Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Узунов
Пламен Узунов

Нови рокади са станали в президентската администрация. Пламен Узунов е бил преназначен от секретар на президента в съветник с указ от 3 юли 2023 г. А в правилника за работа на администрация в президентството е описано, че съветниците подпомагат работата и функциите на секретарите на президента.

Пламен Узунов бе назначен за секретар по правни въпроси и антикорупция през 2017 г., като продължи да изпълнява тази длъжност и във втория мандат на президента Радев. На 3 юли тази година обаче той е понижен в съветник по правните въпроси. 

Преназначението на Узунов съвпада с назначението на бившия министър на правосъдието в служебното правителство на Гълъб Донев - Крум Зарков, като секретар на президента по правни въпроси. Заради новия си пост той напуска Националния съвет на БСП, тъй като според Кодекса на труда не може да работи в администрацията и да заема пост в ръководен орган на партия.

Указът за назначаване на Зарков като секретар по правни въпроси също е от 3 юли 2023 г. 

При разпускането на служебното правителство на Гълъб Донев през юни месец стана ясно, че част от служебните министри в кабинета ще бъдат назначени като секретари и съветници на президента. 

Още тогава за бившия правосъден министър Зарков се заговори, че може да смени Емилия Друмева като секретар по правни въпроси, тъй като ѝ предстояло пенсиониране. Справка на сайта на президентството показва, че Друмева също е преназначена от секретар в съветник по правните въпроси. Отново с указ от 3 юли 2023 г. 

Емилия Друмева беше секретар по правните въпроси на президента Радев от 2017 до 2022 г. 

Припомняме, че Пламен Узунов беше обвинен за търговия с влияние заедно с бизнесмена Пламен Бобоков през 2020 г. Именно заради това обвинение прокуратурата влезе в президентството през лятото на 2020 година, което даде старт на тогавашните простести срещу властта. 

Делото срещу Бобоков и Узунов е образувано на 18 юни 2020 г. по отделени материали от досъдебно производство на Специализирана прокуратура и е водено за "престъпен сговор". Имаше предположения, че Бобоков и Узунов са лобирали за назначаване на посланици в държави, където бизнесменът има интереси.

През февруари 2023 г. прокуратурата свали обвиненията срещу тях. Узунов и Бобоков осъдиха прокуратурата за това, че делото срещу тях не е приключило и внесено в съда в разумен срок. Получиха и по 7000 лв. за неимуществени вреди.