Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Концепцията на гениалния математик, който разбива кода на „Енигма“, обяснява алгоритмите, чрез които се създават формите в природата

158 962 555 217 826 360 000. Това число с 21 цифри много прилича на код, но всъщност не е. Чете се така - 158 квинтилиона 962 квадрилиона 555 трилиона 217 милиарда 826 милиона и 360 хиляди. Това всъщност е броят на комбинациите в прочутата немска машина за кодиране „Енигма”, с която по време на Втората световна война германците защитават информацията си.

Известният математически гений Алън Тюринг успява да разгадае тези комбинации и разбива шифъра. Той създава т.нар. “машина на Тюринг” - хипотетично изчислително устройство, наподобяващо компютър. След Втората световна война ученият продължава изследванията си в тази област, като надгражда по-ранната си работа и включва всичко, което е научил по време на войната.

Така през 1952 г. в своята единствена статия „Химическата основа на морфогенезата“ описва как химичните вещества си взаимодействат и се разпространяват по определен алгоритъм, за да създадат моделите, наблюдавани в природата като ивици и петна. Тази концепция става известна като Модела на Тюринг, а само преди дни учени доказаха неговата научна достоверност.

В своята класическа теория Тюринг изследва поведението на система, в която две дифузионни субстанции (дифузията е физичен процес на придвижване на молекули от област с висока концентрация към област с по-ниска концентрация – бел. авт.) взаимодействат помежду си, и открива, че тя е в състояние да генерира пространствено-периодичен модел дори от произволно или почти еднакво първоначално състояние. Преди намирането на този механизъм на нестабилност, възникващ поради неравномерни коефициенти на дифузия на двете вещества, се предполагаше, че дифузионните ефекти имат стабилизиращо влияние върху системата.

Тюринг предположил, че получените вълнообразни модели са химическата основа на морфогенезата. Казано по-просто, тази теория може да обясни как зебрата получава своите ивици, как се образуват ръбовете на кактусите и защо тревите могат да растат на петна.

Как учените днес доказват теорията му и как Тюринг разбива кода на "Енигма", четете в брой 4 на списание "Космос".

Кодът е разбит от британския математик Алън Тюринг, който обръща хода на войната
Кодът е разбит от британския математик Алън Тюринг, който обръща хода на войната