Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Първата дама поема юздите на страната за 17 месеца, след като държавният глава Удроу Уилсън получава инсулт, а тя крие от всички тежкото му състояние
  • Докато "регентства", съпругата на президента решава кой и каква информация да стига до него

Има нещо гнило, което се случва в Белия дом. Но никой не може да каже какво. Политическите врагове на 28-ия американски президент Удроу Уилсън искат аудиенция с него, надявайки се, че ще могат да видят, чуят и разберат нещо, което ще им даде повод да разпалят скандал. За тяхна изненада, макар и за кратко, държавният глава с разклатено здраве ги приема любезно в спалнята си. Уилсън разговаря спокойно със сенаторите и е на познатата висота, но тъй като трябва да си почива, срещата бързо приключва.

За момента всички вярват или поне не могат да отрекат, че президентът управлява страната. Това е единственото, което съпругата му Едит и нейните довереници чакат. Часове преди аудиенцията в Белия дом личният секретар, личният лекар и първата дама грижливо обръсват и обличат Уилсън, покриват парализираната му страна с одеяло и регулират осветлението в стаята, за да е сигурно, че той ще остане в сянката. Като по чудо, той също им съдейства и мобилизира всичките си сили, за да покаже ума си във върхова форма за няколко минути. Но истината е, че той няма сили да изпълнява задълженията си.

Едит Уилсън, подпомагана от най-близките съветници на президента, поддържа тази измама удивителните 17 месеца - от инсултите, които покосяват Удроу Уилсън, чак до изтичането на мандата му и встъпването в длъжност на републиканеца Уорън Г. Хардинг. През тази година и половина именно първата дама управлява страната, боравейки със секретна информация и взимайки сериозни решения, заради което е наречена по-късно от някои историци Тайният президент. Заради нея може да се каже, че неофициално Америка вече е имала своята жена държавен глава. Вдовица на бижутер, която не е била избрана от никого, освен от втория си съпруг, доверил й всичко свое, наред с дълга си към страната.

Като че ли всички обстоятелства работят в посока Едит Болинг да поеме тази роля - от амбиция или от чиста любов, никой никога няма да може да каже, тъй като нейната личност остава противоречива.

Цялата история четете в брой 02/2024 на списание "Космос"