Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лоши метеорологични условия или влошено здравословно състояние на пилота. Това са двете основни версии за инцидента със селскостопанския хеликоптер, който вчера се разби край село Лещен. На място вече са специалисти от звеното за разследвания на авиокатастрофи. Над 30 часа продължава операцията за изтегляне на останките му, предаде БНТ. 

8 екипа от полицаи, прокурори, горски служители и авиоексперти правят още един оглед и чак тогава ще могат да бъдат изтеглени останките от летателната машина, както и тялото на пилота. По думите на местните обаче това ще отнеме доста време, тъй като теренът е изключително труден.

Рано тази сутрин на място за огледи пристигнаха и специалисти от звеното за разследвания на авиокатастрофи. Според ръководителя на екипа, точната причина трудно ще бъде установена, тъй като този вид машини нямат налични черни кутии.

"Ние правим анализ на базата метеорологичната обстановка, на оценката на очевидци, здравословното състояние на пилота от медицинската експертиза.

За мен хеликоптерът е бил годен, изправен. Все пак е летял предните два дни, но времето е било лошо и то е една от причините. Предния ден е валяло дъжд", коментира Христо Христов - специализирано звено за разследване на авиационни събития.

Окръжната прокуратура в Благоевград също разследва случая. Резултатите на подобен вид разследвания обаче отнемат поне една година работа, казаха още авиоекспертите.