Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Военна хунта сваля с преврат премиера Аднан Мендерес през 1960 г.
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Военна хунта сваля с преврат премиера Аднан Мендерес през 1960 г. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Аднан Мендерес оцелява в самолетна катастрофа, но година по-късно военна хунта го сваля от власт и екзекутира

При него Турция влиза в НАТО и участва в Корейската война

Той отваря затворени от кемалистите джамии и връща молитвите да се пеят на арабски

Президентът на Турция Реджеп Ердоган поиска да спечели изборите и ги насрочи по-рано от предвиденото. Неслучайно избра 14 май. Тогава точно преди 73 години на власт идва премиерът Аднан Мендерес. Побеждава с главозамайващите 83% подкрепа, привличайки противниците на кемалистките реформи.

Оглавяваната от харизматичния лидер

Демократическа партия

взема 408 от 487-те

места в парламента,

след като заедно с няколко свои съмишленици той е изключен от формацията на кемалистите. На 14 май 1950 г. те губят изборите за първи път от 27 години - от основаването на републиката.

До военния преврат през 1960 г., в който е свален от власт, а 16 месеца по-късно - екзекутиран, Мендерес печели три последователни вота. В това време предприема няколко стратегически стъпки за страната си, които днес го превръщат в идола на Ердоган.

Най-важното му външнополитическо постижение е, че Турция става член на НАТО през 1952 г. И нищо чудно - граничи с Черно море, където е съсредоточен голям съветски флот, а отношенията между комунистическия и демократичния блок са обтегнати. За да защити кандидатурата си в пакта, кабинетът на Мендерес изпраща турски войски в Корейската война да се бият заедно с американците.

Въпреки ангажираността си със Запада в края на управлението си роденият в егейската част на Турция премиер подготвя среща и с генералния секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов. Опитът за разведряване с Москва не се получава, тъй като разговорът така и не се осъществява.

Във вътрешнополитически план премиерът стартира кардинална консервативна реформа - отваря хиляди затворени по времето на Ататюрк джамии и започва да строи нови. Връща религиозното образование и най-важното - приема се закон, че азанът (призивът на мюезина пет пъти на ден от минарето - б.р.) отново е на арабски.

Точно обратното

на политиката

на Мустафа Кемал

и неговите последователи, които въвеждат правилото молитвите да се произнасят на разбираем за всички турски език.

Аднан Мендерес е възприеман като заплаха за светската идеология и го обвиняват, че използва вярата на сънародниците си за постигане на политическите си цели. Постулатите на исляма диктуват голяма част от действията му. Дори в последната публична реч преди смъртта си той заявява: “Турският народ е мюсюлмански и ще остане мюсюлмански. Затова трябва да се гарантира, че настоящите и бъдещите поколения ще се възпитават в съответствие с ислямските принципи и правила.”

В управлението му могат да се намерят и някои прилики с Реджеп Ердоган - в началото икономиката на Турция процъфтява, но по време на втория му мандат (1954 - 1957 г.) лирата се срива, инфлацията расте и страната трупа огромни дългове. Според наблюдателите правата на гражданите са ограничени, а също и свободата на словото. Журналисти са изпратени в затвора. Религията е издигната на пиедестал.

В последната си предизборна кампания (1957 г.) харизматичният премиер отново се обръща към вярата на сънародниците си. Залага на тезата, че ако не спечели партията му, ислямът е заплашен, както и привържениците на Демократическата партия. Днес президентът Реджеп Тайип Ердоган използва подобна идея - че избирателите му рискуват да загубят всичко, ако опозицията вземе властта. По времето на Аднан Мендерес възниква напрежение по още един много важен за страната му въпрос - кипърският. Предишният външен министър от Републиканската народна партия на Кемал Ататюрк заявява, че такъв проблем няма, защото Кипър се управлява от Великобритания.

Наследникът му от Демократическата партия Фуат Копрулу в началото продължава същата линия - щом гръцкото правителство не вижда драма, значи и за турското няма. Но

във втория мандат

на Мендерес нещата

се променят.

Отношенията между двете страни се влошават, създава се специална Кипърска комисия към Външното министерство на Турция с цел да изработи официална позиция. В крайна сметка решават, че островът принадлежи на тяхната държава. Гърция, от своя страна, не е съгласна и иска от ООН местните да получат право на самоопределение, което е отхвърлено.

Покрай преговорите за Кипър Мендерес претърпява самолетна катастрофа, в която оцелява. Машината, с която пътува за конференция с британския си колега Харолд Макмилън на 17 февруари 1959 г., избухва. Инцидентът се случва на 4,5 км от лондонското летище “Гетуик”.

Факсимиле от британския “Дейли телеграф”, който публикува на първа страница информация за самолетната катастрофа на Аднан Мендерес.
Факсимиле от британския “Дейли телеграф”, който публикува на първа страница информация за самолетната катастрофа на Аднан Мендерес.

Министър-председателят оцелява, а местни фермери му помагат да се измъкне от горящите отломки. Тони и Маргарет Бейли чуват необичаен шум и разбират, че нещо се е случило, разказва шефът на местното историческо общество Джон Калкът. Качват се на колата си и намират трима души, които излизат от мъглата. Един от тях е турският премиер. Британците ги закарват във фермата си.

Катастрофата отеква в

Турция и в целия свят.

Сънародниците на Мендерес са притеснени, но той се възстановява бързо в британската болница “Редхил”. Загиват обаче главният редактор на агенция “Анадолу” Шериф Арзък, министърът на туризма Али Сомунчуоглу и съветникът на министър-председателя Музафер Ерзу.

Според доклада на британските авиационни власти причината за катастрофата е гъстата мъгла и слабата видимост. Самолетът лети буквално над дърветата и е загубва ориентация. Колелата му докосват земята и след това отново се вдига леко във въздуха. Пада след около 100 метра и се запалва. Остават само няколко минути, в които Мендерес успява да избяга, преди машината да експлодира. В заключението се казва, че няма достатъчно информация каква е причината за инцидента.

Но още преди този момент турският лидер вече е обект на множество критики и все по-неодобряван от сънародниците си. За първи път в кариерата му подкрепата към него се срива.

Влязъл е с летящ старт

още на 30 години.

Заслугата му е участието в гръцко-турската война от 1919 - 1922 г., след като пропуска мобилизацията за Първата световна заради заболяване от малария. Но след победата над съседна Гърция е награден с медал и го възприемат като герой.

Пробва се в политиката най-напред в малка и просъществувала за кратко формация, а после е поканен лично от Кемал Ататюрк в неговата Републиканска народна партия. Доста след смъртта на създателя на съвременна Турция (1938 г.) Мендерес е изключен от редиците на формацията, защото е против политиката ѝ (1945 г.).

Заедно с още трима

депутати - Джелал Баяр,

Фуат Копрулу

и Рефик Коралтан,

роденият в Айдън политик основава Демократическата партия, печели избори след избори и управлява в продължение на 10 години. През 1960 г. е свален от власт чрез военен преврат и екзекутиран година по-късно.

Военна хунта сваля с преврат премиера Аднан Мендерес през 1960 г.
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Военна хунта сваля с преврат премиера Аднан Мендерес през 1960 г. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Островът, на който е затворен и където позволяват на съпругата му да го види само веднъж, днес е неузнаваем. Реджеп Ердоган го превръща от скалисто парче земя от 0,05 кв. км в палат за ВИП срещи.

Ясиада е преименуван от президента на Остров на демокрацията и свободата през 2013 г. В миналото е носел името Плати.

На остров Ясиада е затворен Аднан Мендерес и там се провежда процесът срещу него. Осъден е на смърт.
На остров Ясиада е затворен Аднан Мендерес и там се провежда процесът срещу него. Осъден е на смърт.

Още византийците са го използвали, за да затварят тук важни противници на властта. Именно оттук произтича и името на Принцовите острови, защото са били място за изгнание на принцове и високопоставени служители.

Първият от тях е

арменският патриарх

Нeрсес, заточен

през IV в. сл.Хр.

Извършвал религиозни обреди, които не се харесват на императора на Римската империя Валент.

На острова е изолиран още един религиозен водач - патриарх Игнатий Първи Константинополски, през 860 г. Причината е, че се опълчва срещу развода на военачалника Варда, шурей на император Теофил.

За да си отмъсти, влиятелният велможа заповядва да набият и заточат духовника, който по майчина линия е внук на Никифор I.

Игнатий Първи не си губи времето на острова. За кратко време построява църква и манастир. Под тях са разположени

тунелите, които са

използвани като тъмница.

През XI в. започват да хвърлят там политически затворници. Намерени са човешки останки в подземие с килии от този период. През 1204 г. Ясиада е завзета от кръстоносците.

В по-ново време - през 1857 г., островът е купен от британския посланик в Истанбул Хенри Булвер. Три години по-късно от новопостроеното си имение на Ясиада той информира своя министър Джон Ръсел за борбите на българския народ за църковна независимост и отделяне от цариградската патриаршия.

Дипломатът се опитва да засее селскостопански култури, но не успява и продава острова на Исмаил паша - хедив (валия - б.р.) на Египет. Той обаче не полага никакви грижи и всичко започва да пустее.

Турция придобива Ясиада, след като става република преди 100 години. През 1947 г. е прехвърлен на турския флот, който построява военноморски училища. Точно там се провеждат заседанията в процеса срещу Аднан Мендерес през 1960 и 1961 г. след военния преврат. А той и тримата му съратници са затворени в подземията от XI век. След като са осъдени на смърт, са екзекутирани на друг от Принцовите острови - Имралъ, където доживотен затвор и в момента излежава лидерът на кюрдите Абдула Йоджалан.

През 1993 г. Ясиада променя функциите си и става дом на морския факултет на Истанбулския университет, но силните ветрове прогонват и студентите. В продължение на 20 години парчето земя пустее, докато Реджеп Ердоган не решава да го трансформира в зона за ВИП заседания и срещи.

На 27 май 2020 г. са открити официално конгресен център, хотел, джамия и музей. В последния може да се види модел на заседателната зала и восъчните фигури на прокурорите, Аднан Мендерес, неговия външен министър Фатин Рющу Зорлу и финансовия Хасан Полаткан. И тримата са осъдени на смърт.

Обвинени са нарушение на конституцията, присвояване на бюджетни средства. Но

бившият премиер е

реабилитиран посмъртно

и гробът му в Истанбул е превърнат в мавзолей. Президентът Реджеп Ердоган много пъти е говорил с преклонение пред личността му. В свои публични речи е заявявал, че някогашният премиер е изиграл важна роля в развитието, подобряването на благосъстоянието и демократизацията на Турция.

И сега иска да спечели изборите като своя кумир. Но дали следването на стъпките му предвещава успех?