Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Златна арка пред Св. Александър Невски 
Снимка: Георги Кюрпанов- Генк
Златна арка пред Св. Александър Невски Снимка: Георги Кюрпанов- Генк

Логото "Светлината в нас" било избрано заради новото осветление на храма

"Два дни преди деня на инсталацията на терен, в чата на работната дизайн група, към екипа ни бе изпратен скрийншот с изменение в дизайна на арката, където забелязахме лека промяна в композицията. Това, което пропуснахме е, че и стойностите на размерите на арката също са били променени. След инсталацията разбрахме, и причината - крайна оферта за 7-метровата арка по обективни причини е предоставена в последния момент и сумата за нея е била несъвместима с отдавна заложената бюджетна рамка за коледно-новогодишните дейности на общината."

Това заявиха в своя позиция във фейсбук фондацията "Колективът", която е пряко замесена в реализацията на коледната украса в столицата. Дизайнът и размерите на златната арка на площад "Александър Невски" са били променени само два дни преди тя да бъде инсталирана на терен, а причината за това се оказва липса на средства в предварително зададения бюджет. Предварителният замисъл е бил арката да бъде широка 7 м и висока 4,5 м - мащаб, който кореспондира на мащаба на улицата.

"Тук държим да отбележим, че дори и нашият екип да бе по-внимателен и да бе отбелязал, че размерите на арката са се променили значително, отново щяхме да се съгласим с направените от колегите компромиси. Защо? Защото намесите от това естество в градската средата са динамични, краткосрочни, подлежат на грешки, публично обсъждане и когато не се харесат твърде от обществото винаги могат да бъдат премахнати, както се и получи. От друга страна, ако една такава временна намеса е високо отличена, тя следва да бъде поощрена, припозната от администрацията на града и запазена, или развита в перманентна форма както в много добри примери по света. Големият позитив, който успяхме да открием в цялата тази ситуация, е че ставаме свидетели на тенденция, в която обществото ни става все по-чувствително към средата около себе си и реагира на промените в нея. Силно се надяваме, обаче, тази обществена енергия да бъде насочвана към позитивни и съществени промени и да ражда градивни разговори", уточниха от фондацията.

"Въпросната арка беше планирана и одобрена от общия дизайн екип като акцент, поставящ начало на новото пешеходно пространство, рамкиращо през свода си силуета на храм-паметника в далечина, така че да се превърне във вход към пешеходната зона, както и в популярен фотокът за заснемането и популяризирането на катедралата. В заложения от нас чертеж арката беше с размер 7 метра в широчина и 4.5 метра височина - мащаб, който кореспондира на мащаба на улицата, и същевременно позволява преминаването на пожарни и аварийни автомобили. Не беше триумфалната арка в Париж, но би свършила чудесна работа за целите ни", пишат още в своя пост от "Колективът".

"Преди няколко седмици едно от най-знаковите пространства в София стана пешеходна зона и това се превърна във вълнуваща новина за столицата ни. Малко след това бяхме поканени от Общината да станем част от екип, който планира краткосрочни преместваеми намеси, декоративно оформление и събития в новата пешеходна зона покрай коледно-новогодишните празници", написаха във фейсбук авторите на украсата в София.

По думите на фондацията за много кратък срок бил съставен екип, чиято основна цел била светването навреме на новото външно осветление на храм-паметника "Св. Александър Невски". 

"Целият широк екип се бори светването да стане в срок, за да имаме светещ храм за софиянци на 1-ви декември, заедно с паленето на традиционната елха", добавиха от "Колективът" и обясниха, че за целия проект, от първата среща до откриването на намесата и паленето на осветлението, са имали на разположение 14 дни.

За надписа "Светлината в нас", както бе наречено и събитието по запалване на традиционната елха, потребителите във фейсбук коментираха, че е послание на Учителя Дънов, а кметът Васил Терзиев не веднъж е заявявал, че Дънов е неговият кумир. Петър Дънов, наричан от последователите си „Учителя" е български философ, основател на религиозно-философско учение, наричано Всемирно бяло братство, което се самоопределя като езотерично християнство и окултизъм.

"Слоганът "Светлината в нас" бе вдъхновен именно от светването на храма, както и от предстоящите светли християнски празници", обясниха обаче авторите.

Мистерия е откъде се е появило известното червено килимче:

"В групата ни такава намеса не бе обсъждана, но ако открием килимчето някъде, бихме го запазили. Около останалите временни намеси покрай храма някои детайли също са различни от това, което бе планирано и замислено първоначално от дизайн екипа. Вярваме, че всеки негатив ще бъде отразен и взет предвид в бъдещия живот на тази нова и ценна за града ни пешеходна зона."

Фондацията отрича да е получавала пари от Столична община за участието си в инициативата и заявява, че трудът й по арката е бил "напълно безвъзмезден".

"Важно е да отбележим и друга грешка - в медийното пространство надлъж и нашир се разпространява невярна информация - че сме получавали пари от Столична община за участието си в тази инициатива. Не сме. Не сме и искали. Включихме се, защото обичаме града си и се радваме на това, че това знаково пространство в София е вече отвоювано като пешеходна зона! Стискаме палци за още", написаха авторите и добавиха:

"Редно е да уточним и друга подвеждаща информация, че в дизайна на пространството (такъв какъвто беше финално развит и осъществен от замесените екипи) не е участвала Заря Врабчева - архитект, ключов дизайнер на едни от най-красивите и успешни сценографии в света. Нейната роля е консултантска и касае сценографията на потенциални бъдещи музикални събития на площада."

"Който е посещавал първите издания на намесите ни от поредицата Реките на София 2024 е виждал не едно несъвършенство в дизайна ни. Това не попречи "Реките" да се превърнат в един от най-успешните и популярни фестивали в София, а вече и в България. Някой ден ще направим компилация само от гафовете, по време на намесите ни. Една от отличителните черти на тактическия урбанизъм е да допускаш, отчиташ и поправяш грешките в несъвършенствата си", обясниха от фондацията и добавиха:

"За краткото си съществуване от 2020 г. насам "Колективът" се пребори и донесе на София и България не едно високо национално и международно отличие. Подчертахме столицата и страната ни на Европейската културна карта с награди, сред които са тази на Новия Европейски Баухаус и наградата за Европейско културно наследство на ЕК."

Авторите на инсталацията казват, че "големият позитив" в цялата ситуация е, че обществото е станало по-чувствително към средата около себе си и се надяват, че тази обществена енергия да бъде насочвана към позитивни и съществени промени и да ражда градивни разговори.

"Надяваме се, че това, което се случи пред Александър Невски няма да стресне, а по-скоро ще мотивира все повече артисти, архитекти, урбанисти и като цяло хора с любов към града да бъдат двигатели на позитивната промяна в него. На хората, които взимат големите решения за нашите градски хабитати желаем мъдрост", в заключение написаха от фондацията.

Коментар от страна на фондация "Колективът" относно временните намеси на площада около катедралата "Св. Александър...

Публикувахте от Колективът в Неделя, 10 декември 2023 г.