Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Мутафчиев
СНИМКА: АРХИВ
Христо Мутафчиев СНИМКА: АРХИВ

„Той и изключително балансиран, спокоен, креативен човек, с когото можеш да се разбереш. С проф. Минеков нямаше никакъв диалог. За г-н Тодоров диалогът е онова, което го отличава от всички. Мога да го сравня с диалогичността на Боил Банов. Той познава много добре проблемите с финансирането на културата и управлението на делегирани бюджети.“ Така председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев коментира смяната на културния министър.

Президентът Румен Радев смени служебния министър на културата вчера. На мястото на Велислав Минеков той сложи диригента Найден Тодоров.

Радев не посочи официална причина за рокада, но от известно време имаше напрежение между министър Минеков и актьорите от Народния театър.

Христо Мутафчиев е на мнение, че ако става дума за партийна политика, то тя няма място в изкуството. Той допълни, че когато говорим за изкуство, което да остави следи, тогава се изисква и стратегия и политика, която да е безпартийна. Мутафчиев посочи, че става дума за политика на мислене.

 Той каза, че изкуствата в България не могат да не бъдат администрирани, защото творците имат нужда от държавна подкрепа. Той призова да се изчистят административните дейности по проектите, предаде Нова нюз.