Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петя Банкова (вляво) излиза от сградата на Агенция “Митници” заедно с адвоката си Аделина Натина след претърсванията там. След това тя отиде на разпит в антикорупционната комисия.
Петя Банкова (вляво) излиза от сградата на Агенция “Митници” заедно с адвоката си Аделина Натина след претърсванията там. След това тя отиде на разпит в антикорупционната комисия.

Петя Банкова, легендарният контрабандист и двама бизнесмени от Хасково обвинени за нелегален внос и корупция в банда без лидер

Легендарният контрабандист Паскал, директорката на митниците Петя Банкова, бившият шеф на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров и сина му Стефан са четиримата обвинени след акцията на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) в сряда. Разследването е за контрабанда и корупция, стана ясно на следващия ден, когато материалите бяха докладвани на Софийската градска прокуратура. А в събота обвинението ще иска от съда четиримата да бъдат задържани за постоянно.

Първоначално без видима връзка, но изненадващо в четвъртък рано сутринта главният секретар на МВР Живко Коцев подаде оставка (виж долу). Официално мотивът му е личен, а МВР няма общо с акцията по неотложност на ДАНС и КПК. Часове преди това обаче жилището на Коцев е било обискирано по разследването за корупция и контрабанда в Агенция “Митници”, научи “24 часа”. Разследващите са имали информация, че е свързан с групата на Паскал, Банкова и баща и син Димитрови. В крайна сметка

Коцев е разпитан като свидетел по делото

Най-любопитният герой в този странен и опасно близък до парламентирните избори сюжет е 63-годишният Николай Николов - Паскал, осветен като един от водещите контрабандисти и който действа от средата на 90-те, но никога не е попадал в ареста. До сряда. Същия ден е задържан тир с контрабандни цигари, а при обиските в жилището на Николай Николов - Паскал

са открити мостри от същата партида, научи “24 часа”.

Паскал, директорката на митниците Петя Банкова, бившият шеф на ИАРА Марин Димитров и синът му Стефан, които са от Хасково, са обвинени като членове на организираната престъпна група, става ясно от съобщението на прокуратурата. Лидер не е посочен. Заместникът на Банкова и бивш неин колега от ДАНС Людмил Маринов е освободен без обвинения.

Николай Николов-Паскал
Николай Николов-Паскал

Според прокуратурата престъпната група е действала от юни 2022 г.

до деня на акцията - 3 април 2024 г. Според адвокат Натина, която защитава Петя Банкова, клиентката ѝ не познава никого от останалите задържани. Още в сряда Банкова обяви, че не познава Паскал, уволнила е всички, които са били свързани с него, и се бори с контрабандата и корупцията в митниците.

Преди да оглави агенцията, Банкова е назначена първо за зам.-директор. Това се случва през август 2023 г., повече от година след като групата за контрабанда и подкупи е започнала да действа. Директор става на 20 февруари 2024 г. Още в сряда тя обяви, че е първата жертва на новата Комисия за противодействие на корупцията, а когато е работила в другата замесена институция по разследването - ДАНС, е била в конфликт с председателя ѝ Пламен Тончев. Той я понижил и пратил в Благоевград, а тя напуснала. Тя е назначена в митниците от финансовия министър в оставка Асен Василев. Около назначаването ѝ в митниците “Продължаваме промяната” искаха оставката на Тончев, но президентът отказа да подпише указ за това. Председателят на ДАНС и другите шефове на спецслужби бяха извикани в парламента, а Тончев обвини ПП-ДБ в политическо вмешателство.

Информацията за престъпната група идва точно от ДАНС, а разследването по неотложност е съвместно с Антикорупционната комисия, която работи по хората от високите етажи на властта, каквато е Петя Банкова.

Тя споделила с адвокатката си, че парите от заловените на 25 март 170 кг кокаин на бургаското пристанище са били предназначени за купуване на гласове на предсрочните избори през юни. Пратката беше заловена месец след назначаването на Банкова за директор на митниците и седмица преди ареста ѝ. Пакетите били в контейнер с банани, които пътували от Еквадор към Европа. Тогава Банкова и окръжната прокуратура в Бургас заедно дадоха информация за разбития канал.

Данните, които има Банкова, са, че тези пари са били за купуване на изборите. Нямаме информация от кого

След задържането тя едва ли ще може да продължи да работи, така че да се разкрие схемата, твърди адвокат Натина. Още в сряда тя говори за бележки на клиентката си, които били иззети от ДАНС и КПК. На тях имало записки за контрабандни канали, по разбиването на които се работело.

За иззети бележки при операцията съобщи и прокуратурата. От 30 претърсени офиси и жилища

са иззети още мобилни телефони, документи, тефтери

със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, както и 1501 мастербокса с цигари от задържания тир. Всички протоколи от акцията по неотложност са внесени от държавното обвинение в Софийския градски съд за одобрение. Пак там, но в събота ще бъде поискана постоянна мярка за задържането на четиримата.

Не знаем кои са другите обвиняеми. Банкова не ги познава. До 8 август, когато става зам.-директор на митниците, не е знаела къде е централата. Граница е минавала като туристка. Обвинението граматически го разбираме, но фактологически - не. Тя е дала обяснения, не е мълчала, каза още в четвъртък адвокат Натина след повдигането на обвиненията на клиентката ѝ.