Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Клубът “Единство” с бивши номенклатурчици помогнал на днешната лидерка на БСП преди 20 години

Условията на Мусала изненадали внука му Тома, който вероятно се опитвал да снима, когато се ударил в станцията

Той за Чернобил: Москва твърдеше, че шумим прекалено и преувеличаваме

Бившият министър на Тодор Живков - Григор Стоичков, чийто внук Тома загина с парапланер на Мусала на 8 януари, е ключова фигура за издигането на Корнелия Нинова като председател на БСП.

Човекът с прякор “Шопа”,

Тодор Живков дал прякора на Григор Стоичков "Шопа".
Тодор Живков дал прякора на Григор Стоичков "Шопа".

защото е роден

в Горна Малина,

живееше на ул. “Оборище”, където преди промените за кратко беше адресът и на бившия Първи.

Григор Стоичков минава за един от приближените на Тодор Живков.
Григор Стоичков минава за един от приближените на Тодор Живков.

Някогашният функционер продължил да членува в едноименния район и в БСП след 1989 г. В известния в столетницата клуб “Единство” бил рамо до рамо с други комунистически величия като Георги Йорданов (министър на културата), Иван Абаджиев (секретар на ЦК на БКП), Григор Шопов (зам.-министър на МВР с ресор Държавна сигурност), Теменужка Теофилова (кандидат-член на ЦК на БКП и заместник-кмет на София), Петър Междуречки (кмет на София, депутат и посланик в ГДР). Точно там за първи път преди 20 години е поставен въпросът Корнелия Нинова да стане червен депутат. И до днес тя членува там.

Григор Стоичков и екссекретарят на ЦК на БКП Иван Абаджиев

предложили днешната

лидерка на събрание.

Присъстващите делегати на конференцията обаче били против, защото помнят миналото ѝ като управляващ държавната фирма “Техноимпекс” по времето на Иван Костов и СДС. Нинова отпада от списъците за депутати.

Как точно поддръжниците ѝ са повлияли впоследствие на премиера Сергей Станишев и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, за да я назначат за заместник на Овчаров в тройната коалиция, партийната легенда мълчи. Но е факт, че кариерата ѝ върви нагоре. Във всичките години никога не пропускала да се обади на бившите величия от клуб “Единство”. Посещавала ги на сбирките им в елитно столично заведение, като казвала на своите приближени: “Трябва да посетим другарите”.

Всички знаели кого има предвид. Подкрепял я още един човек, когото впоследствие ще вземе за свой шеф на кабинета - Асен Марков. Той е бил служител в отдела на ЦК на БКП по международните отношения и помогнал на Нинова да влезе във влиятелния кръг комунистически номенклатурчици в “Оборище”. И там

търпеливо чака своя час,

защото нагласата у тях е председателят да е доживот.

За това намеква в книгата си президентът (2002 - 2012) Георги Първанов “Пътуване към паметта”:

“Наши партийни другари разказваха как са се опитали да убедят съратника на Тодор Живков Григор Стоичков, че е необходима смяна на председателя Станишев. Стоичков ги погледнал недоумяващо: “Ама как при жив председател да избираме нов?”.

В по-късен момент голяма част от номенклатурата и от партията оттегля подкрепата си от бившия премиер и застава Корнелия Нинова и тя застава начело на столетницата през май 2016 г. - само 2 месеца преди Григор Стоичков да почине. Но в последните си години той бил съсипан от загубата на единия си син - Георги. Това е бившият съпруг на естрадната певица Йорданка Христова, която до последно се грижеше за свекър си и го канеше на гости в къщата си в Царево. Другият му наследник Венелин е баща на ударилия се в станцията на Мусала парапланерист Тома Стоичков. Военният хеликоптер “Кугар” успя да го транспортира до пловдивската болница, но раните му са били много тежки и не е успял да се пребори за живота си.

На погребението на Григор Стоичков през 2016 г. Корнелия Нинова се ръкува с дъщерята на Йорданка Христова, до която стои братовчед й Тома, който загина с парапланер на Мусала.
На погребението на Григор Стоичков през 2016 г. Корнелия Нинова се ръкува с дъщерята на Йорданка Христова, до която стои братовчед й Тома, който загина с парапланер на Мусала.

В часа на излитане времето е било подходящо. Със свой приятел стартирал от Маркуджик 2 и преди това си направили снимка за спомен. Но впоследствие се е случило нещо екстремно, внезапно е бил ударен от вихър, предполагат негови колеги. Тома Стоичков е пробил дори т.нар. фарадеев ковчег - металната ограда, която предпазва метеостанцията от мълнии и бури.

„Най-вероятно е

бил изненадан, докато

се е опитвал да снима.

По принцип през зимата въздушните маси са тежки и времето на върха не се сменя толкова внезапно, колкото през лятото. Но очевидно е нещо, което не е очаквал, иначе беше много опитен”, заяви заместник енергийният министър Еленко Божков. И той като останалите парапланеристи изобщо не е бил наясно с потеклото на Тома Стоичков и че дядо му е бил един от най-близките на Тодор Живков навремето.

По соца именно на него са възлагали едни от най-големите обекти в България - строежът на НДК и жп гарата в София. Много скоро след 1989 г. овациите, които получава за работата си, се сменят със съдебен процес. Той е обвинен за липса на мерки за защита по време на аварията в Чернобил през 1986 г. Заедно с главния държавен санитарен инспектор проф. Любомир Шиндаров лежаха в затвора след 1989 г.

Григор Стоичков се възприема като жертва - като единствения пострадал от

изтичането на радиация

от съветската централа.

Така твърди в интервюта, след като излиза от затвора.

Не знаел нищо на 26 април 1986 г., когато избухна Чернобил. Много скоро след това е определен да надзирава щаба на постоянната правителствена комисия за борба със стихийните бедствия и крупните аварии.

Разсекретени документи от Комисията по досиетата показват, че е възложено на УБО да осигури чиста храна и вода за партийния елит. Първата сводка по въпроса е от 6 ч. на 3 май 1986 г.

Докладват на Григор Стоичков, че от 8 ч. сутринта на 2 май на част от територията на страната са регистрирани завишени нива на радиация - между 3 и 8 пъти над нормата. Става дума за 13 окръга, между които и София. С най-високи стойности са в столицата, Търговищки, Пазарджишки, Кърджалийски, Силистренски окръг.

По думите на бившето комунистическо величие след първомайската манифестация той

заминал със семейството

си на село

и чак на другия ден разбрал какво се е случило. Обадил му се министърът на народното здраве и му казал, че от Виена са им съобщили за аварията в Чернобил и че трябва да се вземат мерки.

“Аз разбрах пет дена по-късно за това, което се е случило - казва Григор Стоичков след години в интервю. - Информираха ни от международната организация по тези въпроси, която имаше седалище във Виена. В съобщението пишеше, че радиацията е незначителна и може да се консумират плодове и зеленчуци, след като се измият добре и това е достатъчно.

Имам зеленчукова градина в двора. Внуците ми бяха с нас. Те непрекъснато ядяха от тези зеленчуци, след като ги измиеха добре.

Големият ми внук, който е от

певицата Йорданка Христова,

ми каза, че в училище им дават таблетки. Веднага се обадих на министъра на народното здраве и му казах за това. Той се свърза с Виена и оттам дадоха указание веднага да се спрат таблетките. Нямало необходимост.”

Въпреки това заключенията от първите измервания, които стават ясни от разсекретените документи, са, че “резултатите от взетите проби от вода от открити водоеми, прясното мляко и почвата показват известно завишение на радиация”. Според Стоичков от Съветския съюз нямало никаква информация по въпроса. Отказали дори да влязат във връзка с България по този въпрос.

Пред прокуратурата обяснява, че говорил първо със съветския посланик Леонид Греков, който му препоръчал да се обърне към Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели и казал, че България шуми прекалено и преувеличава опасността. Тогава Григор Стоичков подготвил доклад специално за Тодор Живков. В него се казва, че има изтичане на радиация и че са взели мерки за преместване на зърното,

спиране на продажбата

на определени

количества сирене

и производството на ябълков сок. Бившият Първи възприел документа само за сведение и не взел отношение.

Междувременно Стоичков се свързал с Москва. “Поисках техен съветник да дойде. Те казаха, че не се налага. Виена потвърди това. Последствия наистина нямаше.

След 10 ноември главният прокурор Татарчев искаше комунист от висшия ешелон на партията в затвора. И го получи в мое лице”, категоричен е Григор Стоичков. До края на живота си той смята, че е изкупил чужда вина и е бил въвлечен от свои съпартийци в историята, заради която отново лежа в затвора.

Първия път е бил зад решетките преди 1944 г.

“Тогава знаех за какво съм там, а при второто задържане бях в абсолютно неведение. Изкарах година и нещо зад решетките. Бях сам с мъката си.

Получих микроинсулт там.

Паднах по очи, счупих

си главата, носа,

правиха ми операции. Ето това получих в затвора”, разказа преди 12 години Стоичков в интервю пред в. “Новинар”.

Всъщност първия път го задържат на 18 години като участник в комунистическото движение. Обвинен е в укриване на нелегалната печатница на в. “Работническо дело”. Тогавашните власти се позовават на Закона за защита на държавата и го осъждат. Лежи в лагера “Кръстополе” от март до август 1944 г.

След деветосептемврийския преврат се издига по партийна линия - първо чрез ОФ, а после и в БКП, докато стига до позицията кандидат-член на Политбюро. Няколко пъти е бил министър. На него е възложено строителството на НДК със задачата да бъде напълно готов за поредния конгрес на партията.

Всяка сутрин Григор Стоичков

свиквал оперативка в 7 часа,

за да чуе докъде са стигнали дейностите по строежа.

“Имаше дисциплина и ред. Ако не беше желязна дисциплината, не можеше да се изгради НДК и нямаше събота, нямаше неделя. Построихме го за година и нещо, там лягах, там ставах. Имах абсолютните правомощия. (...) Имах навика, като отида на обекта, след като с няколко думи ми разкажат, да видя точно какво може да се направи. Но след това контролирах непрекъснато”, разказва по-късно в свое интервю.

Като на свой стар съратник от годините преди 1944 г. Тодор Живков разчита дворецът да бъде завършен в срок и да приеме делегатите на висшия форум на БКП. На някогашния министър е било възложено също и строителството на новата софийска жп гара, която се превръща в обикновен соцпаметник. От старата, която е била на чешките архитекти Антонин Колар, Богдан Прошек и българина Тодор Марков, не е останало нищо.

Това Григор Стоичков никога не е коментирал, за разлика от Чернобил, НДК и БСП.