Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Леонардо да Винчи
Леонардо да Винчи

Съществуват две коренно противоположни истории на хора, изненадващо спечелили и нелепо загубили от наследството на великия Леонардо да Винчи. Тази на глупаво пропилeните възможности, разбира се, е свързана с преките наследници на художника, както твърде често се случва в живота.

Човекът, получил всички картини, книги, рисунки, скици, бележници и лични вещи на Леонардо, е ученикът му Франческо Мелци. Това се случва през 1519 г., когато частично парализираният 2 години по-рано художник получава втори инсулт, който го довършва завинаги. Приживе двама негови ученици - Мелци и Джан Джакомо Капроти да Орено, са най-близките му хора. Толкова близки, че почти всички изследователи и историци, като изключим Зигмунд Фройд, смятат, че са му били любовници и музи. Припознават единия от тях дори като модел на Мона Лиза. В крайна сметка Леонардо избира наследник да бъде аристократът с титла граф Мелци. Когато обаче и той на свой ред умира, синът му Орацио от неразбиране разпръсва голяма част от скиците и дневниците на Леонардо. А в тях се крият всички забележителни идеи и изобретения на великия творец, изпреварили времето си. Век по-късно голяма част от скиците стигат до испанския колекционер Хуан де Еспина, който води истинска битка за тях, като отказва да ги продаде на Чарз I, единствения обезглавен крал в английската история.

Точно обратното на наследниците на Мелци се случва на един търговец на изкуство от Ню Йорк през 2005 г. Робърт Саймън смело плаща 1175 долара за потъмняла картина, намерена на таван на къща в Ню Орлиънс, без дори да я види с очите си. Така произведението попада в ателието на реставраторката Даян Модестини, която с голямо търпение и любов отстранява от него цели 5 столетия мръсотия и дорисуване, за да извади отдолу прочутото платно „Спасителят на света“ (Salvator Mundi) на Леонардо. 8 години по-късно руският олигарх Дмитрий Риболовлев я изкупува чрез швейцарски посредник за 83 млн. долара. Да, същият руснак, който тайно финансира „Топ Гън 2“ с Том Круз и за малко да го лиши от Оскара за най-добър звук преди седмици. Олигархът обаче няма интерес да задържи шедьовъра на Леонардо и на свой ред го продава за 127,5 млн. долара, като така печели почти 45 млн. от разликата в рамките на само 48 часа.

Но това далеч не е краят на тази история, която носи мнооооггооо по-голям марж. От Риболовлев „Спасителят на света“ отива в аукционна къща „Кристис“, където е продадена за цели 450 млн. долара. Което автоматично я превръща в най-скъпата картина на света. Купувач е Мохамед бин Салман, син на краля на Саудитска Арабия. Същият, който поръча бруталното убийство на журналиста Кашоги в Истанбул през 2018 г.

Ето какви любопитни истории създава Леонардо да Винчи 500 г. след смъртта си. В този „Космос“ ще надникнем в неговите скици, за да видим как той успява да формулира гравитацията цял век преди Нютон. Ще се пренесем на Черния континент в една опасна българска експедиция. Ще Ви покажем как древните перси са измислили климатика, как Агата Кристи работи в аптека, за да научи тайните на отровите. Ще Ви разкажем за най-уродливите владетели в човешката история и за една вдовица на фараон, която е била жена и баща си, и на брат си, и на дядо си.

В новия брой на списание "Космос четете още:

Мисия ARTEMIS III

Радон - невидимата заплаха

Ловци на вятър

Влак руши земите на маите

Опасно приключение в саваната

Агата Кристи - експеримент с отрови

Щастие на клетъчно ниво

Завръщането на мамута

Най-грозните владетели

Прокълнатата вдовица на Тутанкамон