Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родителите на починалото след операция на зъб момче Албена и Валери Захариеви КАДЪР: БИ ТИ ВИ
Родителите на починалото след операция на зъб момче Албена и Валери Захариеви КАДЪР: БИ ТИ ВИ

Хирургът е оправдан, двама от шефовете на денталната клиника също. Присъда има за анестезиолога, като тя е осъдена на 1 г. условно с три години изпитателен срок още през 2020 г.

Това разказа Валери Захариев за 8-годишната съдебна битка, която води с дентална клиника, в която 14-годишният му синът почива след операция на зъб.

Историята е от 14 юни 2016 г. Момчето е прието там за операция на киста на зъб с пълна упойка, която предизвиква малигнена хипертермия - синдром на скелетната мускулатура. Тя се отключва при употребата на 5 медикамента, един от тях - "Севоран", и е рядко срещано състояние, при което пулсът се ускорява рязко, а температурата се покачва.

Експертите казват, че изобщо не е трябвало да се прибягва до тази упойка, разказва Захариев пред Би Ти Ви.

Когато състоянието на детето се влошава, те го държат в клиниката 40 минути, след което викат частна необорудвана линейка, вероятно, за да не се запише обаждането до 112, а в болницата само констатират, че то няма жизнени показатели. Можело е да се избегне, категоричен е бащата. Той дава пример и с две такива истории от последните години, в които упойката не понася на пациентите, но те са живи, благодарение на бърза реакция от лекуващите лекари.

Ще продължим да търсим справедливост. Ще се консултираме с адвоката си и може би ще сезираме Европейския съд по правата на човека, казва бащата.