Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РУМЕН РАДЕВ
РУМЕН РАДЕВ

Международният ден на възрастните хора ни дава повод отново да си припомним с благодарност за всяко сторено от тях добро и с уважение към опита, който наследихме от тях, написа в официалния си профил във фейсбук президентът Румен Радев.

"Да си възрастен днес, когато светът застарява, вече има нов смисъл. Да остаряваш в добро здраве, с енергия за живот и нови преживявания, е личен избор, но и основна цел на политиката за възрастните хора", отбеляза държавният глава.

Той посочи, че обществото, което искаме да бъдем, не изоставя своите възрастни, напротив - гарантира им правото на достойни старини с адекватни доходи, медицински грижи и социална защита. Солидарността между поколенията започва с възстановяването на връзките между хората от различните възрасти, смята президентът.

"Понякога, увлечени в ежедневните малки задачи и големи битки, забравяме за хората, на които дължим живота си, първите си стъпки, първите си думи, първите си мечти. Затова днес погледнете в очите своите близки възрастни, за да прочете в тях Вашата лична родова история. Подайте ръка на възрастен човек, за да му припомните увереността и силата на младостта. Подарете време и внимание на Вашите близки възрастни. Нашите възрастни хора заслужават", апелира Радев.

Международният ден на възрастните хора се отбелязва от 1991 г. с резолюция A/RES/45/106 на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г., с цел да се повиши информираността на обществеността относно проблемите на възрастните хора и да се отбележи приноса и участието им в обществото, сочи информация на БТА. Темата на деня през 2023 г. е свързана със 75-годишнината от приемането на "Общата декларация за правата на човека" (10 декември 1948), като акцентът е поставен върху солидарността между поколенията.