Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Любовта между доня Маргарита и Симеон Сакскобургготски пламнала постепенно

И двамата възпитавали децата си със строгост

Когато Маргарита Гомес Асебо била на 20 години, се запознала с цар Симеон II в Мадрид. Тогава той учел във военната академия "Валей Фордж" в САЩ. Засекли се и в Америка, когато тя била в Ню Йорк за кратко. Той я поканил на годишния си бал, но тя не успяла да отиде. "Когато се върна в Мадрид, ще ви се обадя", обещал той.

И наистина един ден й се обадил. Така започнали да се срещат. Започнал дълъг период на

приятелство, завършило със сватба

Но с узаконяването на брачния съюз започнали усложненията, защото тя е католичка, а той православен християнин. Затова трябвало да получат разрешение за брак от папата. По-късно в интервюта царят разказва как три пъти е ходил при папата, за да получи разрешение.

Венчали се пред католически свещеник на 16 януари 1962 г. Била малка и скромна церемония. Истинската и голяма сватба се състояла в руската православна църква край Лозана на 21 януари. Единственият й близък - брат й Хосе-Луис, поел задължението на покойния им баща и я завел до олтара.

"Имах хрема, защото бях настинала при пробите в Париж, когато шиеха сватбената ми рокля при Ланвен-Кастий - спомня си царицата пред френското списание "Поан дьо Вю". - Каталонските фабрики за коприна ми бяха предложили сатен. Такава е традицията, когато испанка се омъжва за крал."

Маргарита Гомес Асебо го дарява с 5 деца

- Кирил, Кардам, Калина, Константин-Асен и Кубрат. Всичките й раждания били тежки, но тя искала голямо семейство, защото била много самотна без родителите си.

В дома им винаги са се празнували и католическите, и православните празници. Майката на Симеон Втори, царица Йоанна, поканила много добър готвач от България, който станал като член от семейството. Наследниците на царя го обожавали, защото постоянно им приготвял козунаци и питки с късмети. Заради любовта на царя към България тя най-напред прочела "Под игото" на испански, а след това продължила с учителка по български с Елин Пелин. През първите години от съвместния им живот я изумил и фактът, че той винаги спазвал строгия Великденски пост.

За хармонията, която изгражда Маргарита в семейството си, твърди, че се основава на

любовта между нея и цар Симеон

"Ако родителите живеят дружно и се обичат, то цялото семейство живее с тази любов - споделяла е царицата. - Щастливите родители създават щастливи деца. Това според мен е нашата "тайна". И въпреки че имаме спорове, защото сме много различни, нашата любов се задълбочи през годините. Стана зряла и още по-красива. Симеон е интелектуалец, занимават го идеи и сериозна литература. Аз обичам спорта и да съм навън."

Втората нейна тайна в семейния живот е строгостта. Чрез нея е възпитала децата си, защото предимно тя се грижела за тях, докато Симеон Втори бил доста зает. Въпреки това всяка вечер сядали на масата заедно и царят ги разпитвал за оценките и уроците.

"Съпругът ми беше много строг, но обичащ баща - допълва тя. - И аз бях строга за правилата в дома, за облеклото им, за здравето им. Държах да спортуват, да си учат уроците, да бъдат етични и да мислят за другите. Ще дам един пример. Преди много години бяхме с децата на ски във високите планини, на 2000 м надморска височина. Беше много студено, а в хижата нямаше топла вода. И те, децата, се разпищяха, че няма да се къпят със студена вода, че щели да умрат. Обявих им, че няма да позволя няколко дни да живеят без утринен душ. Първа тръгнах към банята, за да се облея с ледената планинска вода. Разбира се, че всички се къпахме до посиняване. Но и много се смяхме. Често си разказваме този спомен."

Доня Маргарита смята, че не може да си само строг родител, а трябва и да даваш добър личен пример. Но признава, че правилата към Калина още от дете са смекчени. От малка е специална за баща си и той се държал твърде либерално с нея. Асебо посочва, че всичките й деца са много различни, но Симеон Втори е предал на всеки един от тях чувството за дълг и висок морал.

До средата на 90-те се грижела сама за къщата им в Мадрид. Вършела цялата домакинска работа и дори пазарувала сама.

88-ия си рожден ден тя посрещна тихо в дома си в Мадрид. Тортата всъщност бе традиционен богоявленски козунак. В испанската столица

царицата се възстановява след операция на ставата

и това й попречи да присъства на тържествата по случай 90-годишнината на Мария-Луиза на 13 януари.

Миналата година Маргарита и Симеон Втори отпразнуваха 60 години брачен живот, а Маргарита сподели, че би последвала съпруга си навсякъде, защото го обича и уважава всичко, което прави. Никога не е искала да променя нещо в него и се радва, че е неговата "слънчева сянка" в живота.