Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Актрисата Радина Боршош на моминското й парти
Актрисата Радина Боршош на моминското й парти

Лекият хумор, който влага в портретите си, го прави много популярен

Сватбата ще е в края на юни. Само това издава красивата и талантлива актриса Радина Боршош за най-хубавия момент на всяка жена - да се види в бяла рокля като булка. Вече мина моминското парти, което всъщност издаде на последователите ѝ в социалните мрежи, че Радина скоро ще застане пред олтара. А 8 приятелки бяха до нея, за да празнуват оставащите дни до брака на актрисата с голямата ѝ любов - фотографа Владимир Томашевич. 

Актрисата със своя избраник - фотографа Владимир Томашевич
Актрисата със своя избраник - фотографа Владимир Томашевич

Като еквивалент на стандъп комедиант във фотографията го определя Гери Турийска, автор на голяма част от текстовете на българските песни, писала за Нина Николина, Графа, Мария Илиева, Ирра, и дала начало на литературния проект “Пощенска кутия за приказки”. Професионален фотограф със склонност към лекия хумор в кадър. Дори когато снима корпоративни портрети. Като например прочутите му снимки на управителя на Кей Еф Си с кофа пържени крилца или на управител на верига киносалони с пуканки. Или на възрастна жена в народна носия с димяща цигара в уста. 

Една от комичните снимки на Владимир Томашевич, публикувана във фейсбук профила на Любен Дилов-син
Една от комичните снимки на Владимир Томашевич, публикувана във фейсбук профила на Любен Дилов-син

Бъдещият съпруг на Радина Боршош от 8 години е професионален фотограф. В своя уебсайт описва, че е работил с едни от големите компании и медии, вестници и онлайн списания. А в свое интервю Томашевич споделя, че ако не беше избрал фотографията, вероятно щял да бъде пилот или космонавт. Разказва, че със снимането лекува самотата си, а любими са му черно-белите кадри.

Снимал е прекрасни портрети на цяла плеяда звездни актьори, сред които Мариус Куркински, Теодора Духовникова, Малин Кръстев, Бойко Кръстанов и... разбира се, Радина Боршош. С нейни красиви кадри е пълен и профилът му в инстаграм.

Докато младата актриса се готви за своята сватбена приказка, времето ѝ поглъща още един нов проект - започва работа по нов български сериал. 

Актрисата отпразнува моминското си парти със своите приятелки.
Актрисата отпразнува моминското си парти със своите приятелки.

Ако бъдещото семейство реши да спази традициите, до олтара Радина ще заведе зам.-кметът на София по култура Мирослав Боршош. Тя е неговата най-голяма дъщеря от първия му брак с тв журналистката Искра Владимирова. Освен нея той има още две дъщери - Матеа, от втория брак на Боршош с журналистката Камелия Станчева, и Лора - от връзката му с актрисата Лора Мутишева.

Радина не обича да говори за личния си живот, пази пространството си с финес и достойнство, сякаш неприсъщи за повечето млади актьори. Освен че е изключително добре възпитана и образована, тя от малка знае какво иска. А когато човек избира едновременно с ума и сърцето си, е отдаден и щастлив в работата си.

Започва да се занимава с актьорско майсторство още като ученичка в IX клас. “Бях в младежка театрална студия, свободното ми време беше заето от репетиции, ненаситно четях пиеси, автори и драматургия и тогава осъзнах, че в сърцето си вече съм избрала своя път. Не можех да се отклоня и кандидатстването в НАТФИЗ бе логично продължение”, разказва тя.

Там завършва в последния клас на Стефан Данаилов. Нейни колеги от академията са Филип Буков, Йордан Ангелов, Цветан Апостолов, Боряна Бабанова, Роберт Ваханян, Явор Вълканов и др.

“Все още ми е трудно да приема, че той не е в нашия свят, че не ходи по “Раковски”, не седи на специалния си стол в аудиторията или не ми казва: “Хайде, джудженце, започвай”. Ужасно ми липсва, искам да чуя гласа му, да го видя, да му поискам съвет или просто да му споделя страховете си. Така беше от първия момент, в който се запознахме преди 4 години. Той е бил и винаги ще бъде велик, щедър и невероятно талантлив актьор и учител”, разказа преди време Боршош за Мастера, както студентите наричаха Стефан Данаилов. 

Радина Боршош със Стефан Данаилов
Радина Боршош със Стефан Данаилов

И винаги помни най-важния му урок: За да продължиш и да се запазиш, славата не трябва да стигне до главата ти.

“Той дълбоко вярваше и често ни казваше: “Никога не се лъжат деца!”. Всички негови студенти сме негови деца и той никога не ни излъга. Такъв беше - честен, директен и... винаги изправен. Не умееше да се кланя.

Той си остана изправен до края. И задължително изправяше и нашите гърбове”, разказа младата актриса за Данаилов по случай 80-годишнината, която Мастера трябваше да отбележи на 9 декември миналата година. Тогава негови студенти представиха спектакъла “Стефан Данаилов на 80: години любов”.

“През 2016-а аз съм на 18, явявам се на приемните изпити в НАТФИЗ. Отпред цари паника.

Стотици кандидати сме и всеки мечтае да го вземе в класа си проф. Стефан Данаилов. Вълнение, страх, ужас. Аз влизам плахо - сгърчена и притеснена. Прегърбена съм и заставам в центъра на сцената, краката са ми усукани, стъпалата навътре. Мастера в специалния си стол е точно в центъра. Гробна тишина. Той ме гледа, гледа и аз чакам, чакам, чакам... Имах чувството, че тези секунди бяха час, ден, година”, спомня си тя.

“Тишината се проточва и в един момент мощният му глас разцепи мрака: “Ама ти с криви крака ли си бе, моето момиче?” - И той продължи - Я да те видя, я, ела, ела, ела по-напред”. Аз боязливо минавам напред и той ми каза: “Веднага си изправи краката и да си опънеш гърба!”. Изпънах се като струна. Как ставаше това, все казваше, че не вижда добре, а не изпускаше нищо?!”.

Актрисата си спомня и друг важен урок от Стефан Данаилов, според когото единствено публиката заслужава поклон. “Всеки път отделяше време, за да репетираме поклоните в края на представлението. Защото всеки човек в залата е отделил два часа от живота си, за да бъде с нас, и в този отрязък от време ние ставаме като едно и заедно преживяваме, страдаме или се смеем. Затова Мастера искаше от нас в живота си да се покланяме само пред публиката, пред никой друг”, добавя Радина Боршош.

25-годишната актриса е една от звездите на Народния театър. Става част от трупата през 2020 година, но първата ѝ роля там е на Александра в “Лисичета” от Лилиан Хелман през 2017 година.

Дебютът ѝ на професионална сцена през 2016 г. е в театър “София” с ролята на Джейн в постановката “Мери Попинз”.

На сцената на Народния театър Радина Боршош играе още в “Три високи жени” от Едуард Олби на режисьора Стефан Спасов, в “Когато гръм удари, как ехото заглъхва” от Пейо Яворов, в “Идеалният мъж” от Оскар Уайлд, в “О, ти, която и да си” по стихове на Иван Вазов, в “Нова земя” по Иван Вазов, “Двубой”, както и в “Бурята” от Уилям Шекспир. 

Актрисата си партнира с Иван Юруков в “Нова земя” на сцената на Народния театър.
Актрисата си партнира с Иван Юруков в “Нова земя” на сцената на Народния театър.

Впрочем за ролята на главната героиня Миранда в Шекспировата пиеса самият световен режисьор Робърт Уилсън, работил с големи имена като Лу Рийд, Том Уейтс, Уилям Дефо, Изабела Роселини, Стив Бушеми, Михаил Баришников, Лейди Гага и други, избира Радина Боршош.

Заедно с Иван Бърнев и Стелиан Радев са новите актьори в “Животът е прекрасен” на режисьора Александър Морфов, който се върна на сцената на Народния театър в началото на тази година. За първи път Морфов поставя спектакъла през 2012 г., но с напускането му и пиесата слиза от афиша на театъра. 

Актрисата играе на една сцена с Камен Донев в представлението на Александър Морфов "Животът е прекрасен".
Актрисата играе на една сцена с Камен Донев в представлението на Александър Морфов "Животът е прекрасен".

На младата актриса не ѝ липсват и успехи в киното. Изгрява с ролята на Ива във филма “Маймуна”, където си партнира с Юлиан Вергов и Александра Костова. А дебют на малкия екран прави в сериала “Ние, нашите и вашите”.

В края на миналата година завършиха снимките на новия игрален филм на Деси Тенекеджиева “Колело към Рая”, в който Боршош си партнира с Гари Стреч (“Обувките на мъртвеца”, “Александър”), Джеф Бел (“Рокендрола”, “Хулиганите от зелената улица”), както и с младите български актьори Елеонора Иванова и Димитър Николов. В главната роля е номинираният за “Оскар” Мики Рурк.

Радина участва и в лентата, която събра три поколения талантливи актьори - “Рая на Данте” от 2020 година. Щастлива е, че играе с Владо Пенев и покойната вече Гинка Станчева.

А сериалът “Ягодова луна” я среща с Асен Блатечки, Александър Сано и Ваня Джаферович.

Освен театъра и киното Радина обожава конете. Тази ѝ любов идва от баща ѝ, за когото това е голяма страст. Дядо му от Неврокоп бил кавалерист, а той самият не само става запален ездач, но и балкански шампион по дисциплината “Издръжливост”. Тежка травма от падане при прескок го принуждава да спре ездата за близо година, но не го отказала. Мирослав Боршош се грижи за три коня и твърди, че общуването с тях променя живота. Заради страстта си към ездата преди време създал и първия професионален сайт за коне у нас.

Самата Радина се научава да язди още на 11-12-годишна възраст. Тя обаче иска да запази любовта си към конете чиста и не я превръща в състезание.

Радина Боршош с баща си Мирослав Боршош
Радина Боршош с баща си Мирослав Боршош