Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков
Снимка: Велислав Николов
Николай Денков Снимка: Велислав Николов

"Това е отвратително престъпление. За съжаление не е първото и се притеснявам, че няма и да е последното. От една страна са политиците. Всеки от нас трябва да знае,  насилието и речта на омразата трябва да изчезнат от дискусията ни. За съжаление през последните месеци тази риторика се засили. МВР трябва максимално бързо да реагира, да подготви материалите и да ги предаде на прокуратурата. Оттам нататък прокурорите и съдиите трябва да престанат да си затварят очите пред проявите на насилие. Някак си свикнахме с това насилие и това е неприемливо." Така премиерът акад. Николай Денков коментира случая с обезобразеното момиче в Стара Загора в предаването "120 минути" по bTV. 

Той припомни, че в петък беше променен Наказателният кодекс, като някои наказания са увеличени. Колкото и да е строг законът, ако след това прокурорите и съдиите толерират този вид насилие, няма да се промени много, каза още премиерът.

Според него когато има престъпление, трябва да има максимално бърза реакция, така че човекът да бъде наказан. Това, което виждаме днес, било в резултат на много години, в които нямаше наказания или то идва след 5 или 10 години, когато всичко се е размило. Условна присъда е неприемлива за тежко престъпление. Тогава хората ще започнат да се съобразяват с тези наказания.

Другото минавало през семейно възпитание и образование - това е добротата. Възпитанието и образованието са двете страни на една и съща монета. 

Искайте и ще ви се даде, така ли е приет бюджета?

На този въпрос акад. Денков отговори, че е имало много искания. "Това е бюджетът на рестартирането на държавата. С този редовен бюджет всичко отново беше подредено. Имаме значително завишени социални плащания. Имаме средства за капиталови разходи - около 8 млрд. лв., по-скоро проблемът е имали толкова проекти", каза още премиерът. 

Заложени са над 3 млрд. лв. повече приходи. 

"Нека погледнем Хърватия. От 1 януари въведе еврото. Проучване показва, че две трети са доволни. Тези, които са минали през процеса, знаят, че е полезен. По-ниски са лихвите. По-лесно е да се прави бизнес с международни партньори. Хората се притесняват, защото не са сигурни, че има кой да ги защити срещу спекула", коментира министър-председателят. Имало прости правила - 6 месеца предварително да се обявят цените, приложение, което веднага да изчислиш при дадена цена в левове колко би струвало в евро и обратното.  

На въпроса ако акад. Денков управлява колата, ГЕРБ сдържи пътната карта, както казал по-рано Томислав Дончев, къде е ролята на ДПС, Данков каза, че подкрепата на ДПС е необходима, за да се реализират конституционните промени. 

"Разговорът с ДПС беше неизбежен. Те влязоха конструктивно в него.  Ако нещата тръгнат на криво, просто ще излезем от колата и ще оставим някой друг да шофира, ако има такъв желаещ. Текстът за промени в конституцията беше внесен от ПП-ДБ", каза министър-председателят, който допълни, че вместо сглобка и коалиция, предпочита термина сътрудничество за постигане на общи цели.

Това, че предлагаме 24 май за национален празник, по никакъв начин не променя отношението към 3 март, увери премиерът.  3 март щял да се празнува, както досега - като официален празник, на Шипка, с тържествена заря. "Това, което правим, е да издигнем друг празник, който също е много български, на друго ниво. Защо? Националният празник трябва да обединява всички хора. 24 май е празникът, възникнал преди Руско-турската война. Българи сме, защото сме опазили български от език и българската култура. За разлика от повечето други празници 24 май освен да ни помага да погледнем към миналото, 24 май по уникален начин ни позволява да погледнем и към бъдещето. Само с просвета, наука и иновации може да продължим напред", каза още акад. Денков. Щяло да има дискусия.

На въпроса има ли шанс с президента да погледнат в една посока, премиерът каза, че много се надява, че ще намерят начин да работят заедно. "За момента не се получава, но не по моя вина. Нападките към редовното правителство с аргументи, които не са верни, показва ,че у другата страна има едно нежелание да се работи. Като институции трябва да работим заедно. Президентството трябва да се върне обратно в конституционното си задължение да бъде обединител и да започнем да работим заедно", каза още премиерът.