Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Байдън и Радев
Байдън и Радев

Отказа се и да съгласува всяка помощ за Киев с парламента

Ново изостряне на отношенията с президента Румен Радев демонстрира правителството, като наруши неписано споразумение между президентството и Министерския съвет от 2012 г. - на срещите на върха на НАТО България да се представлява от държавния глава.

На 11 и 12 юли на срещата на върха на Алианса във Вилнюс обаче българската делегация ще бъде водена от премиера Николай Денков, а не от президента Румен Радев. Това реши правителството в сряда. Договорката в НАТО България да се представлява от държавния глава бе постигната при първия мандат на Бойко Борисов като премиер, когато президент бе Росен Плевнелиев. Борисов обаче не я развали дори при най-обтегнатите си отношения с Радев като държавен глава.

На срещата във Вилнюс премиерът ще обяви, че

България вече се води от евро-атлантическо правителство,

разясни във вторник външната министърка Мария Габриел. До срещата във Вилнюс кабинетът ще подпише и общото европейско решение за подпомагане на Украйна, което Радев и служебният му кабинет отказаха да подпишат. Този документ предвижда страните от ЕС да закупят с обща поръчка боеприпаси, да предоставят на Киев свои стари снаряди или техника, за които съюзът възстановява парите, или пък да получат финансиране, за да разширят заводите си за производство на боеприпаси и военна техника.

Позицията на България за срещата във Вилнюс бе представена вчера пред депутатите от комисиите по отбрана и външна политика от вицепремиера Мария Габриел и военния министър Тодор Тагарев.

МАРИЯ ГАБРИЕЛ
МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Няма прецедент в решението на правителството, имали сме премиер на тези срещи на върха на НАТО, коментира Габриел. Според нея

няма причина за напрежение между президента и правителството,

защото във Вилнюс ще се вземат решения, които зависят от изпълнителната власт. От администрацията на Румен Радев вчера запазиха мълчание по темата.

Тагарев пък бе лаконичен: “Аргументите са конституционното устройство, прочетете чл. 105 (б.а. - той гласи, че Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната)”. Военният министър също ще пътува в делегацията с Денков, както и началникът на отбраната Емил Ефтимов и зам. външният министър Тихомир Стойчев.

Министерството на отбраната подготвя нов пакет помощ, която да изпрати за Украйна. Той ще бъде представен на депутатите до дни, каза Тагарев. И ще е подобен по обем на вече изпратената помощ.

Служебният кабинет веднъж вече даде боеприпаси на Украйна, количеството им обаче не бе обявено, като ексминистърът Димитър Стоянов обясни, че е военна тайна и няма страна, която да е казала колко дарява. По негово време обаче министерството сключи сделка с ВМЗ-Сопот (виж още долу), според която му дарява свои стари боеприпаси на стойност 350 млн. лв., а в замяна заводът трябва да изработи нови на същата стойност. Старите ще заминат за Украйна.

Освен боеприпаси в новия пакет помощ ще се включи и извънщатна техника, към която Украйна има интерес. Страната ни обмисля да обучава и украинци, които да оказват първа помощ на фронта там, както и да рехабилитира ранени военни.

НИКОЛАЙ ДЕНКОВ
НИКОЛАЙ ДЕНКОВ

Правителството ревизира и 2 решения на Министерския съвет, свързани с помощта за Украйна, които са взети от служебния кабинет на Радев.

Едно от тях е всяко решение за военна помощ на правителството да минава за допълнително одобрение от парламента. То така и не бе гласувано от депутатите. Второто пък се отнася до

увеличаване на резервите от хора и техника до края на 2023 г.,

което според политици служебният кабинет е предложил, за да няма какво повече да се даде след настояването на Радев България повече да не изпраща помощ на Украйна. Това предложение бе обсъдено от депутатите в края на 48-ото НС, но бе отхвърлено.

От парламента Тагарев ще изтегли и внесената, отново от кабинета “Донев”, програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Тя предвижда за модернизация да отидат 6,6 млрд. лв. Новият министър обаче настоя, че трябва да се запознае детайлно с програмата, искал и фокусът ѝ да е върху сухопътните войски.

БОГДАН БОГДАНОВ
БОГДАН БОГДАНОВ

ВМЗ - Сопот, ще възстанови бързо боеприпасите, които дадохме на Киев

“Спазваме си графика и дори количествата, които са за 2024 г., ние се опитваме да ги доставим до края на 2023 г.” Това каза министърът на икономиката Богдан Богданов.

Той е принципал на ВМЗ - Сопот, с което военното министерство сключи сделка, според която му дава свои стари боеприпаси за 350 млн. лв., а то трябва да му произведе нови в срок до 3 г. Старите пък ще отидат за Украйна.

В момента военните заводи в България работят на пълни обороти, каза още той. Богданов обясни, че страната ни не е напълно готова да произвежда 155 мм снаряди, търси се обаче финансиране за разширяване и модернизиране на завода.

Имаме възможности да достъпим фондове и ресурси отвън, но България трябва да подготви проекти. Работи се по тях, увери той.