Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

С проф. Николай Габровски ние имаме много допирни точки, когато човек извън политиката се опитва да помогне на страната, това трябва да бъде уважено. Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред Би Ти Ви разговорите на неговата парламентарна група с номинирания кандидат за премиер от ГЕРБ.

"Но опираме до конструкцията на мнозинството - и то ще е около ГЕРБ. Когато се излъчва такъв човек, се предполага, че той ще влияе на всички сектори на политическия живот. Те искат да финишираме с правителство като това на проф. Любен Беров", заяви Христо Иванов. Според него въпросът е как ГЕРБ обосновава търсенето на подкрепа, кой и как ще подкрепя този кабинет в парламента. Как той ще гарантира осъществяването на съдебна реформа например, попита Христо Иванов.

Без реформа на прокуратурата няма как да стане реформа в съдебната система. За реформа и рестарт на ръководството на прокуратурата - това е много важно, припомни отново Иванов.

Корупцията и върховенството на правото - за това стана дума и за приемането ни в Шенген. Става дума за системна промяна в ръководството на прокуратурата. Това, че партия ГЕРБ бяга от тази тема, смята съпредседателят на ДБ.

България трябва да върви напред, ситуацията е сложна, но има и много възможности. Невъзможно е да убедим българските граждани, че сме преодолели точките на напрежение между партиите. Има един отговор системен - да има правосъдие, което да се произнася по въпроса кой е корумпиран, и политиците да не се произнасят по тази тема кой е корумпиран и трябва да отиде в затвора, защото това е латиноамерикански вариант.

Христо Иванов отново припомни неговата теза, че има вариант да се направи правителство с втория мандат, "разговаряме с ПП - активно работим с втория мандат да се направи правителство".

Иванов призова да е ясно кой ще подкрепи правителство, а не при гласуването да се прибягва до процедури като отсъствието на някои депутати от пленарната зала, за да се достигне кворум с подкрепа на кабинет.