Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На първия ред се наредиха Делян Пеевски, Джевдет Чакъров и бившият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ.
На първия ред се наредиха Делян Пеевски, Джевдет Чакъров и бившият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ.

Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са новите съпредседатели на ДПС, научи "24 часа". Двамата са били избрани единодушно от делегатите на XI-ата национална конференция, която се проведе днес в София.

Изборът на новите лидери и промените в устава на ДПС станаха в закритата част на конференцията. Преди това Юнал Лютфи приветства присъстващите, а евродепутатът Илхан Кючюк представи доклад за изминалия мандат.

Движението остана без председател в края на октомври, когато оставка от поста подаде Мустафа Карадайъ. Ролята му тогава пое почетният председател на ДПС Ахмед Доган. А формулата движението сега да се оглави от двама съпредседатели бе зададена именно от него в началото на годината. Още тогава Доган предложи начело на партията да застанат Пеевски и Чакъров.

Според Сокола Чакъров трябва да носи отговорност предимно за традиционните райони на ДПС, за добросъседските взаимоотношения с Турция и с либералните формации.

"Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат като че ли вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС", каза Доган тогава.

На събитието в София днес се събраха над 1000 делегати от цялата страна, депутати от Азербайджан и Турция, представители на международните организации, в които ДПС членува, евродепутатите на партията, посланикът на Турция в София Айлин Секизкьок, главният мюфтия. Даниел Митов и Теменужка Петкова от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП поздравиха движението от името на лидерите си. Поздрав изпрати и Симеон Сакскобургготски, а президентът на Турция Реджеп Ердоган се включи с видеообръщение.

Самият Доган обаче отсъства от днешната конференция. Словото му бе прочетено от евродепутата Искра Михайлова. В него Сокола се обяви против избори 2 в 1 (парламентарни и европейски през юни). Той призова ДПС да се върне обратно при хората, защото иначе има опасност да се превърне в "бутикова платена партия". 

Очаквайте подробности!