Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лека кола бе затисната от паднал орех в столичния  кв. “Лагера”. В неделя улиците  на София, Пловдив, Велико Търново и други градове на страната бяха засипани с паднали дървета и счупени клони.
СНИМКА: ДИАНА КЪНЧЕВА
Лека кола бе затисната от паднал орех в столичния кв. “Лагера”. В неделя улиците на София, Пловдив, Велико Търново и други градове на страната бяха засипани с паднали дървета и счупени клони. СНИМКА: ДИАНА КЪНЧЕВА
  • България отново разединена - всички проходи юг-север бяха блокирани
  • От понеделник времето ще омекне, нови валежи чак след събота

България сякаш се върна във времето преди Съединението за ден - всички старопланински проходи и пътища бяха блокирани за десетина часа.

Невиждано бедствие последва първия ноемврийски сняг. Паднали дървета и счупени клони затвориха пътища, удариха паркирани автомобили и прекъснаха тока в над 1000 населени места.

Липсата на нормална есен с постепенно захлаждане и ветрове, които да обрулят листата от дърветата, е главната причина за катастрофата, която последва първия сняг.

Огромното количество счупени клони и паднали дървета

се дължи на факта, че листата стояха по дърветата и снегът полепна по тях - това доведе до силно увеличена тежест по короните и стволовете им не издържаха. Вероятно до дни всичко това ще се стопи рязко, а листата, опадали изведнъж, ще запушат дренажните системи и може да се предвиждат наводнения.

Ниските нощни температури ще доведат и до замръзване на самите дървета и съответно продължаващото им напукване и компрометиране на тяхната устойчивост и те ще станат податливи на падане дългосрочно, прогнозират за “24 часа” горски инженери. Подобно явление е имало през 1998 г., което е довело до сериозно повредени гори.

Метеоролозите обаче предвиждат времето да омекне в следващите дни. Утихването ще започне още в понеделник, като се очакват повече слънчеви часове, както и дневни температури между -1 и 4 градуса. Вятърът ще отслабва, но ще остане умерен, временно и силен от запад-северозапад.

Ново увеличаване на облачността се очаква в събота, като над Северозападна България ще започнат валежи.

“През последните 3 дни в редица области са паднали валежи, които надхвърлят 2,5 до 3 пъти месечната норма. Това не е необичайно, но създава проблеми. Във Варна, Плевен, Велико Търново, Разград има снежна покривка между 36 и 40 см. В София е между 25 и 30 см”, отчете премиерът в обедните часове. И обясни прекъснатия ток, включително и в столицата, с многото паднали дървета и скъсани жици.

Денков припомни, че още преди 2 дни метеоролози предупредили за очакваната тежка обстановка, комбинирана с мокър сняг и заледявания. “Такава обстановка води до скъсване на много жици, падане на ел стълбове, този мокър сняг ги обледява, чупят се клони”, каза той.

Над 1000 населени места бяха без ток по обяд.

“Можеше да се предвиди, но не и да се предотврати”,

добави премиерът. В събота всички областни управители са направили среща с координационните щабове, за да се подготвят.

Бедствено положение е обявено в няколко области - основно където продължава да вали и да духа силен вятър.

Над 100 човека тази нощ са освободени от снежни капани благодарение на усилията на различни институции.

Почистването на пътища също бе затруднено, особено в районите с продължаващи валежи. Ситуацията е тежка в цялата страна, особено в Североизточна България, обобщи Денков.

24 формирования на военните са в готовност

да помагат, те действат по заявка.

Паднали клони в центъра на София край Народния театър
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Паднали клони в центъра на София край Народния театър СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

В 4,20 ч военният министър Тодор Тагарев е получил обаждане от областния управител на Видин, хората му все все още работят на терен.

“Засега няма други заявки. Доколкото разбрах от колегите, това не се налага, но ние имаме готовност”, увери Тагарев.

На места екипите няма как да излязат и да оправят жиците - това ще е с опасност за живота на елтехниците, обясни премиерът, като увери, че има техника и ще продължи да се работи, докато бъдат отстранени всички аварии.

110 снегопочистващи машини са излезли по пътищата в цялата страна. Приоритет са били магистралите, най-натоварените направления и проходите между Северна и Южна България.

Въпреки това се наложи част от тези проходи да бъдат затворени. Ограничено бе преминаването на всички моторни превозни средства през Прохода на републиката, както и Троянски, Шипка, Котленски и Ришки. Поради силен снеговалеж и навявания ограничиха камионите над 12 тона през проходите Превала и Рожен.

Полицейска кола спираше движението през Шипка почти две денонощия.
СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ
Полицейска кола спираше движението през Шипка почти две денонощия. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

Най-тежко обаче бе през “Петрохан”. Там още в събота вечерта лавина падна върху автобус, но за щастие, нямаше жертви. Проходът бе проходим през цялата нощ, но многобройни малки инциденти с автомобили, неподготвени за зимни условия, са причинявали множество задръствания.

Първите десетина километра на магистрала “Струма” откъм столицата пък бяха затворени за движение през цялата нощ за всички МПС, магистралата бе отворена едва сутринта в неделя.

Наложи се да се затворят напълно много пътища предимно в Североизточна България заради почти нулевата видимост.

 

Такси излетяло от пътя в района на град Шипка.
СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ
Такси излетяло от пътя в района на град Шипка. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

800 хиляди домакинства без ток заради зимната буря

Близо 800 000 домакинства в цялата страна продължаваха да са без ток в неделя. Това стана ясно на брифинг на енергийния министър Румен Радев. По 300 хиляди бяха засегнатите в западната и южната част на страната, почти 200 хил. - в северната.

“В тези сложни часове работят на терен хиляди наши колеги. Трети поред уикенд ситуацията е сложна. Благодаря им за работата и неуморния труд”, увери министърът. Той обаче отбеляза, че многобройните сигнали за проблеми с електроразпределението “са полезно нещо, но в даден момент блокират работата”. ЕРП-Запад се оплаквали, че дежурният им телефон бил практически блокиран.

По-рано през деня министърът бе и на извънредния щаб, свикан от премиера Николай Денков в Министерския съвет. И обясни, че в резултат на сложната обстановка, която не е неочаквана, дублирането на аварийните екипи е направено превантивно.

В Министерския съвет се проведе извънредно съвещание за тежката зимна обстановка.
СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
В Министерския съвет се проведе извънредно съвещание за тежката зимна обстановка. СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Проблемите с изключеното на много места електричество дошли от засегнати редица въздушни електропроводи, оттам идвало и изключването на подстанции.

16 подстанции са били засегнати в събота вечер. Между 6,55 и 10,45 ч те са възстановени, сред тях и най-големите, каза Радев.

До 11 часа в електроразпределителни мрежи “Запад” без ток са били 1039 населени места, но числото “чувствително спада” според министъра. Още 462 населени места на територията на “Електроразпределение “Север” имаха проблем с тока в неделя по обед.

Към 17 ч енергийният министър отчете, че всички проблеми в 20 подстанции на мрежата с високо напрежение са отстранени.

Въпреки това в района на “Електроразпределителни мрежи Запад” 778 населени места бяха без ток , което засегна малко над 300 000 абоната. “Най-много са абонатите без електрозахранване в областите Благоевград, Видин, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил”, каза Румен Радев.

Без ток бяха и над 300 хил. домакинства в района на “Електроразпределение Юг” - от 55 населени места. Северната част на този регион бе отчетена и от министъра, и от премиера като такава с най-сложна обстановка. 196 000 клиенти на “Електроразпределение Север” в 779 населени места в Североизточна България също бяха на тъмно.

За газохранилището в Чирен се е наложило включването на резервни генератори, обяви министърът на енергетиката. Той предупреди, че някои общински центрове може да попаднат в подобна ситуация и поне известно време ще се разчита на алтернативно резервно захранване. “Тец-овете работят нормално. Ток има, въпросът е, че не може да стигне до част от хората”, отбеляза Радев.

Стотици автомобили пострадаха от счупени клони.
Стотици автомобили пострадаха от счупени клони.

Замръзна мъж в Казанлък

57-годишен мъж, най-вероятно замръзнал през нощта, е намерен в неделя сутринта в Казанлък. Първата жертва на снега не е бездомник.

Най-страшен вятърът в Сливен: 125 км/час

Иначе снежната покривка в града е под 5 сантиметра, но много села останаха без ток заради скъсани жици.

Възстановено бе електрозахранването в Злати войвода, Старо село, Жельо войвода, Крушаре и Чокоба, но в Балкана почти всички населени места бяха на тъмно.

Най-сериозен бе проблемът в региона от Тополчане до Петолъчката, където ЕВН трудно и бавно отстрани проблема.

280 училища в 13 области са затворени

Причините са липсата на ток, прекъснат интернет, скъсани жици и непроходими пътища.

Най-тежко е в Добричко - там няма да работят 67 училища в 8 общини. Затворени са 11 училища в област Варна в Аксаково, Ветрино и Вълчи дол, както и 4 детски градини.

В област Шумен неучебен ден за 45 училища от 10 общини.

В Разградска област затворени са 53 училища в 7 общини. Заради бедственото положение е възможно те да са затворени и във вторник, но това ще решават кризисните щабове.

Тежко е и в област Сливен, където заради липса на ток няма да учат в 10 училища в Котел. В пловдивските общини Първомай, Лъки и Садово затворени са 3 училища.

В Ловеч също няма да учат днес, а в Троян се връщат към онлайн обучение. В Мездра, Бяла Слатина и Криводол във Врачанско затворени са 12 училища.

В Габрово и Севлиево 25 училища не работят днес. Понеделник е почивен и за още 27 в Русенско, 9 в Софийско, във Велико Търново, Павликени, Сухиндол и горнооряховските села.

Парковете са пълни с изпочупени дървета и властите препоръчват да се избягват разходки до окончателното премахване на пострадалите клони.
Парковете са пълни с изпочупени дървета и властите препоръчват да се избягват разходки до окончателното премахване на пострадалите клони.

3 влака заседнаха, трима областни ги спасяват

Областният на Добрич Йорданка Костадинова координира с колегите от Бургас и Варна прибирането на ученици – гимнастички и деца информатици, участвали в състезания.

“Потърсиха съдействие след , защото блокирането на влака до Завет заради паднали дървета върху проводници”, каза Костадинова. Жители на селото приготвили макарони за децата във влака и купили кроасани за възрастните.

Три влака заседнаха в Североизточна България - от Карнобат за Варна, от Шумен за Варна и от София за Варна.

Общо над 60 композиции бяха отменени. Първо бе отблокирано движението през Искърското дефиле, но дълго бяха блокирани композициите Дупница - Благоевград, Горна Оряховица в посока Варна, презбалканската и подбалканската жп линии, както и от и за Бургас. Временно бе спряно движението между Горна Оряховица и Стражица поради липса на ток в контактната мрежа.

Военното училище на помощ в Търново

Десетки места в осъмнаха без ток заради изпокъсани жици. Наложи се техника и военни от Националния военен университет с позволението на военния министър да се включат в освобождаването на закъсали коли.

5 лечебни заведения в старата болница на Велико Търново бяха изолирани и достъпът с автомобили бе невъзможен.

“Техниката и градският транспорт не могат да достигнат до всички части на града заради блокираните от паднали клони и дървета улици”, каза кметът Даниел Панов, след като обходи всички части на Велико Търново.

Столичната пожарна помогна за обезопасяването на улиците. 

СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Столичната пожарна помогна за обезопасяването на улиците. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ