Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сградата на Министерството на вътрешните работи
Снимка:МВР
Сградата на Министерството на вътрешните работи Снимка:МВР

Държавна тайна е дали убития Мартин Божанов-Нотариуса е бил нещатен сътрудник на МВР. Дори да е бил, няма защита от разследване. Това казват от МВР в остра своя позиция по повод "нестихващите опити за неверни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи по отношение на твърдения за умишлено отбягване на отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник ". Ведомството пусна и заповедта за назначаването на съпругата му Гергана Грънчарова в ГДБОП. Конкурсът е започнал, когато Христо Терзийски е бил министър и завършил на седмия ден на Бойко Рашков на поста. От МВР посочват и че по време на изборите за кметове през м.г са въвели нова система, която довела и до рекорден брой сигнали.

Ето и цялата позиция на МВР:

категоричното становище е формулирано в Приложение № 1 т. II. 3 и 5 към чл. 25 от Закона за зашита на класифицираната информация. Дали едно лице Е ИЛИ НЕ Е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява ДЪРЖАВНА ТАЙНА по смисъла на Закона, разгласяването на която е наказуема по смисъла на чл.357, ал.1 от Наказателния кодекс. Същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР.

В отговор на често изтъквания упрек кой и кога е назначил съпругата на Божанов в структурите системата на МВР прилагаме копие от заповедта за нейното назначаване.

Вменяването на вина на Министерството на вътрешните работи за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местните избори, то категоричният отговор се съдържа в публикуваната в интернет-страницата на МВР статистика от проведените последни избори.

Недоумяващият въпрос е защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот. Нека припомним и факта, че точно в този период „неработещата" система въведе новия момент – използване на специализирано приложение Географска информационна система „Изборни процеси" – инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори.

Обръщаме внимание и на факта, че провеждането на изборния процес и неговата организация по закон е възложена на Централната избирателна комисия. Правомощията на МВР са строго регламентирани и се отнасят до охраната на изборния процес и недопускане на престъпление против политическите права на гражданите.