Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев обсъдиха със синдикатите параметрите на бюджета за 2024 г.
Премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев обсъдиха със синдикатите параметрите на бюджета за 2024 г.

Пенсиите да се вдигнат по класическото швейцарско правило от 1 юли 2024 г. Според сметките на правителството това означава ръст с 10%. Това научи “24 часа” след срещата на премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев със синдикатите в Министерския съвет. Поводът бе подготовката на държавния бюджет за следващата година и политиката на правителството по доходите.

Минималната пенсия ще се вдигне с 52,3 лв. до 575,34 лева и това ще доведе до увеличение на останалите, които зависят от нея. Социалната за старост ще е 304,30 лв., а персоналната - 273,88 лева. Според предварителни сметки средната пенсия ще е не по-малко от 871,76 лв.

Минималната заплата става 933 лв. през следващата година. Толкова ще е и минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители. На 933 лв. ще правят вноските си и самоосигуряващите се.

На срещата е разгледано и предложението през втората година от майчинството заплащането да е колкото минималната заплата. Толкова ще бъде и новият отпуск за бащите, който могат да ползват до навършването на 8 г. на детето.

Василев е обяснил, че правителството възнамерява да се придържа към дефицит под 3%. Продължават активно разговорите с отделните министерства по отношение на разходната част на бюджета, като постигането на конкретни резултати ще бъде ключово при определянето на финансиране, съобщиха пък от правителствения пресцентър.

Ръстът на доходите би трябвало да изпревари инфлацията. Към настоящия момент се разработвала и политиката в публичния сектор, където се предвижда догодина увеличение на възнагражденията с 5%. “Изчисленията се правят внимателно. Бюджетът трябва да е устойчив - при това условие може да има ръст на доходите всяка година. Високи доходи и образование е нашата цел”, заяви Денков. По думите му принципът на евтината работна ръка, следван години наред, не работи за развитието на икономиката и не мотивира хората. Като важни предпоставки за икономическо развитие премиерът изтъкна още необходимостта от политическа стабилност в страната, привличане на инвестиции, съдебна реформа и нетърпимост към корупцията.