Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елеонора Митрофанова СНИМКА: Николай Литов
Елеонора Митрофанова СНИМКА: Николай Литов

Посолството на Русия в София ще предприеме действия относно храма "Свети Николай" - Руската църква в София, в координация с Руската православна църква (РПЦ), заяви пред ТАСС руският посланик Елеонора Митрофанова.

"Всички действия по отношение на Руската църква в София ще бъдат предприети в съответствие с решението на Руската православна църква. До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна църква", каза посланикът, цитиран от БТА.

Както "24 часа" писа, констативен нотариален акт за собственост върху Руската църква е издаден на Руското посолство в София по искане на руския посланик през 1997 г.

Нотариусът, подписал акта, посочва, че "на основание на приложените към молбата на посланика на посолството на Руската федерация в България писмени доказателства съставя този нотариален акт, с който признава Посолството на Руската федерация за собственик по дарение на земята, строителство на църквата "Св. Николай Чудотворец" и правоприемство от Руското Царско дипломатическо агентство".

Придобиването й е на база единствено крепостен акт от 1898 г., както и скица, оценка на имота и квитанция, които се изискват при всяка нотариална сделка.

Имотът по нотариален акт включва дворно място с площ 1175 кв. м и построена на това място сграда на Руската църква "Св. Николай Чудотворец".

Русенският митрополит Наум, който е член на Св. Синод, пък оповести, че "храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква през 1914 г., намираща се в общия двор на тогавашната Руска легация - на ъгъла на ул. „Раковски” и ул. „Московска”.

От 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна я предава на Българската православна църква.

"Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г., прот. № 8, всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква", пише още митрополит Наум.