Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дъщерята на Джеф Астъл организира кампания, в която се включват хиляди привърженици на "Уест Бромич" и която има за цел да намали опасните инциденти във футбола.
Дъщерята на Джеф Астъл организира кампания, в която се включват хиляди привърженици на "Уест Бромич" и която има за цел да намали опасните инциденти във футбола.

Бивши звезди от различни спортове ще се опитат да докажат, че травмите на главата, получени по време на мачове и тренировки, са им
причинили тежки неврологични увреждания

Tрябва да изкарам детето от компютърната зала, да му натикам топка в скута и да го изритам навън, за да поиграе футбол с приятелчетата от квартала. Това родителско задължение свети като дразнещ неонов надпис в съзнанието на майки и татковци, притеснени за здравето на своите отрочета. Тези дни в Англия се готви да стартира мегадело, което може тотално да разбие на парчета постулата, че спортът винаги е здраве.

Бивши футболисти и ръгбисти ще се опитат да докажат в съда, че участието в тренировки и мачове увеличава значително опасността от развитие на дегенеративни мозъчни заболявания. За своите физически и най-вече психически страдания те настояват да получат обезщетения в размер на невероятните 300 млн. паунда.

"Клиентите ми не се опитват да забогатеят, възползвайки се от собствените си здравословни проблеми. Опитваме се да задължим федерациите да отделят повече внимание върху безопасността на спортистите", твърди адвокатът на ищците Ричард Бордман.

Досега общо 260 ръгбисти са се включили в иска, като към тях са се присъединили и 15 бивши футболисти. Съвсем естествено практикувалите Цар футбол са изтикани на първия ред, защото неминуемо ще привлекат по-голямо медийно внимание. Бившите играчи от английската Висша лига ще опитат да докажат в съда, че хилядите волни или неволни съприкосновения с топката са ги изправили в по-късен етап от живота им пред сериозни здравословни изпитания.

Покрай раздухването на случая медиите на Острова припомниха трагичната гибел на Джеф Астъл през 2002 г. Бившият играч на "Уест Бромич" почина от задушаване едва на 59-годишна възраст, но патолозите свързаха внезапната му смърт с мозъчни увреждания, които бившият английски национал е получил в най-славните си дни на терена.

Джеф Астъл се радва на успешна футболна кариера, но именно заради нея си отива от този свят твърде рано.
Джеф Астъл се радва на успешна футболна кариера, но именно заради нея си отива от този свят твърде рано.

"Един от патолозите, извършили аутопсията на татко, сравни мозъка му с този на многократно нокаутиран боксьор. Лекарят беше убеден, че ударите на топката с глава са причинили непоправими увреждания", казва по-късно дъщерята на Джеф Астъл. При него краят е бърз, а други величия на английския футбол гаснат бавно и мъчително, след като са покосени от деменция. Световните шампиони от Мондиал’66 Джеки Чарлтън, Мартин Питърс, Ноби Стайлс и Рей Уилсън първо изгубиха съзнанието си, а след това и живота си. През 2020 г. семейството на великия Боби Чарлтън също призна, че той е покосен от тежкото неврологично заболяване.

Дали някои от тези легенди щяха да поживеят по-дълго, ако ги бяха посъветвали да си пазят главите по време на мачове?

Отговорът на специалистите е категорично "да". Още повече че навремето се играеше с тежки кожени топки, които нанасят и по-сериозни поражения. С развитието на технологиите проблемите съвсем не са решени. Да, днешните топки са много по-леки, но в същото време са и значително по-бързи, с което дори увеличават вредното си въздействие върху мозъка.

Неслучайно през 2020 г. футболните асоциации на Англия, Шотландия и Северна Ирландия забраниха на децата под 11-годишна възраст да играят с глава по време на тренировки. Решението е взето, след като излиза изследване, според което футболистите имат 3,5 пъти по-голям шанс да развият дегенеративно мозъчно заболяване. Според авторите на проучването повтарящите се удари с глава водят до дегенерация на мозъчните клетки.

Засега учените не могат да определят каква точно честота на подобни леки сътресения на мозъка води до неврологични заболявания. Дали само един тежък сблъсък на главата с топката е достатъчен за отключване на неизлечима болест, или заплахата се увеличава пропорционално с нарастването на ударите в главата.

Ноби Стайлс е в прегръдките на върховното щастие, след като Англия е станала световен шампион. Деменцията обаче му отнема този и всички други хубави спомени, преди да го убие.
Ноби Стайлс е в прегръдките на върховното щастие, след като Англия е станала световен шампион. Деменцията обаче му отнема този и всички други хубави спомени, преди да го убие.

Изяснено е обаче, че професионалните спортисти, които най-често излагат главата си на риск, много по-често от другите страдат от мозъчно увреждане, наречено хронична травматична енцефалопатия. То се характеризира със загуба на паметта, депресия и деменция. Именно тази коварна болест покосява наред бивши професионални ръгбисти, което подтикна участниците в този спорт толкова охотно да се включат в мегаделото за 300 млн. паунда.

"Аз съм бил част от отбора, който печели Световната купа през 2003 г., но нямам спомен от този велик за всички момчета и за цялата нация момент. Те са виновни, че губя паметта си и не мога да си спомня нещо толкова значително в моя живот. Аз обичам ръгбито и не бих искал да навредя на играта, но ще направя всичко по силите си момчетата след мен да не бъдат изложени на опасностите, за които аз навремето не съм и подозирал", заявява едно от знаковите лица в съдебния процес – бившата ръгби звезда Стив Томпсън. Според него делото, което ще бъде разгледано от Върховния съд на Великобритания, тепърва ще набира скорост.

"Това ще е спортният скандал на века. Способни сме да докажем, че футболът, ръгбито, американският футбол и други от най-известните спортове в света могат да бъдат опасни за здравето на участниците в тях. Никой от тях не е информиран за опасностите. И никой не си прави труда да ги защити. Това трябва да се промени", категоричен е синът на футболната легенда Ноби Стайлс – Джон, който също решава да бъде част от съдебния процес в памет на своя баща.