Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нургюл Салимова по време на партия от световната купа в Баку. СНИМКА: ФИДЕ
Нургюл Салимова по време на партия от световната купа в Баку. СНИМКА: ФИДЕ

Да я посрещнем в България като герой, призова личният й треньор Живко Жеков, който я учи от 5-годишна

България има своята нова спортна царица. Името ѝ е Нургюл Салимова. Родена е в село Крепча. Още на 3-4 години е запленена от магията на белите и черните фигури върху дървената шахматна дъска. Първите уроци получава от дядо си - майстора на спорта Салим Салимов. На 6 вече е републиканска шампионка. Днес вече е голяма. Годините ѝ са “цели 20”. Но да - Нургюл е голяма - българката от село Крепча премести името си до най-значимите в настоящето на световния женски шахмат...

Познатата сентенция, че апетитът идва с яденето, важи в пълна степен за Нургюл Салимова.

20-годишната ни топшахматистка заминава за участие в световната купа в Баку с нагласата да подобри резултата от предишното си участие през 2021 година, когато отпада във втория кръг. Да, ама не. Нашето момиче не само надскочи себе си досега, но стигна и до исторически финал. Там среща рускинята Александра Горячкина. На полуфинал Нургюл, която е състезателка на клуб “Бургас 64”, надигра не кого да е, а трикратната световна шампионка Ана Музичук.

“Заслужава Нобелова

награда за мир

Та Нургюл предотврати на финал да се срещнат рускиня срещу украинка. Партиите ѝ срещу Музичук бяха изиграни брилянтно. Нашето момиче е герой, заслужава само суперлативи. Постижението ѝ е велико”, заяви пред “24 часа” личният треньор на Салимова Живко Жеков.

Нургюл Салимова с личния си треньор
Нургюл Салимова с личния си треньор

Бургазлията признава, че не е гледал на живо ходовете, за да се предпази от стреса и напрежението.

“След това ги анализирахме и се убедих, че Нургюл дори е надминала себе си. Великолепна игра, на която се насладих в максимална степен”, призна Живко Жеков.

Опитният шахматен спец не крие, че от 3-4 години основно помага на своята възпитаничка по отношение на стратегията, подхода, мотивацията, каляването на характера и при анализиране на отделните партии.

“Тя е достигнала такова високо ниво, че чисто шахматно няма какво да я учиш”, откровен е Жеков, който разкри, че всеки ден се чува по телефона от Баку със своята възпитаничка. От разговорите усетил, че е безкрайно мотивирана и е готова дори да стигне до върха.

Нургюл Салимова СНИМКА: ФИДЕ
Нургюл Салимова СНИМКА: ФИДЕ

“Сигурен съм, че на финала срещу опитната Горячкина ще играе разкрепостено. Просто няма какво да губи, защото рускинята е считана за фаворитка. Дано продължи в същия дух и покаже, че неслучайно е стигнала до битката за спечелване на световната купа”, категоричен е Живко Жеков.

Той разкрива, че досега Салимова и Горячкина са се срещали само веднъж и партията им е завършила реми. “Така че за мен шансовете са 50 на 50. Нека покаже истинските си възможности, както досега, да има и малко късмет, за да зарадваме цяла България, въпреки че и постигнатото дотук ни кара да сме горди”, смята личният треньор на Нургюл Салимова. Той познава най-добре талантливото момиче, защото се захваща с нея още от 5-годишна възраст.

Основно тренировките

се провеждат по скайп,

защото Нургюл живее в родното си село Крепча (област Търговище), а треньорът ѝ е от Бургас.

“Беше последователна и много мотивирана. Личеше си, че ще стане голяма шахматистка. Най-силното ѝ качество и до ден днешен е всеотдайността, не се пести, знае, че я следи цял един народ. Гони целите си, както се казва - до дупка”, споделя Живко Жеков. Извън плановете си пред черно-бялата дъска новото златно момиче на българския шахмат

смята да продължи

образованието си

в университета в Свищов

Амбициите на Нургюл Салимова са да попадне в топ 10 в света при жените. “Целта ѝ е реалистична, а защо не и да отиде още по-нагоре. При всички случаи след отличното си представяне на настоящата световна купа в Баку коефициентът ѝ (ЕЛО) ще скочи до поне 2500”, пресмята Живко Жеков и гордо споделя, че този успех на неговата възпитаничка е най-големият за родния шахмат през последните 15 години.

Нургюл Салимова по време на полуфиналната си партия от световната купа срещу трикратната световна шампионка Ана Музичук от Украйна.
Нургюл Салимова по време на полуфиналната си партия от световната купа срещу трикратната световна шампионка Ана Музичук от Украйна.

Финалът между Александра Горячкина и Нургюл Салимова стартира днес, събота, когато ще се изиграе първата партия, в която нашето златно момиче ще играе с черните фигури.

В неделя е обратното. Нургюл вече ще има предимството да мести с белите фигури. При равенство предстоят две партии по ускорен шах от 25 минути с по 10 секунди на ход.

Носителката на световната купа ще грабне 50 000 щатски долара от наградния фонд. Другата финалистка ще си заработи 35 000 долара.

“Нека цяла България стиска палци за нашата Нургюл. Тя има нужда от тази морална подкрепа. Каквото и да се случи на финала, трябва да я посрещнем като герой”, категоричен е личният треньор на златното ни момиче Живко Жеков.