Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Две жени имат силно влияние върху „бащата на атомната бомба“ - любовницата му Джийн и съпругата му Кити

Психоложката Татлок се самоубива 7 месеца след последната й среща с физика. Катрин се омъжва за него в деня на развода с третия си съпруг, вече бременна

„Сега аз съм станал Смъртта, унищожителят на световете.“

Тези думи изрича Джей Робърт Опенхаймер, докато наблюдава експлозията, за която е отговорен, цитирайки 32-ри стих от единадесета глава на Бхагавадгита.

5,29 сутринта. 16 юли 1945 г. На фона на пустинния пейзаж на Ню Мексико е взривена първата атомна бомба в историята. Избухва с мощност, еквивалентна на 21 000 тона тротил, освобождавайки ослепително ярка светлина, която би била видима от Марс, според изследователи. Кодовото име на това историческо тестово събитие е „Тринити“. И представете си, твърди се, че то е кръстено така в чест на любовта.

Опенхаймер нарича с това секретно име първия в света ядрен опит, неспособен да забрави бившата си любовница Джийн Татлок и вдъхновен от техния общ афинитет към поезията на Джон Дън: „Разбий сърцето ми, Бог на три лица“.

Американският физик и теоретик е познат в цял свят като „бащата на атомната бомба“, но малцина знаят какво силно влияние върху учения са имали две жени. Дори във филма на Кристофър Нолан „Опенхаймер“ те са представени като съпътстващи го важни персонажи, докато всъщност те са много повече от това, а именно - инструментална част от историята.

Описван като брилянтен и арогантен, Опенхаймер не е имал много близки приятели мъже, а женската компания е била много ценна за него. Връзките на двете най-важни дамски фигури в живота му с американската комунистическа партия обаче по-късно допринасят той да попадне под подозрението, че е съветски шпионин, което довежда кариерата на някога знаменития физик до унизителен край.

Цялата история четете в "Космос"