Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Взрив Снимка: Pixabay
Взрив Снимка: Pixabay

През ноември 2011 г. подразделение 29155 на ГРУ взривява склад за боеприпаси в Ловнидол, България, в който има артилерия, предназначена за Грузия. Това е първата известна терористична атака, извършена от екипа от наемни убийци и диверсанти, които по-късно ще отровят Сергей и Юлия Скрипал в Англия, български търговец на оръжие в София и ще взривят множество други складове и сгради на територията на НАТО.

При тези операции загинаха или бяха ранени десетки цивилни и се стигна до експулсирането на руски дипломати.

Разследващият сайт The Insider е получил пътни листове и изтекла кореспонденция от членове на Отделение 29155, които сочат тяхната вина за първата атака в България - и отчасти отговарят на въпроса защо толкова много от тези оперативни работници са продължили да заемат високи политически постове в Русия на Владимир Путин.

Командирът

Според Belingcat и The Insider операциите на ГРУ са били ръководени от 56-годишния генерал Андрей Аверянов, командир на поделението 29 155.

Всяка черна операция е ръководена от човек, който е спечелил личното доверие и покровителството на руския президент Владимир Путин - дотолкова, че Андрей Аверянов вече е наследил значителна част от империята, която доскоро принадлежеше на Евгений Пригожин, бившия шеф на наемниците на "Вагнер", чийто частен самолет беше взривен през август след собственото му неуспешно въстание в Русия

"Всичко това се вписва точно в агресивната позиция на ГРУ и други руски разузнавателни служби", казва бивш високопоставен служител на западните разузнавателни служби пред The Insider, след като са му показани резултатите от разследването. "По същия начин и проникването им в европейската критична инфраструктура, което само по себе си е форма на подготовка на Русия за война."

Двете издания проследяват дейността на Аверянов от 2008 г., когато той получава виза, за да стане новият помощник военен аташе в Осло.

Той обаче така и не се появява в норвежката столица, а става командир на наскоро възстановеното поделение 29155.

Назначен е да ръководи екип от предимно млади оперативни работници, около шестима души от ГРУ и руския Спецназ, за настъпателни диверсионни операции в чужбина.

Имейли от хакната поща на помощник на Аверянов показват, че малко след като Аверянов се е върнал от Молдова, той е летял с четирима подчинени до Краснодар - информация, която е потвърдена от съответните записи на полетите.

Именно тук е бил формулиран замисълът за взривяване на българската пратка с боеприпаси, а на тройка подчинени на Аверянов е било възложено приятелско съревнование да измислят устройствата за това. Това са майор Владимир Моисеев, капитан Алексей Макеев и полковник Виктор Малцев, като последните двама съчетават работата си в поделение 29155 с преподавателска дейност във Военно-дипломатическата академия на ГРУ в Москва.

Трите готови устройства за дистанционно взривяване, както и предложените опаковки за маскировка.
СНИМКА: The Insider

Бомбардировката в Ловнидол

Данните за пресичане на границата, предоставени на The Insider от беларуските киберпартизани, "хактивистка" група, която се противопоставя на сегашното беларуско правителство, показват, че в 9:43 ч. на 10 ноември 2011 г. двама от членовете на подразделение 29155, които са пътували до Върбетица - Ежов и Романов - са пресекли беларуско-украинската граница на контролно-пропускателния пункт "Новие Яроловичи". Те се отправят на юг с автомобил, регистриран на името на фалшивата личност на Романов - "Сергей Рижиков". Оттук нататък движението им в продължение на почти две седмици все още не е известно, но траекторията и графикът им съответстват на пристигане в България на следващия ден.

На 12 ноември българското село Ловнидол, разположено в средата на страната, недалеч от някогашната й столица Велико Търново, е разтърсено от огромна експлозия. Складът за съхранение на боеприпаси край селото, в който ЕМКО съхраняваше 3120 152-милиметрови снаряда, получени наскоро от Чехия, пламна. Вторичните взривове продължават и пожарите горят дни след първоначалния взрив, което прави невъзможно приближаването на спасителните и аварийните екипи до мястото до 22 ноември.

Пет месеца след инцидента българските следователи откриват невзривено самоделно взривно устройство на около 200 метра от мястото на инцидента. Изваденото устройство е описано като "предмет, наподобяващ пластмасово взривно вещество, покрит с полиетиленова обвивка и с прикрепен алуминиев цилиндър, от който стърчат открити жици".

Един от неексплодиралите пакети с пластмасов експлозив
СНИМКА: Bellingcat

Назначеният от полицията съдебномедицински анализ заключил, че самоделното взривно устройство не се е взривило напълно поради повреда в задействащия механизъм, "вероятно" дължаща се на "недостатъчен електрически ток или неправилно свързване на капсул-детонатора". Експертите посочват също така неправилните кратери на мястото на експлозията като доказателство за частична детонация, като добавят, че ако пълният заряд се беше взривил, щеше да се образува един кратер с кръгла форма.

Десет дни след взрива, на 23 ноември 2011 г., Nissan Tilda, в който пътуват Ежов и Романов, пристига на руска земя през граничния пункт Хоптивка край Харков, град в Североизточна Украйна.

Въпреки факта, че българските следователи откриват скоро след инцидента доказателства, че масивните експлозии са причинени от "вграждане на самоделно взривно устройство", три години след експлозиите българските прокурори прекратяват разследването поради липса на доказателства, свързващи неправомерната игра с някой от извършителите.

Саботажната операция в Ловнидол през 2011 г. е първата по рода си в страна от НАТО и ЕС, която може да бъде убедително свързана с поделение 29155.