Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Автопортретът на Леонардо да Винчи е нарисуван от

него, когато бил 63-годишен
Автопортретът на Леонардо да Винчи е нарисуван от него, когато бил 63-годишен

Чрез сложни експерименти с кана с вода и пясък доказва, че това е форма на ускорение, като определя гравитационната константа с точност около 97%

Нов поглед върху скици от дневниците на Леонардо да Винчи разкриват, че той е разбрал гравитацията много преди Галилео Галилей, Исак Нютон и Алберт Айнщайн.

Учени от Калифорнийския технологичен институт са изследвали отдавна забравени диаграми в тетрадките на художника. Те показват, че прочутият ерудит е правил експерименти с частици, падащи от стомна, демонстрирайки, че още от началото на 1500 г. е имало догадки, че гравитацията е форма на ускорение. Освен това той е определил гравитационната константа с точност от около 97%.

По-късно тя ще бъде използвана от Нютон в неговите закони за движението (включително гравитацията) и от Айнщайн в неговата Oбща теория на относителността.

„Едва през 1604 г. Галилео Галилей развива теорията, че разстоянието, изминато от падащ обект, е пропорционално на квадрата на изминалото време. В края на XVII век Исак Нютон разширява неговата хипотеза, като разработва закон за универсалната гравитация, описващ как обектите се привличат един към друг - се посочва в изявлението на учени от Калифорнийския университет. - Основното препятствие на Да Винчи е било, че е ограничен от инструментите, с които е разполагал. Например липсвало му е средство за прецизно измерване на времето, докато обектите падат.“

Леонардо да Винчи е живял от 1452 до 1519 г. и е изпреварил значително тези концепции. За първи път експериментите му са забелязани от професора по аеронавтика и медицинско инженерство в частния университет в Калифорния Caltech - Мори Гариб. В началото на 2017 г. той започва да проучва Codex Arundel - колекция от документи на скулптора, които обхващат наука, изкуство и лични теми. Анализира техниките му за визуализация на потоци, за да ги обсъди със студентите, на които преподава в курс за следдипломна квалификация. Така съвсем случайно забелязва серия от скици, показващи триъгълници, генерирани от частици, подобни на пясък, които се изливат от буркан.

Как са открити теориите на Да Винчи и какво още открива художника, четете в новия брой 3 на списание "Космос".