Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валерий Бояринев отдавна е в системата на затворите в Русия.
Валерий Бояринев отдавна е в системата на затворите в Русия.

Генералът отдавна е в системата, грижейки се за технологичното модернизиране на занданите

Руският президент Владимир Путин повиши в чин генерал-полковник отговорния за тормоза на Алексей Навални в затвора, при това няколко дни след смъртта на харизматичния опозиционен лидер. Новината шокира, след като защитникът на опозиционера Иван Жданов съобщи, че Валерий Бояринев лично е следил за мъченията му в колонията и това е награда за кончината му.

Стотици руснаци почетоха опозиционера Алексей Навални.
Стотици руснаци почетоха опозиционера Алексей Навални.

Интересното е, че заедно със зам.-ръководителя на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Валерий Бояринев са поощрени още няколко служители от правоприлагащите органи. Един от тях е Владимир Шараев, последният следовател по делата на Анна Политковская и Пол Хлебников,

който потулва разследванията за убийствата на журналистите

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече каквато и да е връзка между смъртта на Навални и повишенията, описвайки ги като обикновена процедура, подготвяна от 6 месеца.

Въпреки това стана ясно, че по време на съдебно изслушване по делото на опозиционера през юли 2023 г. Валерий Бояринев е издал заповед, с която ограничава възможността му да си купува храна или други стоки от първа необходимост. Това обрекло Навални на изключително строг режим и оскъдна храна. Затворниците обикновено имат право да пазаруват със собствени средства от магазина на зандана, но тази опция била забранена за критика на Кремъл.

Според екипа на Навални, Бояринев заедно с Вадим Калинин, шеф на затвора "Полярен вълк", където почина Навални, и Игор Ракитин, началник на отдела на ФСИН за Ямало-Ненецкия автономен окръг, се погрижили

пребиваването му там да е истински ад

– изключително тежък режим, без никакви права и с нечовешки изтезания.

Това бе причината американските власти да обявят, че тримата са отговорни за смъртта на опозиционера и включиха мъчителите в списъка с лицата, подлежащи на санкции. По този повод говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза, че Белият дом ще предприеме "по-нататъшни действия, свързани със смъртта на Навални".

Валерий Бояринев заема поста във ФСИН от юли 2022 г. Той ръководи Главното оперативно управление (ГОУ), както и Главното управление за осигуряване на дейността на оперативните единици (ГУОДОЕ). За него е известно също, че е служил повече от 12 г. на различни длъжности във Федералната пенитенциарна служба (за излежаване на тежки наказания) на Русия в Република Хакасия.

Завършил е Академията по управление към Министерството на вътрешните работи и е бил заместник-началник на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия в Красноярския край. След това е преместен в Москва и назначен на длъжността началник на отдела за организация на дейността на затворите и следствените арести.

В руските медии той е представян като изключително отговорен

и добре изпълняващ длъжността си човек. Известен е с това, че в продължение на много години следи за сигурността в затворите в Русия и разработва различни проекти за тяхното технологично модернизиране.

Целта му е всички обекти за лишаване от свобода на територията на страната да достигнат международните стандарти. Първоначално се опитвал да се справи с пренаселеността в килиите на следствените арести, затова стартирал проекти за изграждането на нови сгради.

Последните интервюта с него показват, че обича да изтъква как там престъпниците получават образование и специалност. Освен това се вземали предвид нуждите на региона - наблягало се на специалностите, които са най-търсени на пазара на труда в дадения град.

С особено внимание следял модернизацията на електронните услуги

и системите за сигурност от последно поколение, свързвани с видеонаблюдение и комуникация между надзирателите. Идеята му била да се избегнат каквито и да било опити за бягство, както и превишаване на правата на полицаите, предвид препоръките на правозащитните организации в Русия.

В един от най-модерните следствени арести в страната на постовете на дежурните полицаи за пропуск имало видеонаблюдение от камери, чрез които се осигурявала двупосочна гласова комуникация между екипите. По този начин успели да елиминират конфликтните ситуации и нарушенията. Били въведени и системи за достъп с биометричен контрол за разпознаване на личността въз основа на пръстови отпечатъци или ретината на очите.

"Те позволяват по-ефективно наблюдение

на пристигащите и напускащите институцията лица и минимизиране на възможността за бягство чрез заместване при освобождаване или ескорт извън следствения арест", обяснява в интервю пред ТАСС Бояринев.

Руските власти твърдят, че именно заради тези усилия зам.-шефът на затворите е повишен от генерал-лейтенант в генерал-полковник. От друга страна, в медиите не могат да се намерят данни за намесата на Валерий Бояринев в дела на други осъдени затворници или за оказван натиск, както това е станало с Алексей Навални.

Може би защото никой не се осмелява да ги извади на светло...