Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не е знаела, че докато я притеснява, живеел без брак с друга жена. Нямала идея и че разполага с пистолет, макар и чужд

20 март е преломен момент за Кристина Благоева, която беше убита от Калоян Каймакчийски. Тогава тя излиза от хватката на “вината” за поведението на човека до нея и решава да сложи категоричен край на отношенията им. Чува се с него по телефона и му заявява, че приключват. Мисли няколко дни преди да го направи, но се мотивира след последния голям скандал помежду им, който става на 8 март.

Причината е, че е излязла с приятелки да празнува без неговото разрешение. Бил толкова ядосан, че я заплашил: “Това ще е последният ти 8 март!”. Държал да знае всяко нещо, което тя прави, както и всяко място, на което ходи.

“Казах му, че се разделяме! Още на следващия ден ще замина и ще се скрия”, обяснила тя пред психолога, който се среща с нея във Фондация “Асоциация Анимус”.

Била силно уплашена за живота си. Имала чувството, че някой постоянно я следи. След убийството й ще стане ясно, че Калоян наистина го е правел.

Защо обаче Кристина не е избягала в деня, в който казала, че ще го направи?

“Може би е искала да си уреди документи - да бъде прехвърлена да работи на друго място, искала е да си подготви нещата и да се погрижи най-добре за детето си”, тълкуват хората, които са общували с нея през последните седмици. Пред тях тя споделяла къде точно иска тайно да се премести - мястото, което е избрала.

Представител на Фондация “Асоциация Анимус” твърди, че “да се скрие”, е било единственото нещо, което Благоева желаела да направи, нищо друго. Спомнят си, че била въодушевена от факта, че най-после се разделя с него.

“Съветвана е да се обърне към полицията, предложено й е да бъде настанена в кризисен център, имала е и “план за сигурност” с ясни стъпки всеки ден - да не се движи сама - разказват пред медията ни от НПО-то. - Всичко от гледна точка на сигурността й сме го изговорили с нея. Но от всяка жена зависи кое ще одобри и кое не. Тя е интелигентна и преценява сама. Нейният план е бил различен. Възнамерявала е да се скрие много по-рано от датата на изчезването й, но по някакви причини не е успяла да го направи. За съжаление, и в деня, определен за изчезването й, 3 април, всъщност е била сама в колата. Трябвало е да се движи с някого, но точно в този ден не е била с човек, който да я пази.”

До какви изводи стига психологът, който се вижда лично с Кристина?

Той определил случая й като “високорисков”. Критериите са били покрити - страхът на жената, смята ли тя, че може да бъде убита, заканите, имал ли е криминални прояви преди това насилникът и какви са били те. Агресирал ли е и друг път. Наличието на оръжие също било фактор.

“Въпреки че я е заплашвал да я нарани, тя не е знаела, че той разполага с чужд пистолет”, казват познати на жената.

В случая на Благоева по-голямата част от показателите за риск от насилствена смърт били изпълнени. 

“Нашият консултант й е повярвал”, казва представител на “Анимус”. 

Възприемала ли се е като виновна за поведението му, каквото чувство се налага на всяка жертва на домашно насилие?

“На нея също е прилагана тактика от извършителя, за да се чувства виновна и да бъде държана в зависимост - обяснява специалист от организацията. - В момента, в който е поискала да приключи категорично отношенията си с него, е разбрала, че не тя е виновна за това държание. Осъзнала е, че не може така да продължава и че не заслужава този тормоз, който й е налаган постоянно и безпричинно. Тя дори не е знаела, че във времето, когато Калоян я следи и притиска, той е живеел без брак с друга жена. Кристина е била много емоционална. Оказван е натиск върху нейния живот, върху самочувствието й, както и върху начина, по който се възприема. Върху жертвите на психологически тормоз има сериозни поражения в зависимост от това колко време са били с насилника - дали са няколко месеца, или няколко години. Тя не е живяла с него, но той й е оказвал невероятен психически тормоз. Колегата, който оцени случая й, беше впечатлен от силното й емоционално състояние и показването на страха, който е натрупала в себе си.”

Кристина обаче не успява да се измъкне..