Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВАНЯ ГРИГОРОВА
ВАНЯ ГРИГОРОВА

Може да играят и за Брюксел с настоящи евродепутати, отлъчени от БСП

Ваня Григорова влиза в битката за 50-ото народно събрание. Бившата синдикалистка, която остана на малко под 5000 гласа от кметското място в София като кандидат на БСП и “Левицата”, обаче няма да играе с нито една от двете формации. Тя ще направи паралелна на тях

трета лява писта за 9 юни

Запознати разкриха, че през уикенда са били последните разговори на Григорова с представители на “Левицата” и те не са завършили с разбирателство между двете страни.

Така Григорова ще трябва да търси други формации, чиято регистрация да използва за изборите. Очаква се това да е коалиция от по-малки леви партии, които да припознаят политиките и посланията на настоящата общинска съветничка. Иначе ще стъпи на основата на сдружението си “Солидарна България”.

Потърсена от “24 часа”, Григорова отклони въпросите с обяснение, че се водят разговори и нищо не е окончателно.

“Това, което мога да кажа към момента, е, че съжалявам, че обединената левица е невъзможна. Но ситуацията в национален план е такава, че ангажираните граждани не могат да стоят безучастни. С апатия проблеми не се борят, а за съжаление, хората бяха предавани дълго време”, лаконична бе тя.

“Работещите граждани трябва да имат силно представителство

в Народното събрание, защото проблемите им никога не са във фокуса на нито една партия, дори лява. И това всъщност е основният проблем на лявото у нас”, добави бившата синдикалистка.

Тя е поставила условие сама да определи хората в кандидатдепутатските листи, казват ангажирани с новия проект. Точно това се превърнало в основна причина за провала на съвместното ѝ явяване с “Левицата”.

Така, докато се гадаеше кога ще се появат други проекти, най-вече президентският, Григорова изпревари всички.

Тя обаче няма структури из страната, на които да стъпи в подбора на кадри. А за парламентарни избори са нужни едни минимум 200 човека, за да се попълнят поне наполовина всички листи в 31-те избирателни района. Очаква се на челни места в листите на новото формирование да са синдикалисти от страната.

Не е ясно и как ще върви кампанията на Григорова и кандидатите ѝ, след като няма организации по места, които да работят за нея. Добрият резултат на местния вот в София тя дължи и на структурите на БСП и на левите формации, които застанаха зад нея.

“Обединение вляво може да има само и единствено с водещата роля на БСП. Всеки друг опит за събиране на лявото би бил конюнктурен и целящ постигане на кратковременни политически резултати. На практика всеки опит за обединение на лявото без БСП би бил поредното му разпокъсване”, написа пък лидерът на социалистите в столицата Иван Таков във фейсбук преди дни. Именно той постигна събирането на левите зад кандидатурата на Григорова миналата есен. И е убеден, че обединение може да има само на базата на ясно заявени идеи и политики, а “всеки опит по-скоро би означавал

употреба на надеждите и очакванията на левите хора,

които на практика отново ще бъдат излъгани”.

Самият Таков преди седмици обяви създаването на идейно движение “Бузлуджа” вътре в БСП, което ще се бори за смяна на ръководството на партията, и обедини опозиционерите на Корнелия Нинова.

Соцлидерката пък събира на 1 май над 25 леви и патриотични партии и 20 граждански сдружения и неправителствени организации, с които да прави нов фронт като алтернатива на досегашния модел на управление. Сред тях обаче не е “Левицата”. Нито Ваня Григорова с нейната “Солидарна България”.

Все още няма окончателно решение дали Григорова и хората около нея ще играят и на евровота. Ако се включат, със сигурност

самата тя няма да е в листата за Брюксел

За нея се спрягат имената на настоящите червени евродепутати Иво Христов и Петър Витанов, но решение все още няма.

Григорова вече веднъж се бори за европарламента - като независим кандидат през 2019 г. Взе 9320 гласа, или 0,48%.

КУЗМАН ИЛИЕВ
КУЗМАН ИЛИЕВ

Сега като независим кандидат на евроизборите пък ще играе Кузман Илиев. Икономическият и политически анализатор бе кандидат-депутат от ВМРО през 2021 г., днес оглавява гражданско обединение “България може”. Изненадващо именно то наскоро бе посочено от бившия шеф на Стратегическия съвет на президента Румен Радев - проф. Александър Маринов, като проект с потенциал да размести пластовете. “България може” обаче няма да участва във вота за Народното събрание, а Илиев ще играе само за евродепутат - искал така да се чуят идеите на обединението.