 35 години по неизвестни причини тя напуска земното царство по време на лунно затъмнение, благодарение на което нейният край може да бъде датиран на или около 23 март 5 години пр.н.е.

Но коя е тя?

Египетска принцеса, оцеляла след гибелта на родителите си, превърнала се в римска затворничка, надживяла всичките си братя и станала африканска царица. По ирония на съдбата именно нейният успех - да се опази от трагична съдба, я обрича завинаги да остане с името си в сянката на своята велика майка. Тя е Клеопатра Селена - дъщерята на най-емблематичната царица в историята на човечеството Клеопатра VII.

Двете имат много различна съдба до самия си край, когато едната избира сама да слезе в царството на Хадес по незабравимо драматичен начин, а другата си отива (вероятно от болест) без патос по време на астрономическо явление.

Но в смъртта на Клеопатра Селена има любопитна символика. В древногръцката митология Селена е богиня на Луната, а при затъмнението тогава Луната навлиза в сянката на Земята. И това е краят на онази "златна ера", която някога Клеопатра VII обещава на света, давайки на близнаците, които ражда от Марк Антоний, имената Александър Хелиос и Клеопатра Селена. Египетската царица дръзко и стратегически кръщава децата си на Александър Велики и на самата себе си, а вторичните им божествени имена (Слънце и Луна) служат за свързването им (и по-специално Александър Хелиос) с вярвания и пророчества, циркулиращи из Римската империя, за предстоящи велики дела.

Но още по-рано всичко изглежда много добре планирано от Клеопатра VII.

Целия материал четете в "Космос"