Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хеликоптер "Робинсон 44" СНИМКА: robinsonheli.com
Хеликоптер "Робинсон 44" СНИМКА: robinsonheli.com
  • През март край Лесново загина пилотът Георги Влайков, шеф на център за обучение в същата компания
  • Колега на изчезналия пилот е подал сигнала
  • Военни с "Кугър" излетяха от Крумово, за да издирват хеликоптера

Хеликоптерът, който в петък изчезна край Гърмен, и този, който през месец юли прелетя ниско над плаж "Градина", са собственост на една и съща фирма. Тя е "Авио отряд Варна", научи "24 часа".

Тогава на Джулай морнинг хеликоптерът прелетя опасно ниско над плаж "Градина", където много хора се бяха събрали да посрещнат изгрева. От него бяха изхвърляли хартии с лика на Тодор Живков, а хора висели от вратите на машината. Свидетели разказват, че хеликоптерът е кръжал близо 15 минути над залива. Преминал не само изключително ниско над хората, но и над лодка.

Хеликоптерът, прелетял ниско над плаж "Градина"
Хеликоптерът, прелетял ниско над плаж "Градина"

Загиналият през март месец пилот Георги Влайков край Лесново пък е бил управител на учебен център "Авио отряд Варна".  Влайков загина, докато изпълняваше акробатичен полет над летището. Самолетът му попаднал в плосък свредел, от който нямало измъкване. 

Падналият самолет край Лесново Кадър: БНТ
Падналият самолет край Лесново Кадър: БНТ

Сигнал за изчезването на селскостопанския хеликоптер тази сутрин е бил подаден от колега на пилота. Машината е била в района на Гърмен от 19 септември и е пръскала горски масиви срещу борова процесионка. Днес сутринта е трябвало да се прибира, защото е свършила работата, за която е наета от Югозападното държавно предприятие. Излетял е около 7,40 ч., но след около час връзката с пилота била изгубена.

Докато е пръскал в района, вечер хеликоптерът се е прибирал на стадиона в Гърмен. Служители на Горското са имали ангажимент да го охраняват нощем, а пилотът Г. Г. и негов наземен колега са нощували в база на горското.

Днес сутринта колегата на пилота си е тръгнал с автомобил, но когато пристигнал в района на Пловдив, установил, че хеликоптерът не се е прибрал и подал сигнал. Започнало е издирване на машината, като засега не е открита на територията на Благоевградска област.

Фирмата "Авио отряд Варна" ООД с двама собственици, която е наета за въздушно пръскане срещу борова процесионка в горите от черен бор, е обработила от 19 до 21 септември в ДГС Сливница площ от 666 дка, ДЛС Дикчан – 2309 дка, ДГС Гърмен – 1887 дка и ДГС Петрич – 1245 дка.

Авиобиологичната борба е за сметка на стопанската дейност на ЮЗДП, а стойността е около 60 000 лева.

От Министерството на отбраната заявиха, че екипаж на вертолет „Кугър“ е задействан в издирвателна операция по търсене и спасяване на пилота на частния хеликоптер.

Военен хеликоптер „Кугър”  СНИМКА: "24 часа" /Архив
Военен хеликоптер „Кугър” СНИМКА: "24 часа" /Архив
 

Вертолетът „Кугър“ излетя в 14.01 ч. от авиобаза Крумово.

Военнослужещите от ВВС се включват в издирвателната операция в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. Искането е на Координационния център по търсене и спасяване към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.