Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерите на ПП-ДБ Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов отговориха на ГЕРБ от централата си на "Кърниградска"
Лидерите на ПП-ДБ Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов отговориха на ГЕРБ от централата си на "Кърниградска"
  • ГЕРБ поискали Мария Габриел да е премиер и външен министър + още 5 министерства
  • Атанас Атанасов призова Борисов да се намеси в понеделник, защото българите не искат избори

Мария Габриел да не връща празен мандат на президента утре, а да се върне масата на преговорите до следващия понеделник - това призоваха ПП-ДБ партньорите си от ГЕРБ, които обявиха провала на преговорите между двете формации.

На извънреден брифинг ПП-ДБ отговориха на ГЕРБ, които към 21,00 часа потвърдиха провала на преговорите за ротацията. Преговорният екип на ГЕРБ - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, разказаха на пресконференция в централата преди час, че "Промяната" и ДБ са отхвърлили всички техни предложения за министри и са отказали варианта за споделена отговорност. Не са приели и вариант, при който Денков и Габриел да сменят местата на премиер и вицепремиер, а останалите министри да останат.

"Още преди седмица казах ясно на г-жа Габриел и на преговорния екип, че аз нямам претенции да бъда министър на външните работи, така че тази тема не виждам защо повече трябва изобщо да се повдига. Предложих на г-жа Габриел и тя се съгласи по други механизми да можем да работим заедно по отношение на контактите с външния свят", разказа акад. Николай Денков.

След това той даде думата на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който поиска прошка за "това, което се случва в момента", което пък определи като "напълно излишно и нещо, което може да избегнем".

Той припомни за декларацията, с който акад. Денков и Мария Габриел излязоха преди девет месеца и обявиха общото си правителство, както и заложените в нея приоритети - реформи, промяна в конституцията, борба с корупцията.

Иванов разказа, че в началото на преговорите двете страни взели един лаптоп и започнали да пишат на чисто. Взимали текстове от двата документа и заедно изработили нов подробен текст. Тогава от ГЕРБ настоявали, че реформите трябва да се гледат и като техен приоритет.

"Не разбирам защо сега подписването на това споразумение се поставя под съмнение като основа за това да продължим и надградим формулата, която позволи да излезем от най-дългата и сериозна политическа криза в цялата модерна история на България", каза Иванов.

"Надяваме се утре, има технологично време, той да бъде подписан. Ние сме минали три пъти през този документ, т.е три преговорни етапа са минали през този документ, той е в много висока степен на завършеност. Разбира се, ако има някакви конкретни съображения, сме готови да продължим да работим по него", каза Иванов. ПП-ДБ са били готови да останат и да продължат преговорите с ГЕРБ днес, обясни той.

Кирил Петков разказа, че по време на преговорите от ГЕРБ поискали допълнителни министерства, които от ПП-ДБ били готови да им дадат. И ги изчете: МВР, иновации, екология, образование и култура, като освен тях са искали Мария Габриел да бъде и премиер, и външен министър.

"Тези седем позиции се съгласихме да бъдат под тяхна отговорност, което е една стъпка напред от това, което се бяхме разбрали", коментира Петков и отново обясни, че най-важни са регулаторите.

"Нищо не е загубено. Утре Мария Габриел може да вземе мандата. Имаме още седем дни. Нищо не предполага, че сега трябва да се взривява каквото и да е било. Призовавам г-н Борисов и преговорния екип и много разчитам на Мария Габриел да довършим споразумението, което дефинира реформите в тези три много важни сектора на България, и да продължим управлението и да не вкарваме държавата в криза", каза той и обясни, че нито хората, нито партиите искат предсрочен вот, а реформите трябва да продължат.

Асен Василев пък припомни, че в 18,00 часа бе в ефира на Би Ти Ви, където заяви, че е "умерен оптимист" за преговорите. От студиото директно отишъл в парламента, за да продължат преговорите, където разбрал, че подписването на споразумението се отлага за неопределен период. И той потвърди, че и двата екипа са работили по документа.

"Реално спор по състава на Министерския съвет няма, има спор то това дали и кога да се подпише споразумението, така че всъщност е напълно възможно това да се окаже фалшива криза. Напълно е възможно обаче да се окаже и реална", посочи той. Все пак обаче остава умерен оптимист.

"Искам да призова г-н Бойко Борисов да се намеси в тази ситуация, защото в крайна сметка той взима крайните решения", включи се и лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

"Знам, че той винаги се е интересувал от общественото мнение. Социологическите проучвания, публикувани през последните дни, всички казват, че българските граждани не искат предсрочни избори и трябва политиците да се съобразят с това обстоятелство", каза той и също призова Габриел да не връща празната папка на Радев утре.

Христо Иванов не отговори ясно на въпрос дали разговорите с БСП са били червена линия за ГЕРБ, които в коалиционното си споразумение бяха заложили се търси подкрепа само от други евроатлантически партии. Той обясни отново, че ПП-ДБ настоява да се наложи принцип, при който всяка партия може да издига кандидатури за регулаторите, да има конкуренция, да има ясни проверки за всички важни обстоятелства, както и да няма ярки политически фигури, като накрая всяка от двете страни да има право на вето.

"Без да слагаме ограничения на една или друга партия, защото фокусът трябва да е върху качествата на кандидатите. Ние избираме индивиди, а не партийни комисари. От тази гледна точка се противопоставихме на едни или други елиминационни критерии по отношение на политически партии, защото тогава щеше да възникне аритметичната реалност, че единственият друг участник в такова мнозинство е ДПС. Не си поставяме за цел да изолираме ДПС. Смятаме, че който даде най-добрите кандидатури, те трябва да бъдат по общо мнение подкрепени, и, ако това е кандидатура на ДПС - чудесно. Мисля, че ще бъде победа за всички, ако видим, че от ДПС бъде излъчена кандидатура за която няма никакви съмнения за корупция, която показва високи професионални качества и доказани качества да отстоява независимост", посочи той. 

"Но също така, за да се стигне до това, мисля, че те трябва да бъдат поставяне в условия на конкуренция заедно с останалите парламентарни сили. Защото, където няма конкуренция, знаете какво има - драматично падане на стандартите", продължи Иванов.

"Ако се окаже, че не можем да подпишем това споразумение, това ще бъде много тежка присъда на способността на българската политическа система да генерира воля за необходимите реформи и да движим страната напред", обясни депутатът.

Акад. Денков даде и хронология на събитията - двете формации са написали общия си документ на чисто и почти са имали съгласие. Успоредно с това са подготвили и законодателна програма за 2024 г., но от ГЕРБ не пожелали да я обсъдят. След това са започнали и подбор на новия Министерски съвет, като академикът припомни, че и сегашните министри са били обсъждани и одобрени от двете формации преди клетвата на 6 юни.

"В петък всичко това рязко спря. Днес в 18,00 часа дойдоха колегите преговарящи от ГЕРБ-СДС и казаха: "Ние сме готови да остане същия Министерски съвет само с промяна на премиера и вицепремиера, но не можем да подпишем сега споразумението, ще го подпишем някога". И ние казахме, че няма как при положение, че искаме да работим, за да постигаме определени цели, да не се разберем по механизмите, с които ще ги постигнем", обясни премиерът в оставка.

Очаквайте подробности!

Извънреден брифинг на ПП-ДБ

Извънреден брифинг на ПП-ДБ

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Неделя, 17 март 2024 г.