Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сградата на Европейския парламент Снимка: Pixabay
Сградата на Европейския парламент Снимка: Pixabay

Прогноза: Българите ще запазят силно представителство в основните групи на Европарламента

Трима български евродепутати са сред най-влиятелните политици в Европейския парламент. Това показват данните на EUmatrix.eu, изготвил Индекса на влияние 2024: Топ 100 на най-влиятелните евродепутати.

Анализът определя въздейството, което членовете на ЕП са упражнили върху политиката на съюза от началото на настоящия парламентарен мандат – юли 2019 г., до февруари 2024 г.

В топ 100 са и трима българи от общо 705 депутати в ЕП. Петър Витанов от парламентарната група “Социалисти и демократи” е на 37-о място, като той е включен в топ 20 в сектор “Транспорт”, “Енергетика”, “Дигитализация” и “Миграция”. Илхан Кючюк от “Обнови Европа” е на 40-а позиция, но е и поставен в топ 20 във “Външна политика”. Другият наш представител в елитната класация е Андрей Новаков от Европейската народна партия. Той се нарежда 73-и и е в топ 20 “Бюджет”. 

Петър Витанов
Петър Витанов
Илхан Кючюк
Илхан Кючюк
Андрей Новаков говори в Европейския парламент.
Андрей Новаков говори в Европейския парламент.

“Съществуват и значителни разлики в различните области на политиката. Например българите се справят изключително добре по теми като миграцията и вътрешните работи - топевродепутат: Петър Витанов, класирайки се на 3-о място.

Те също така са склонни да бъдат по-влиятелни по регулаторни теми като транспорт, енергетика - топевродепутат: Петър Витанов, както и бюджет - топевродепутат: Андрей Новаков”, пишат от EUmatrix.eu.

Според доклада

българското

влияние

е под средното

в други области

на политиката, включително по някои екологични теми, както и по досиета, свързани с вътрешния пазар и търговията.

В графата за България от EUmatrix.eu пишат, че представянето на родните депутати в Европейския парламент е на средно ниво, особено що се отнася до заемането на ръководни позиции в институцията. И все пак анализът посочва, че

българите

надхвърлят

очакваното

влияние,

когато става въпрос за оформяне на ключово законодателство и изграждане на мрежи както вътре, така и извън ЕП.

“Когато разглеждаме прогнозите за следващата година, виждаме, че българите са настроени да запазят силно представителство в основните групи на ЕП, особено в Европейската народна партия, но също и в либералната група “Обнови Европа”, особено ако едната управляваща партия - “Продължаваме промяната”, се присъедини към центристкото семейство. Това би могло да осигури на двете управляващи партии значително влияние в следващия Европейски парламент”, се посочва в графата за българското представяне в Европарламента.

Анализът допълва още, че все пак българите могат да загубят значителна позиция в групата на “Социалисти и демократи”, докато се наблюдава

известна степен

на поляризация

в българската

политическа

сцена

с възхода на партията “Възраждане”, която ще стане част от групата “Идентичност и демокрация”.

Според индекса тримата най-влиятелни евродепутати от 2019 г. досега са: Роберта Мецола (председател на ЕП и ключов законодател за укрепване на демокрацията, свободата на медиите и плурализма в ЕС), Манфред Вебер (председател на ЕНП, най-голямата политическа група в парламента) и Ираче Гарсия Перес (председател на “Социалисти и демократи”).