Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЕРБ
Снимка: Велислав Николов
ГЕРБ Снимка: Велислав Николов
  • Защо да се срещам с Кирил Петков, като чупи шишета на масата, попита лидерът на ГЕРБ
  •  За срок на службите не се договорихме, защото твърдя, че в момента те са изключително добре интегрирани от нашите партньори. Твърдя го, защото го зная от тях, допълни Борисов 

Първото, което може да ни върне на масата, е едно голямо "извинявай". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първия брифинг, след като вчера номинираната от партията за министър-председател Габриел връчи на президента Румен Радев изпълнен мандат. В последните дни Борисов запазваше мълчание.

"Очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила нищо подобно, така и ще продължи. Очаквам извинение, защото не съм нарушила конституцията, указът е издаден за избор на министър-председател". С тези думи започна изказването си Мария Габриел. 

Преди 9-10 месеца в една странна конфигурация взехме решение да има правителство. Тогава го нарекохте сглобка. Изкарахме 9 месеца, Сабрутев, заедно, обърна се Борисов към депутата от ПП-ДБ, застанал отстрани, за да слуша брифинга на ГЕРБ. 

Учудвам се, че за 9 месеца те не се научиха да не използват епитети. Когато използваш такива епитети, каквито направиха те снощи, показваш едно истинско лице. Дадените декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че този кабинет ще работи при ротация за 18 месеца, за да им се иска съгласието, включи се Борисов. А и като им гледам командировъчните - те не спряха да пътуват. Нито спряха да взимат решения за стотици милиони, критикува той.

Ние винаги сме се придържали към решенията на Изпълнителната комисия и ПГ. Изхождайки от характерите на множеството лидери, ние преценихме, че ако искаме да има правителство, да продължим и следващите 9 месеца, трябва да изработи такъв преговорен екип, да му дадем пълния мандат да отиде да преговаря, за да може да се достигне до правителство, обясни Борисов. И допълни, че още преди месец с Кирил Петков са разговаряли по рокадите в правителството и листа му бил на бюрото.

Бяхме готови да ротираме само премиер и вицепремиер. Но колегите казаха - министрите не ни интересуват.

За срок на службите не се договорихме, защото твърдя, че в момента те са изключително добре интегрирани от нашите партньори. Твърдя го, защото го зная от тях. И казах лично на Атанасов, че ако това е препъни камък, лично аз ще се съглася, обясни Борисов.

Конкретният срок не е задължителен, допълни той.

Спорът беше единствено за министър Тодор Тагарев - да е ротационен на 9 месеца с Христо Гаджев. А за енергетиката те приеха Жечо Станков, с условие Румен Радев да стане шеф на БЕХ, разкри лидерът на ГЕРБ.

Не мога да зачеркна тези 9 месеца, не мога да си позволя епитет. Как на Василев му се отрони това от устата - той стоеше в кабинета ми, дори като ме нямаше, за да правим бюджета. При положение, че ние знаем от тях самите, че много желаят да са министри, не скри възмущението си Борисов.

Какво да ви кажа - много трудно е вече да накарам партията да се върне назад. Този преговорен екип беше направен, за да се случат нещата, а не да ги бламират, обясни Борисов.

Затова вчера направихме същото, което Денков направи без да ни пита - даде оставка. Вчера отстъпихме от понеделник, не вкарваме днес точката, може да бъде разпределена и в петък, ето ви 7 дни. Кое ги накара вчера да покажат истинското си лице, попита Борисов. И допълни - кое ги накара да говорят за отговорност, като 11 от 19 министри застанаха за тях.

Разбрах за кашони напитки, които са отишли вчера, защото те и централата си продадоха, за да ползват чужди, предоставяме им на ГЕРБ, допълни той.

Тези еквилибристики, които се правят в момента, са да вдигаме данъците. И вместо Василев да каже - това е тежко и сложно, няма как да държи държавата, той излиза с епитети. С кое го обидихме - че му дадохме 100% властта в данъчните, митниците, и мълчаливо подкрепяхме всичко, попита Борисов. 

На тези лъжи и спекулации трябва да бъде сложен край. Не искам да коментирам дружбата на ПП с ДПС, но тя е много по-голяма от тази на ГЕРБ,  защото ние воюваме в смесените региони, обясни лидерът. И напомни, че постигането на конституционно мнозинство без ДПС било невъзможно. И когато колежките ми се обадиха, че те искат да впишем само "Възраждане" като забрана, им казах, че не може да подкрепим това, защото имаме забрана на конгреса, каза Борисов. 

Винаги съм казвал - подкрепям конституционната реформа на Христо Иванов. Но вчера разбрах, че те не познават това, което сме правили - президентът внася указа само за премиер. А министрите се внасят после и може да бъдат 100% подменени.

Има път назад, но той минава - дали Мария Габриел ще приеме извинението, а пък аз ще имам тежък разговор с тази група, да видя дали те ще приемат извинението. Ако пусна Делян Добрев сега да говори, никога няма да седнем на масата, обясни Борисов.

Имаме документ, че тези министри са 18 месеца и се сменят само с решение на Денков и Габриел, напомни той. Разбираме, че те не искат да са министри и няма да са министри, насила не става, допълни той.

Не искам лидерска среща, защото те се държат невъзпитано. И ако вие сте на такава, на която Кирил Петков чупи шишета на масата, и вие няма да искате, отговори Борисов на въпрос защо бяга от лидерска среща.

Вчера те показаха истинското си лице, допълни той.

Ако не се случи това в следващия един ден, или два, колкото е необходимо, няма кой да накара ГЕРБ във втори мандат да има правителство. Преди 9 месеца телефон, телефон, телефон - вървеше. Сега, след тези тежки думи, и след тези 9 месеца всичко направено, няма как да стане, отсече лидерът на ГЕРБ. 

Каза, че ще подпише споразумението. Нямам проблем, те имат, не аз -  отговори Борисов за ДПС. Те искаха да вкарат отзад БСП.

Партията категорично искаше - отиваме на избори, аз застанах, допълни Борисов. 

По отношение на министрите - всички министри, които и сега са такива, макар и в оставка, са поели ангажимент преди 9 месеца за период от 18 месеца. И са поели ангажимент съгласно Декларацията за национално отговорно управление, в което на 9-ия месец има ротация между премиера и вицепремиера. Тяхно право е да си подадат отвод, но в този момент това може да бъде изтълкувано и по различен начин, обясни още пък Мария Габриел.

Продължавам да вярвам, че България има нужда от стабилност и правителство, от правителство на споделена отговорност с равнопоставеност на двамата партньори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а оттам много ясната заявка за поритическо представителство, допълни тя. И благодари на Бойко Борисов, на групата на ГЕРБ, на лидера на СДС Румен Христов за подкрепата, която има, след като партията преди 9 месеца решила да отстъпи в името на националния интерес.

Загадката на деня е дали новото правителство, което трябваше да се ротира с кабинета „Денков", ще бъде гласувано от депутатите в пленарна зала. 

Бойко Борисов и Мария Габриел
Снимка: Велислав Николов
Бойко Борисов и Мария Габриел Снимка: Велислав Николов