Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорданка Христова и Лили Иванова
Йорданка Христова и Лили Иванова

В Чили вземат Лили Иванова за рускиня и я освиркват, но след това я награждават

Първият й успех в зала "Универсиада" дава възможност на Лили Иванова за изяви в страната със свой оркестър. Но тя няма нито една авторска песен, а точно тогава излиза наредба, която задължава певците да пеят единствено и само на български. Това поставя певицата в много неблагоприятна ситуация - има възможност да се прочуе в цялата страна, но няма какво да предложи на публиката.

Амбициозното момиче на Кубрат обаче не се отказва

Предприема смела стъпка за времето си - отива лично при шефа на "Балкантон" Йосиф Цанков. По това време нищо в естрадата не се случва без неговото благоволение. По-късно Иванова детайлно ще опише спомените си от тази среща. Кабинетът на Цанков всъщност представлява фургон, тъй като "Балкантон" няма официална сграда. За да почукаш на вратата, трябва да изкачиш три стъпала.

"Сякаш имах среща с Папата. Преди това вече бях чакала един час навън, за да ме приеме. Влязох. Казах му:

“Аз съм една певица. Искам да ми напишете песен”

Той ме погледна и отвърна: Добре, ще напиша. И написа "Събота вечер". Но! Явно не е имал доверие в мен, защото, когато отидох да запиша песента в радиото, той присъстваше - всички бяха учудени, защото той никога не ходеше на записи", връща се назад във времето певицата.

Почти веднага след записа тя заминава за Съветския съюз. Турнето й е в рамките на два месеца. Има десетки участия, публиката я харесва, но примата няма самочувствие на звезда. Няма представа дали песента й изобщо е пусната по радиото, или ще продължава да изпълнява само чужди песни. След завръщането си, още на летището разбира новината - "Събота вечер" звучи във всеки дом. Лили вече наистина е известна.

Покорила вече родната сцена, Иванова мечтае и за международни успехи. Освен "Събота вечер" част от репертоара й става и "Панаири". Песента става популярна чак в далечна Япония, но това я вкарва в конфликт, който едва ли предполага колко напред във времето ще дава отражение върху музикалната сцена.

По време на годишно изложение в Осака страната домакин иска България да представи песента "Панаири", но те не знаят коя е Лили Иванова.

За звезда на родната естрада японците признават Йорданка

Христова. Пращат писмо до Концертна дирекция - Христова да замине за Япония и да представи новия хит.

Лили проявява онази твърдост и решителност, за която много ще се говори след това.

Няма никакъв шанс друг да пее нейна песен. Според хора от музикалната гилдия това е моментът, който завинаги слага край на каквито и да е взаимоотношения между двете естрадни легенди. Изгряващата звезда не е готова на компромиси, а утвърдената в гилдията Христова е изненадана от самочувствието на новата си колежка. Лили е непреклонна - тя ще пее песента и никой друг. Тончо Русев и директорът на "Златният Орфей" Генко Генчев правят и невъзможното да уредят заминаването й. Пишат писмо на японския импресарио, за да го убедят, че качествата на Лили са изключителни. Така тя заминава и покорява Япония. След участието на изложението е поканена да остане за осем големи концерта в Токио, Осака, Нагасаки и Хирошима. Вече нищо не може да я спре да бъде най-известната българска певица.

Изправя се и пред други трудности, но ги преодолява с лекота. Емблематична е и изявата й на фестивала "Виня дел Мар" в Чили през 1973 г. Пристигат в страната след много трудности и изгубен багаж със сценични костюми и озвучаване. При първата поява на Лили на сцената за рецитала й публиката я освирква. Причината е, че в страната в онзи момент цари обществено недоволство срещу президента социалист, а зрителите решават, че Иванова е рускиня. Певицата е изправена срещу мощни освирквания,

но се държи геройски на сцената

В крайна сметка след уточнение от страна на водещия и нейното изпълнение на песента "Камино" присъстващите са очаровани от Лили. Така тя получава специалната награда за песен, която не е била предварително планирана.

След това отличията и успехите стават регулярни - част от статистиката, но Иванова не спира да работи на високи обороти. Непрестанна надпревара с времето, която тя умело печели.

“Ако някой си въобразява, че е вечно млад или на мода, той е свършил. Той е фалирал. За да си на гребена на вълната, не можеш да си фантазираш и да смяташ, че си най-великият. Първо трябва да слушаш какво става по света. Музиката е различна вече и трябва да се съобразяваш. Не ние сме велики, а публиката е велика”, каза в едно от откровените си интервюта Лили Иванова.