Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойците в групата “Из ад-Дин ал-Касам” са между 30 и 50 хил., правят самоубийствени атентати

Бригадата използва ракетата “Касам”, сглобявана в домашни условия от цивилни палестинци

Парични преводи в криптовалута, свързани с екстремистката палестинска групировка “Хамас”, са извършени през българската компания “Нексо”, твърди прокуратурата. Властите у нас посочиха и името на Махмуд Мохамед Махмуд Айеш - лице, свързано с терористична дейност.

Той става особено интересен на Израелското национално бюро за борба с финансирането на тероризма още през юли 2021 г. Службите там се задействат, след като отчитат значително увеличение на даренията в криптовалута за “Хамас”. Започват и акция, претърсени са 84 адреса.

“Това е първото конфискуване на криптовалута, свързано с финансиране на тероризма, което включва толкова голямо разнообразие от криптовалути, тъй като NBCTF (Израелското национално бюро за борба с финансирането на тероризма - бел.р.) конфискува не само биткойни, но също и Ether, XRP, Tether и други”, изясняват тогава от американската фирма за анализ на блокчейн Chainalysis.

По данни на разследващите адресите, които са получили общо над 7,7 млн. щатски долара в криптовалути, били свързани с военното крило на “Хамас” - бригадите “Из ад-Дин ал-Касам”. Част от него е и Махмуд Мохамед Махмуд Айеш.

Кои са бригадите

“Из ад-Дин ал-Касам”?

Те са наричани още “Батальони на мъченика Из ад-Дин ал-Касам”. По данни на разследващи в момента това е една от най-добре оборудваните групи, действащи в Газа. През последните години значително е подобрила своя ракетен капацитет. Експериментира с дронове и разполага с подводни командоси. За неин ръководител се смята Мохамед Дейф. Администрацията на САЩ го класифицира като “глобален терорист”.

“Из ад-Дин ал-Касам” стои зад много терористични атаки, посочва израелски доклад. Групата е отговорна за множество покушения срещу цивилни в Израел. Извършвали са и самоубийствени атентати. Сътрудничат си с “Бригадите на мъчениците от Фатах ал-Акса” и “Бригадите ал-Кудс”, които са под шапката на Ислямския джихад.

“Из ад-Дин ал-Касам” попада

в списъка на “въоръжените групи”

след сключването на “Споразуменията от Осло” (двойка споразумения между Израел и Организацията за освобождение на Палестина за мирен договор - бел.р.). Като част от групата “Хамас”, “Ал-Касам” помага за блокирането им. В следващите години извършва няколко атаки и събира множество доброволци в редиците си. Няма официални данни за броя на техните войници. Различни източници сочат, че той варира между 30 и 50 хил.

С какви оръжия разполагат?

Групата има огромни количества автомати и гранати, импровизирани ракети, минохвъргачки, бомби, самоубийствени колани и експлозиви. Провеждат и собствено военно обучение в самата Газа. Използват ракетата “Касам”. Тя се произвежда в домашни условия от цивилни палестинци, подкрепящи “Хамас”. Създадени са три модела от нея, състоящи се от стоманена тръба, напълнена с експлозиви и с монтирани стабилизатори, както и двигател. Оръжието е предназначено за удари по израелски градове, въпреки че според специалисти то е изключително неточно. През 2006 г. са били изстреляни повече от 1000 ракети.

В началото на 2005 г. бригадите “Ал-Касам” подкрепят примирието, договорено между правителството на Израел и Палестинската власт, но това се променя след 10 юни 2006 г., когато избухва взрив на плажа в Газа. Само за няколко часа са изстреляни няколко ракети “Касам” в израелския град Сдерот.

През лятото на 2006 г. “Из ад-Дин ал-Касам” участва в операцията “Летни дъждове” (поредица от битки между палестински бойци и израелските отбранителни сили, предизвикани от залавянето на израелския войник Гилад Шалит - бел.р.). Убити от бригадата са 192-ма бойци.

През юни 2007 г.

“Ал-Касам” участва в

превземането на Газа от “Хамас”

Година по-късно израелските сили настъпват в Газа и ликвидират шестима от бойците на “Хамас”. Вследствие на това ракетните атаки срещу Израел се увеличават. Страните се обвиняват взаимно, че са нарушили примирието.

В момента “Из ад-Дин ал-Касам” е определен за “терористична организация” от Европейския съюз, Австралия, Нова Зеландия, Египет и Великобритания. САЩ посочват като такава палестинската паравоенна и политическа организация “Хамас”, от която е част “Ал-Касам”. За да функционират, те се нуждаят от финансиране. А източниците, от които идват постъпленията в криптовалута, ще станат по-ясни при разплитането на аферата Nexo…